ImageVerifierCode 换一换
格式:DOCX , 页数:19 ,大小:291.29KB ,
资源ID:9946140      下载积分:5 金币
快捷注册下载
登录下载
邮箱/手机:
温馨提示:
快捷下载时,用户名和密码都是您填写的邮箱或者手机号,方便查询和重复下载(系统自动生成)。 如填写123,账号就是123,密码也是123。
特别说明:
请自助下载,系统不会自动发送文件的哦; 如果您已付费,想二次下载,请登录后访问:我的下载记录
支付方式: 支付宝    微信支付   
验证码:   换一换

开通VIP
 

温馨提示:由于个人手机设置不同,如果发现不能下载,请复制以下地址【https://www.zixin.com.cn/docdown/9946140.html】到电脑端继续下载(重复下载【60天内】不扣币)。

已注册用户请登录:
账号:
密码:
验证码:   换一换
  忘记密码?
三方登录: 微信登录   QQ登录  

开通VIP折扣优惠下载文档

            查看会员权益                  [ 下载后找不到文档?]

填表反馈(24小时):  下载求助     关注领币    退款申请

开具发票请登录PC端进行申请

   平台协调中心        【在线客服】        免费申请共赢上传

权利声明

1、咨信平台为文档C2C交易模式,即用户上传的文档直接被用户下载,收益归上传人(含作者)所有;本站仅是提供信息存储空间和展示预览,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容不做任何修改或编辑。所展示的作品文档包括内容和图片全部来源于网络用户和作者上传投稿,我们不确定上传用户享有完全著作权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果侵犯了您的版权、权益或隐私,请联系我们,核实后会尽快下架及时删除,并可随时和客服了解处理情况,尊重保护知识产权我们共同努力。
2、文档的总页数、文档格式和文档大小以系统显示为准(内容中显示的页数不一定正确),网站客服只以系统显示的页数、文件格式、文档大小作为仲裁依据,个别因单元格分列造成显示页码不一将协商解决,平台无法对文档的真实性、完整性、权威性、准确性、专业性及其观点立场做任何保证或承诺,下载前须认真查看,确认无误后再购买,务必慎重购买;若有违法违纪将进行移交司法处理,若涉侵权平台将进行基本处罚并下架。
3、本站所有内容均由用户上传,付费前请自行鉴别,如您付费,意味着您已接受本站规则且自行承担风险,本站不进行额外附加服务,虚拟产品一经售出概不退款(未进行购买下载可退充值款),文档一经付费(服务费)、不意味着购买了该文档的版权,仅供个人/单位学习、研究之用,不得用于商业用途,未经授权,严禁复制、发行、汇编、翻译或者网络传播等,侵权必究。
4、如你看到网页展示的文档有www.zixin.com.cn水印,是因预览和防盗链等技术需要对页面进行转换压缩成图而已,我们并不对上传的文档进行任何编辑或修改,文档下载后都不会有水印标识(原文档上传前个别存留的除外),下载后原文更清晰;试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓;PPT和DOC文档可被视为“模板”,允许上传人保留章节、目录结构的情况下删减部份的内容;PDF文档不管是原文档转换或图片扫描而得,本站不作要求视为允许,下载前可先查看【教您几个在下载文档中可以更好的避免被坑】。
5、本文档所展示的图片、画像、字体、音乐的版权可能需版权方额外授权,请谨慎使用;网站提供的党政主题相关内容(国旗、国徽、党徽--等)目的在于配合国家政策宣传,仅限个人学习分享使用,禁止用于任何广告和商用目的。
6、文档遇到问题,请及时联系平台进行协调解决,联系【微信客服】、【QQ客服】,若有其他问题请点击或扫码反馈【服务填表】;文档侵犯商业秘密、侵犯著作权、侵犯人身权等,请点击“【版权申诉】”,意见反馈和侵权处理邮箱:1219186828@qq.com;也可以拔打客服电话:0574-28810668;投诉电话:18658249818。

注意事项

本文(2024年四川省南充市中考英语真题(解析版).docx)为本站上传会员【鱼**】主动上传,咨信网仅是提供信息存储空间和展示预览,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容不做任何修改或编辑。 若此文所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知咨信网(发送邮件至1219186828@qq.com、拔打电话4009-655-100或【 微信客服】、【 QQ客服】),核实后会尽快下架及时删除,并可随时和客服了解处理情况,尊重保护知识产权我们共同努力。
温馨提示:如果因为网速或其他原因下载失败请重新下载,重复下载【60天内】不扣币。 服务填表

2024年四川省南充市中考英语真题(解析版).docx

1、 秘密 解密时间: 2024年 6月13日下午3: 00 南充市二○二四年初中学业水平考试 英语试题 注意事项:1. 考试时间120分钟,试卷满分150分。 2. 答题前将姓名、座位号、身份证号、准考证号填在答题卡指定位置。 3. 所有解答内容均须涂、写在答题卡上。 4. 选择题须用2B铅笔将答题卡相应题号对应选项涂黑,若需改动,须擦净另涂 5. 非选择题在答题卡对应题号位置用0.5毫米黑色字迹笔书写。 第一部分:听(共两节;满分30分) 第一节(共5小题;每小题1.5分,满分7.5分) 听下面 5 段短对话。每段对话后有一个小题, 从题中所给的 A、B、C 三个选项

2、中选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。听完每段对话后, 你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话读两遍, 1. Whose volleyball is this? A. Sally's. B. Frank's C. Tina's. 2. How far is Happiness Hotel? A. 500 meters away. B. 700 meters away. C. 800 meters away. 3. What will the weather be like

3、tomorrow? A. B. C. 4. How does the girl learn English every day? A. By reading English books B. By watching English films C. By listening to English songs 5. What are the speakers talking about? A. Family traditions. B. House rules. C. Table manners.

4、第二节(共15小题;每小题1.5分,满分22.5分) 听下面5段长对话或独白。每段对话或独白后有几个小题, 从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。听每段对话或独白前, 你将有时间阅读各个小题, 每小题5秒钟: 听完后, 各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话或独白读两遍。 听第6段材料, 回答第6至第7小题。 6. What does Jessica plan to do during the summer vacation? A. Volunteer in a museum. B. Visit a museum.

5、 C. Learn about a museum. 7 What is the boy interested in? A. Silk Culture. B. Red Culture. C. Jialing River Culture. 听第7段材料, 回答第8至第10小题。 8. Where does the conversation probably take place? A. In a book store. B. In a flower shop. C. In a clothes sh

6、op. 9. What color does the boy's mother like? A. Blue. B. Purple. C. Grey. 10. How much will the boy pay? A. 40 yuan. B. 45 yuan. C. 90 yuan. 听第8段材料, 回答第11至第13小题。 11. Who made the fewest zongzi in the competition? A. Jane. B. Mary.

7、 C. Bill. 12. What kind of zongzi will Jane take home? A. Fruit zongzi. B. Beef zongzi. C. Egg zongzi. 13. What's the probable relationship between the speakers? A. Husband and wife. B. Waiter and customer. C. Neighbours. 听第9段材料, 回答第14至第16小题。 14

8、 How do the speakers feel about the news? A. Hopeful. B. Proud. C. Bored. 15. What does the boy want to be in the future? A. An astronaut. B. A scientist. C. A spaceship designer. 16. What is the girl busy doing recently? A. Making a model spaceship

9、 for a school project. B. Preparing a report on environmental protection. C. Organizing a club activity about saving the earth. 听第10段材料, 回答第17至第20小题。 17. When will the students go to the farm? A. On Wednesday. B. On Thursday. C. On Friday 18. What will the students do on

10、 the second day? A. B. C. 19. What should the students prepare? A. Sports shoes. B. Swimming suits. C. Snacks. 20. Why does the speaker give the talk? A. To discuss safety rules. B. To introduce a coming trip. C. To share a farming experience. 第二部分:

11、读(共三节; 满分70分) 第一节完形填空(共15小题; 每小题2分, 满分30分) 阅读下列短文, 从短文后各题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出可以填入空白处的最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。 A Within the next 80 years, our lives may be changed a lot by 3D printing. It has already ___1___ many things in our lives, right down to the food we eat. For example, some ___2___ in London ha

12、ve served 3D-printed hamburgers to customers. But perhaps the biggest success that people have achieved is in medicine. It is ___3___ when people see a beating heart printed with 3D printing technology. The printed body part might help people live a normal life again ___4___ an illness or an accid

13、ent. And it is not just humans who are ___5___—in Brazil, people have built new 3D-printed body parts for animals injured in a forest fire! 1. A. wasted B. tested C. influenced D. separated 2. A. restaurants B. offices C. libraries D. hospitals 3. A. tiring B. relaxing C. amazing D. disappointing

14、 4. A. before B. after C. until D. through 5. A. training B. arguing C. fighting D. benefiting 【答案】1. C 2. A 3. C 4. B 5. D 【解析】 【导语】本文讲述了3D打印对人们生活的影响。 【1题详解】 句意:它已经影响了我们生活中的许多事情,甚至包括我们吃的食物。 wasted浪费;tested测试;influenced影响;separated分离。根据“For example, some...in London have served 3

15、D-printed hamburgers to customers.”可知,此处是举例说明3D打印对我们生活的影响。故选C。 【2题详解】 句意:例如,伦敦的一些餐馆已经向顾客提供3D打印汉堡。 restaurants餐馆;offices办公室;libraries图书馆;hospitals医院。根据“have served 3D-printed hamburgers to customers.”可知,此处提及“汉堡”,restaurants符合语境。故选A。 【3题详解】 句意:当人们看到用3D打印技术打印出的跳动的心脏时,会感到很惊讶。 tiring令人困倦;relaxing放松

16、的;amazing惊讶的;disappointing令人失望的。根据“when people see a beating heart printed with 3D printing technology.”和常识可知,用3D打印技术打印出跳动的心脏,这是让人很惊讶的。故选C。 【4题详解】 句意:打印的身体部位可能会帮助人们在疾病或事故后重新过上正常的生活。 before在……之前;after在……之后;until直到;through穿过。根据“ The printed body part might help people live a normal life again...an

17、illness or an accident.”可知,3D打印技术,可以帮助人们在疾病或事故后正常生活。故选B。 【5题详解】 句意:受益的不仅仅是人类——在巴西,人们已经为在森林火灾中受伤的动物制造了新的3D打印身体部位! training训练;arguing争吵;fighting打架;benefiting有益于。根据“people have built new 3D-printed body parts for animals injured in a forest fire!”可知,3D打印技术也使动物受益。故选D。 B One day, our English teacher

18、 Mr. White came into the classroom with a book in his hand. He started his lesson with a ___6___ , “Who can describe what stress is like?” No one answered. Then he raised the book and asked, “How ___7___ is the book?” On hearing the question, we began to think and ___8___ . One student said, “I thi

19、nk it is 100g.” Another student said, “It’s 200g.” Our answers were different. ___9___, Mr. White explained, “It doesn’t only depend on the real weight. It also has ___10___ to do with the time we hold it. If I hold it for a minute, it is OK. If I hold it for an hour, I will have a ___11___ in my ri

20、ght arm. If I hold it for a day, I will have to see a doctor. It is the exact same weight, ___12___ the longer I hold it, the heavier it becomes. This book ___13___ stress. If you hold it without putting it down, sooner or later, you will not be able to keep on. No matter how much ___14___ you have,

21、 stop and have a rest for a while if possible. Boys and girls, you should learn to relax yourselves. I am sure you will live a happy school life.” We all ___15___ Mr. White for giving such a meaningful lesson which made a difference to us. 6. A. song B. story C. question D. picture 7. A. heavy B.

22、 big C. old D. thick 8. A. guess B. practise C. read D. search 9. A. Luckily B. Especially C. Secretly D. Finally 10. A. little B. much C. nothing D. everything 11. A. break B. wound C. disease D. pain 12. A. and B. so C. but D. for 13 A. makes up B. stands for C. takes in D. leads to 14. A.

23、stress B. time C. pleasure D. knowledge 15. A. troubled B. excused C. feared D. thanked 【答案】6. C 7. A 8. A 9. D 10. B 11. D 12. C 13. B 14. A 15. D 【解析】 【导语】本文主要讲述了英语老师怀特先生给作者和同学们上的一节难忘的课。从这节课中他们学到不能总带着压力前行,要学会放松自己,这样才能享受快乐的校园生活。 【6题详解】 句意:他以一个问题开始了他的课程,“谁能描述一下压力是什么样

24、的?” song歌曲;story故事;question问题;picture图片。根据“Who can describe what stress is like?”可知,老师以问题开始了课程,故选C。 【7题详解】 句意:这本书有多重? heavy重的;big大的;old老的;thick厚的。根据下文“I think it is 100g”可知,问书多重,故选A。 【8题详解】 句意:一听到这个问题,我们就开始思考和猜测。 guess猜测;practise练习;read阅读;search搜索。根据“I think it is 100g”可知,这是学生的猜测,故选A。 【9题详解】

25、 句意:最后,怀特先生解释说。 Luckily幸运地;Especially尤其;Secretly秘密地;Finally最终。根据“Our answers were different.”可知,大家的答案都不同,所以最后怀特先生亲自解释,故选D。 【10题详解】 句意:这也与我们拿着它的时间有很大关系。 little小的;much很多;nothing没什么;everything一切。根据“It doesn’t only depend on the real weight.”可知,书的重量与我们拿着它的时间有很大关系。have much to do with“与……很有关系”,故选B。

26、 【11题详解】 句意:如果我拿着它一个小时,我的右臂就会痛。 break休息;wound伤口;disease疾病;pain痛苦。根据“If I hold it for a day, I will have to see a doctor”可知,拿着书时间越长,手臂就越痛,故选D。 【12题详解】 句意:它的重量是一样的,但我拿的时间越长,它就越重。 and并且;so所以;but但是;for为了。分析句子可知,前后是转折关系,应用but连接,故选C。 【13题详解】 句意:这本书代表压力。 makes up编造;stands for代表;takes in吸收;leads to导

27、致。根据“This book...stress”和下文的介绍可知,这本书代表生活中的压力,故选B。 【14题详解】 句意:不管你有多大的压力,如果可能的话,停下来休息一会儿。 stress压力;time时间;pleasure愉悦;knowledge知识。根据“Boys and girls, you should learn to relax yourselves.”可知,此处说的是压力,故选A。 【15题详解】 句意:我们都感谢怀特先生给我们上了一堂意义非凡的课。 troubled麻烦;excused找借口;feared害怕;thanked感谢。根据“for giving such

28、 a meaningful lesson which made a difference to us.”可知,对于怀特先生的这节课,大家都很感谢,故选D。 第二节阅读理解(共15小题; 每小题2分, 满分30分) 阅读下列短文, 从每题所给的A、B、C和D四个选项中, 选出最佳选项, 并在答题卡上将该项涂黑。 A FIRST AID FOR BURNS Degree of burns Treatment If you have a first-degree burn, follow these steps: ❶Cool the burnt area under cool

29、running water. ❷Remove jewellery (去除配饰) and any clothing unless stuck to the burn. ❸Apply (涂抹) a burn ointment or aloe vera. Don’t use ice, eggs or oil. ❹Cover the burnt area with a clean cloth. If the burn is serious, call 120 or go to the hospital at once. Prevention ▲Avoid touching h

30、ot water directly. ▲Stay away from fire. ▲Deal with chemicals under instructions. ▲Be careful when using electricity. 16. How many degrees of burns are shown in the material? A. One. B. Two. C. Three. D. Four. 17. If we touch boiling water by accident, what should we do first? A. B. C

31、 D. 18. Which of the following can be used in the treatment of burns? A. Oil. B. Aloe vera. C. Eggs. D. Ice. 19. What can we do to prevent ourselves getting burnt according to the material? ①Keep away from fire. ②Don’t use electricity alone. ③Follow

32、 instructions when using chemicals. ④Don’t touch hot water directly. A. ①②③ B. ①②④ C. ①③④ D. ②③④ 20. In which part of a newspaper is the material probably from? A. Health Care. B. Science Study. C. Sports News. D. Travel Life. 【答案】16. C 17. D 18. B 19. C 20. A 【解析】 【导语】本文介绍了

33、烧伤急救小知识。 【16题详解】 细节理解题。根据表格中Degree of burns图片可知,材料中显示了三种程度的烧伤。故选C。 【17题详解】 细节理解题。根据“❶Cool the burnt area under cool running water.”可知,如果我们不小心接触到了开水,我们首先应该用流动的冷水冷却烧伤部位。D选项图片符合。故选D。 【18题详解】 细节理解题。根据“❸Apply (涂抹) a burn ointment or aloe vera. Don’t use ice, eggs or oil.”可知,可以涂抹烧伤膏或芦荟。故选B。 【19题详解】

34、 细节理解题。根据“▲Avoid touching hot water directly.▲Stay away from fire.▲Deal with chemicals under instructions.▲Be careful when using electricity.”可知,我们要避免直接接触热水;远离火;在指导下处理化学品;用电时要小心。结合选项①③④符合。故选C。 【20题详解】 推理判断题。本文介绍了烧伤急救小知识,可能在“医疗保健”板块看到。故选A。 B Recently, I asked a seeing friend who had just walked

35、in the woods what she had noticed. “Nothing special,” she replied. How was it possible, I asked myself, to walk through the woods and see nothing worthy of note? I who cannot see find hundreds of things to interest me only through touch. If I can get so much pleasure from touch, how much more beau

36、ty must be found by sight (视力)? And I have imagined what I should most like to see if I were given the use of my eyes for just three days. On the first day, I should want to see the people who have made my life worth living and the books which have been read to me. In the afternoon, I should take

37、a walk in the woods and admire the beauties of nature. That night, I should not be able to sleep. On my second day, I should go to the museums to see man’s progress. I should try to explore the spirit of man through his art. In the evening, I should spend at the movies. The following day, I shou

38、ld spend in the world of common people going about the business of life. At midnight permanent (永久的) night would close in on me again, and I should realize how much I had left unseen. I who am blind can give one suggestion to those who see: Use your eyes as if tomorrow you would be blind. The same

39、 is true of other senses. Hear the songs of birds, as if you would be deaf tomorrow. Smell the flowers, as if tomorrow you could never smell again…But of all the senses, I’m sure that sight must be the most pleasant. (Adapted from “Three Days to See” by Helen Keller) 21. What makes the writer sta

40、rt imagining the three days? A. Walking in the woods. B. Asking herself questions. C. Seeing natural beauty. D. Touching interesting things. 22. What does the writer want to do during the three days? A. Read books to people on the first day. B. Go to the movies on the second day. C. Succeed in

41、business on the third day. D. Have a wonderful dream every day. 23. What does the last paragraph mainly talk about? A. A description of different senses. B. A method of living a pleasant life. C. Encouragement to the blind people. D. Advice to people without disabilities. 24. Which is the best s

42、tructure (结构) of the passage? (①=Paragraph 1 ②=Paragraph 2…) A. B. C. D. 25. Which of the following sayings may the writer agree with? A. Time is what we want most, but what we use worst. B. Never leave until tomorrow what you can do today. C. Live every moment and be thankful for wha

43、t you have. D. The future belongs to those who are preparing for it now. 【答案】21. B 22. B 23. D 24. D 25. C 【解析】 【导语】本文改编自海伦·凯勒的《假如给我三天光明》,介绍了海伦想象自己如果只使用眼睛三天会做的事情,由此告诉我们应该活在当下,感激你所拥有的一切。 【21题详解】 推理判断题。根据“How was it possible, I asked myself, to walk through the woods and see nothing

44、worthy of note?”和“If I can get so much pleasure from touch, how much more beauty must be found by sight (视力)?”可知,作者通过问自己问题开始想象这三天。故选B。 【22题详解】 细节理解题。根据“On my second day...In the evening, I should spend at the movies.”可知,作者第二天去看电影。故选B。 【23题详解】 段落大意题。根据“I who am blind can give one suggestion to th

45、ose who see: Use your eyes as if tomorrow you would be blind. The same is true of other senses.”(作为一个盲人,我可以给那些能看见的人一个建议:使用你的眼睛,就像明天你就会失明一样。)由此可知,最后一段介绍的是给无残疾人士的建议。故选D。 【24题详解】 篇章结构题。文章第一段是作者问朋友的话以及朋友的回答;第二段介绍作者想象自己只使用眼睛三天最想看到的是什么;第三段到第五段是这三天做的事情;最后一段是作者给无残疾人士的建议。结构如D选项所示,故选D。 【25题详解】 推理判断题。文章改编自

46、海伦·凯勒的《假如给我三天光明》,介绍了海伦想象自己如果只使用眼睛三天会做的事情,由此告诉我们应该活在当下,感激你所拥有的一切。故选C。 C Sugar painting, as the name means, is a painting made of sugar. It’s the sugar for us to taste, and the painting for us to admire. Since the Warring States Period (战国时代), the ancient people loved sweets and developed method

47、s of producing sugar. In the Tang Dynasty, there was huge progress in the technology of sugar making. And sugar, the precious product once only served to the emperors and princes, also went into common people’s homes. With the cultural and economic (经济的) development of Song and Yuan Dynasties, peopl

48、e became less interested in only tasting sweetness. In the Ming Dynasty, some people added pictures with good luck into the bowl of sugar, and sugar painting appeared. Sugar painting is different from normal painting. Sugar painters use syrup (糖浆) as the material, a spoon as the “paintbrush”, and

49、a smooth table as the “paper”. To make syrup, they have to make sugar hot before painting. Since syrup may become hard if it cools, the painters have to produce the work very quickly. They move the spoon full of syrup up and down, left and right. Soon a sugar painting is done. However, it’s a pity

50、 that this folk art is dying recently. The sugar painting that used to be rich in shapes has become poorer and poorer because of fewer needs. What’s worse, few people seem to be willing to pass on the art except those aging sugar painters. For most people, painting is a kind of art and difficult t

移动网页_全站_页脚广告1

关于我们      便捷服务       自信AI       AI导航        抽奖活动

©2010-2025 宁波自信网络信息技术有限公司  版权所有

客服电话:0574-28810668  投诉电话:18658249818

gongan.png浙公网安备33021202000488号   

icp.png浙ICP备2021020529号-1  |  浙B2-20240490  

关注我们 :微信公众号    抖音    微博    LOFTER 

客服