ImageVerifierCode 换一换
格式:DOCX , 页数:25 ,大小:1.06MB ,
资源ID:9946129      下载积分:5 金币
快捷注册下载
登录下载
邮箱/手机:
温馨提示:
快捷下载时,用户名和密码都是您填写的邮箱或者手机号,方便查询和重复下载(系统自动生成)。 如填写123,账号就是123,密码也是123。
特别说明:
请自助下载,系统不会自动发送文件的哦; 如果您已付费,想二次下载,请登录后访问:我的下载记录
支付方式: 支付宝    微信支付   
验证码:   换一换

开通VIP
 

温馨提示:由于个人手机设置不同,如果发现不能下载,请复制以下地址【https://www.zixin.com.cn/docdown/9946129.html】到电脑端继续下载(重复下载【60天内】不扣币)。

已注册用户请登录:
账号:
密码:
验证码:   换一换
  忘记密码?
三方登录: 微信登录   QQ登录  

开通VIP折扣优惠下载文档

            查看会员权益                  [ 下载后找不到文档?]

填表反馈(24小时):  下载求助     关注领币    退款申请

开具发票请登录PC端进行申请

   平台协调中心        【在线客服】        免费申请共赢上传

权利声明

1、咨信平台为文档C2C交易模式,即用户上传的文档直接被用户下载,收益归上传人(含作者)所有;本站仅是提供信息存储空间和展示预览,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容不做任何修改或编辑。所展示的作品文档包括内容和图片全部来源于网络用户和作者上传投稿,我们不确定上传用户享有完全著作权,根据《信息网络传播权保护条例》,如果侵犯了您的版权、权益或隐私,请联系我们,核实后会尽快下架及时删除,并可随时和客服了解处理情况,尊重保护知识产权我们共同努力。
2、文档的总页数、文档格式和文档大小以系统显示为准(内容中显示的页数不一定正确),网站客服只以系统显示的页数、文件格式、文档大小作为仲裁依据,个别因单元格分列造成显示页码不一将协商解决,平台无法对文档的真实性、完整性、权威性、准确性、专业性及其观点立场做任何保证或承诺,下载前须认真查看,确认无误后再购买,务必慎重购买;若有违法违纪将进行移交司法处理,若涉侵权平台将进行基本处罚并下架。
3、本站所有内容均由用户上传,付费前请自行鉴别,如您付费,意味着您已接受本站规则且自行承担风险,本站不进行额外附加服务,虚拟产品一经售出概不退款(未进行购买下载可退充值款),文档一经付费(服务费)、不意味着购买了该文档的版权,仅供个人/单位学习、研究之用,不得用于商业用途,未经授权,严禁复制、发行、汇编、翻译或者网络传播等,侵权必究。
4、如你看到网页展示的文档有www.zixin.com.cn水印,是因预览和防盗链等技术需要对页面进行转换压缩成图而已,我们并不对上传的文档进行任何编辑或修改,文档下载后都不会有水印标识(原文档上传前个别存留的除外),下载后原文更清晰;试题试卷类文档,如果标题没有明确说明有答案则都视为没有答案,请知晓;PPT和DOC文档可被视为“模板”,允许上传人保留章节、目录结构的情况下删减部份的内容;PDF文档不管是原文档转换或图片扫描而得,本站不作要求视为允许,下载前可先查看【教您几个在下载文档中可以更好的避免被坑】。
5、本文档所展示的图片、画像、字体、音乐的版权可能需版权方额外授权,请谨慎使用;网站提供的党政主题相关内容(国旗、国徽、党徽--等)目的在于配合国家政策宣传,仅限个人学习分享使用,禁止用于任何广告和商用目的。
6、文档遇到问题,请及时联系平台进行协调解决,联系【微信客服】、【QQ客服】,若有其他问题请点击或扫码反馈【服务填表】;文档侵犯商业秘密、侵犯著作权、侵犯人身权等,请点击“【版权申诉】”,意见反馈和侵权处理邮箱:1219186828@qq.com;也可以拔打客服电话:0574-28810668;投诉电话:18658249818。

注意事项

本文(2024年重庆市中考英语真题(B卷)(解析版).docx)为本站上传会员【鱼**】主动上传,咨信网仅是提供信息存储空间和展示预览,仅对用户上传内容的表现方式做保护处理,对上载内容不做任何修改或编辑。 若此文所含内容侵犯了您的版权或隐私,请立即通知咨信网(发送邮件至1219186828@qq.com、拔打电话4009-655-100或【 微信客服】、【 QQ客服】),核实后会尽快下架及时删除,并可随时和客服了解处理情况,尊重保护知识产权我们共同努力。
温馨提示:如果因为网速或其他原因下载失败请重新下载,重复下载【60天内】不扣币。 服务填表

2024年重庆市中考英语真题(B卷)(解析版).docx

1、 重庆市2024年初中学业水平暨高中招生考试 英语试题(B卷) (全卷共九个大题 满分:150分 考试时间:120分钟) 注意事项: 1. 试题的答案书写在答题卡上,不得在试题卷上直接作答。 2. 作答前认真阅读答题卡上的注意事项。 3. 考试结束,由监考人员将试题卷和答题卡一并收回。 第Ⅰ卷(共95分) Ⅰ. 听力测试。(共30分) 第一节(每小题1.5分,共9分) 听一遍。根据你所听到的句子,从A、B、C三个选项中选出最恰当的答语。 1. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】 A. Nice to meet you, too. B. Good afterno

2、on. C. I’m fine. 【答案】A 【解析】 【原文】略 2. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】 A. Thank you. B. This is Jane. C. What a pity. 【答案】B 【解析】 【原文】略 3. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】 A. That’s all right. B. Yes, please. C. Never mind. 【答案】B 【解析】 【原文】略 4. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】 A. It’s red. B. It’s long. C. It’s 20 yuan.

3、 【答案】C 【解析】 【原文】略 5. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】 A. It doesn’t matter. B. Good idea. C. Not at all. 【答案】B 【解析】 【原文】略 6. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】 A. Well done. B. Have fun. C. Sure I will. 【答案】C 【解析】 【原文】略 第二节(每小题1.5分,共9分) 听一遍。根据你所听到的对话和问题,从A、B、C三个选项中选出正确答案。 7. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】 A. /dres/

4、 B. /desk/. C. /dæns/. 【答案】A 【解析】 【原文】略 8. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】 A. Cards. B. Flowers. C. Cakes. 【答案】B 【解析】 【原文】略 9. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】 A. To the zoo. B. To the cinema. C. To the farm. 【答案】C 【解析】 【原文】略 10. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】 A. Jenny’s father. B. Jenny’s mother. C. Jenny’s sist

5、er. 【答案】C 【解析】 【原文】略 11. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】 A. Because it’s relaxing. B. Because it’s interesting. C. Because it’s exciting. 【答案】A 【解析】 【原文】略 12. 【此处可播放相关音频,请去附件查看】 A. B. C. 【答案】B 【解析】 【原文】略 第三节(每小题1.5分,共6分) 听两遍。根据你所听到的长对话,从A、B、C三个选项中选出正确答案。 听材料,回答以下各小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】

6、 13. How was the weather last weekend? A. Fine. B. Rainy. C. Snowy. 14. What does Dave advise the girl to take with her? A. A book. B. A bag. C. A hat. 【答案】13. A 14. B 【解析】 【原文】略 听材料,回答以下各小题。【此处可播放相关音频,请去附件查看】 15. What time does the woman plan to leave for the airport? A. At 3:00 p.m

7、 B. At 3:15 p.m. C. At 3:30 p.m. 16. Where can the driver pick up the woman? A. At 5 Greenwich Street. B. At 4 Greenwich Street. C. At 5 Garden Street. 【答案】15. B 16. A 【解析】 【原文】略 第四节(每小题1.5分,共6分) 听两遍。根据你所听到的短文内容,从A、B、C三个选项中选出正确答案。【此处可播放相关音频,请去附件查看】 17. What animal is Eric? A. A monke

8、y. B. A tiger. C. A lion. 18. Who took care of Eric when he was young? A. His parents. B. An old couple. C. Lele. 19. What does Lele love to play? A. Football. B. Basketball. C. Volleyball. 20. What are the two stories about? A. Children. B. Families. C. Animals. 【答案】17. C 18. B 19. A

9、 20. C 【解析】 【原文】略 Ⅱ. 语法选择。(每小题1分,共10分) 根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出一个语法正确的答案。 My grandma is almost 80 years old, and she looks very healthy. She was ____21____ math teacher many years ago. She has been away from her work ____22____ over 20 years ago. Every morning, she ____23____ up early and makes b

10、reakfast for my family. She doesn’t want us ____24____ outside. She is always saying, “Don’t you think mine is ____25____ than theirs?” Many elderly people like dancing together in the neighborhood, but my grandma doesn’t. She never joins ____26____. I ask her why. “I’m not that old,” she smiles.

11、My grandma enjoys walking. She says it is good for her ____27____. She often takes walks in the parks. These days, she has a new ____28____. She has fallen in love with city walks. “I can talk to people ____29____ I am walking with them. I can also enjoy the beauty and the changes of the city. In th

12、e next few years, I ____30____ to every corner of the city,” she says. I hope my grandma will be young, healthy and happy forever! 21. A. a B. an C. the 22. A. in B. at C. since 23. A. get B. gets C. got 24. A. eat B. ate C. to eat 25. A. good B. better C. best 26. A. they B. them C. theirs

13、27. A. health B. healthy C. healthily 28. A. hobby B. hobbies C. hobby’s 29. A. after B. before C. while 30. A. walk B. walked C. will walk 【答案】21. A 22. C 23. B 24. C 25. B 26. B 27. A 28. A 29. C 30. C 【解析】 【导语】本文作者介绍了自己奶奶。 【21题详解】 句意:许多年前她是一名数学老师。 a用于辅音音素前; an用

14、于元音音素前;the表示特指。此处表示泛指,math以辅音音素开头,应用a。故选A。 【22题详解】 句意:她离开工作已经20多年了。 in在……里面;at在;since自从。本句主句是现在完成时,从句是一般过去式,应用since引导,故选C。 【23题详解】 句意:每天早上,她起得很早,为我的家人做早餐。 get动词原形;gets动词三单;got动词过去式。根据“Every morning”可知,本句是一般现在时,主语是第三人称单数,动词用三单形式,故选B。 【24题详解】 句意:她不想让我们在外面吃饭。 eat吃,动词原形;ate动词过去式;to eat动词不定式。wan

15、t sb to do sth“想要某人做某事”,为固定短语,故选C。 【25题详解】 句意:你不觉得我的比他们的好吗? good好;better更好;best最高。根据“than”可知,应用比较级,故选B。 【26题详解】 句意:她从不加入他们。 they他们;them他们;theirs他们的。空处作动词的宾语,应用宾格them,故选B。 【27题详解】 句意:她说这对她的健康有好处。 health健康;healthy健康的;healthily健康地。her是形容词性物主代词,修饰名词health,故选A。 【28题详解】 句意:最近,她有了一个新的爱好。 hobby爱

16、好,单数;hobbies复数;hobby’s所有格形式。前面有不定冠词a,应用单数名词,故选A。 【29题详解】 句意:当我和别人一起走的时候,我可以和他们说话。 after之后;before之前;while与……同时。分析题干可知,后句是过去进行时,表示动作上的伴随,这里应用while引导时间状语从句,故选C。 【30题详解】 句意:在接下来的几年里,我将步行到城市的每一个角落。 walk动词原形;walked动词过去式;will walk一般将来时。根据“In the next few years”可知,句子是一般将来时,故选C。 Ⅲ. 完形填空。(每小题1.5分,共15分)

17、 根据短文内容,从A、B、C、D四个选项中选出一个能填入相应空格内的最佳答案。 Humor is part of human nature. Everyone has the ability to enjoy ____31____ and laughter, no matter who they are or where they come from. Humor is one of the most important ways people make connections with each other. Humor also helps you look on the ____32

18、 side of life and face problems positively (积极地). One sunny afternoon, the famous British writer Bernard Shaw was enjoying himself in a quiet field. Suddenly, a bike rider ran into him. ____33____, Mr. Shaw was not hurt. “I’m so sorry!” said the rider. “Oh, no,” said Mr. Shaw. “I should say ___

19、34____ because I’m not giving luck to you. If you had killed me, you know, ____35____ would be famous all over the world.” Feng Jicai, the Chinese writer, was once visited by an American friend and his young child in a hotel. While the two men were talking, the little boy was jumping up and down _

20、36____ his bed. The bed was shaking, and Feng was ____37____ that it might break. He smiled to the boy, “Hey, boy! Are you trying to reach the sky? Will you return to the earth?” His friend understood at once, and said to his son jokingly. “Let’s ____38____ right now!” ____39____ different peopl

21、e may have a different sense of humor, good humor has something in common. First, you need to keep a cool head and an open mind. With humor, you can avoid some unnecessary conflicts (冲突), and sometimes it helps you ____40____even at the worst of your problems. Second, you need to be kind and underst

22、anding. In an embarrassing (尴尬的) situation, using humor can let your friend save face. 31. A. movies B. books C. sports D. jokes 32. A. serious B. wrong C. bright D. dark 33. A. Luckily B. Quickly C. Terribly D. Recently 34. A. thanks B. sorry C. goodbye D. hello 35. A. I B. you C. he D. they

23、36. A. on B. by C. under D. behind 37. A. glad B. sad C. worried D. satisfied 38. A. come back B. come in C. come on D. come out 39. A. So B. Although C. But D. If 40. A. cry B. laugh C. shout D. fear 【答案】31. D 32. C 33. A 34. B 35. B 36. A 37. C 38. A 39. B 40. B 【解

24、析】 【导语】本文通过两个幽默小故事,告诉我们幽默对人们用处。 【31题详解】 句意:每个人都有能力享受笑话和笑声,无论他们是谁或来自哪里。 movies电影;books书本;sports运动;jokes笑话。根据“...and laughter”可知,空处于“笑声”并列,jokes“笑话”符合语境。故选D。 【32题详解】 句意:幽默还能帮助你看到生活的光明面,积极面对问题。 serious严肃的;wrong错误的;bright光明的;dark黑暗的。根据“face problems positively (积极地).”可知,积极面对问题,所以看到的是光明的一面。故选C。 【

25、33题详解】 句意:幸运的是,肖先生没有受伤。 Luckily幸运地;Quickly快速地;Terribly非常;Recently最近。根据“Mr. Shaw was not hurt.”可知,肖先生没有受伤是一件很幸运的事情。故选A。 【34题详解】 句意:我应该说对不起,因为我没有给你带来好运。 thanks感谢;sorry对不起;goodbye再见;hello你好。根据“because I’m not giving luck to you.”可知,说的是对不起。故选B。 【35题详解】 句意:你知道,如果你杀了我,你就会举世闻名了。 I我;you你;he他;they他们。

26、根据“If you had killed me, you know,...would be famous all over the world.”可知,此处说话对象是你。故选B。 【36题详解】 句意:当两个人谈话时,小男孩在床上跳上跳下。 on在……上;by借助;under在……下;behind在……的后面。根据“his bed.”和常识可知,是在床上跳上跳下。故选A。 【37题详解】 句意:床在摇晃,冯担心床会坏掉。 glad开心的;sad悲伤的;worried担心的;satisfied满意的。根据“The bed was shaking, and Feng was...tha

27、t it might break.”可知,床在摇晃,此时冯很担心床会坏。故选C。 【38题详解】 句意:我们现在就回去吧! come back回去;come in进来;come on出场;come out出版。根据“Let’s...right now!”可知,听了冯幽默话语以后,朋友带着孩子回家了。故选A。 【39题详解】 句意:虽然不同的人可能有不同的幽默感,但好的幽默有一些共同点。 So因此;Although尽管;But但;If如果。分析句子可知,前后句之间是让步关系,需用Although引导让步状语从句。故选B。 【40题详解】 句意:有了幽默,你可以避免一些不必要的冲突

28、有时它可以帮助你笑,即使在你最糟糕的问题。 cry哭;laugh笑;shout喊叫;fear害怕。根据“sometimes it helps you...even at the worst of your problems.”可知,在你遇到最糟糕的问题时,幽默可以帮助你笑。故选B。 Ⅳ. 阅读理解。(41-43小题,每小题1分,44-59小题,每小题2分,共35分) 阅读下列材料,从A、B、C、D四个选项中选出最佳答案。 A Tangyuan is a kind of traditional Chinese food, with the taste of home. Mary is

29、 learning to make tangyuan for her family. Please help her choose three from the four pictures and match them with the steps below. ___41___ Mix water and sticky rice flour to make a dough. Cut the dough into small pieces. ___42___ Put fillings into each piece of dough and make them into balls. _

30、43___ Drop these balls into the boiling water, and cook on medium heat for I minute. Add some coldwater slowly and continue cooking for 4~5 minutes. Don’t forget to turn off the fire! A. B. C. D. 【答案】41. C 42. A 43. D 【解析】 【导语】本文介绍了如何做汤圆。 【41题详解】 根据“Mix water and sticky rice

31、flour to make a dough. Cut the dough into small pieces.”可知,把水和糯米粉混合成面团。把面团切成小块。选项C图片与之匹配,故选C。 【42题详解】 根据“Put fillings into each piece of dough and make them into balls.”可知,把馅料放进每一个面团里,把它们揉成球状。选项A图片与之匹配,故选A。 【43题详解】 根据“Drop these balls into the boiling water, and cook on medium heat for I minute.

32、 Add some coldwater slowly and continue cooking for 4~5 minutes.”可知,将这些小球放入沸水中,中火煮1分钟。慢慢加入冷水,继续煮4~5分钟。选项D图片与之匹配,故选D。 B A reading passage can have several parts. Looking at every part is very useful for you to get a complete understanding. 44. According to Page A, what can a title do? A. It c

33、an explain the pictures. B. It can explain difficult words. C. It can tell you what a paragraph is about. D. It can tell you what the whole text is about. 45. According to Page A, what can show information visually? A. Photos. B. Footnotes. C. Passages. D. Headings. 46. Which part is the subhead

34、ing on Page B? A. ① B. ② C. ③ D. ④ 47. How many footnotes are there on Page B? A. One. B. Two. C. Three. D. Four. 【答案】44. D 45. A 46. B 47. C 【解析】 【导语】本文通过A页和B页来解释一篇文章的结构。 【44题详解】 细节理解题。根据“The title is a kind of heading. It tells you what the whole text is about”可知,标题可以告诉你整篇文章是关于什么的

35、故选D。 【45题详解】 细节理解题。根据“Photos show information visually (直观地)”可知,照片直观地显示信息。故选A。 【46题详解】 细节理解题。根据“Subheadings above paragraphs tell you what they are about”以及Page B中的文章结构可知,②是副标题,故选B。 【47题详解】 细节理解题。根据Page B中最下方三条信息可知,有3个脚注。故选C。 C China is developing rapidly, with its people living a peaceful

36、and happy life. While developing itself, China never fails to offer a helping hand to its friends. On the Road to Peace China has now been part of the UN peacekeeping missions (任务) for more than 30 years. UN peacekeeping missions provide different services including protecting civilians (平民). In

37、April 2023, the Chinese peacekeepers carried out an important task in Sudan. They successfully sent more than 1,100 people to safe places. Into the Disaster Area (灾区) In disaster areas, uniforms with “China Rescue (救援)” on the back offer a sign of hope and love. The Chinese rescue team is known f

38、or its quick and well-organized search and rescue work. When earthquakes happened in Afghanistan and Nepal in October 2023, “China Rescue” quickly took action to transport things needed to the disaster areas. Railway of Friendship There are many high mountains between China and its neighboring co

39、untry, Laos. The China-Laos Railway has broken through those barriers. This amazing achievement was made possible by the Lao workers and a large number of Chinese workers. They traveled far from their homes to build 1,035 kilometers of railway lines, including 301 bridges and 167 tunnels (隧道). The

40、peacekeepers, “China Rescue” and railway workers, are just some of the many thousands of Chinese who have spent all of their time and energy helping others around the world. Their selfless actions and tireless efforts bring honor to their homeland and help to build a Community with a Shared Future f

41、or Mankind. 48. When did the earthquakes happen in Afghanistan and Nepal? A. In April 2023. B. In May 2023. C. In September 2023. D. In October 2023. 49. What does the underlined word “barriers” mean in the passage? barrier /’bæriə(r)/n.[C] plural barriers A. A barrier is something such as a ru

42、le or law that makes it difficult or impossible for something to happen or be achieved. B. A barrier is a problem that prevents two people or groups from agreeing. communicating. or working with each other. C. A barrier is something like a wall that is put in place to prevent people from moving ea

43、sily from one area to another. D. A barrier is a natural object that prevents something or someone from moving from one place to another. 50. What is the passage mainly about? A. China’s selfless and tireless railway workers. B. China’s actions to help people around the world. C. How the Chines

44、e peacekeepers help people abroad. D. Why Chinese people can live a peaceful and happy life. 51. In which part of a newspaper can you probably read this passage? A. Science. B. World. C. Sports. D. Travel. 【答案】48. D 49. D 50. B 51. B 【解析】 【导语】本文介绍中国在发展自己的同时,始终向朋友伸出援助之手的几件事。 【48题详解】

45、细节理解题。根据“When earthquakes happened in Afghanistan and Nepal in October 2023”可知,2023年10月阿富汗和尼泊尔发生地震,故选D。 【49题详解】 词句猜测题。根据“There are many high mountains between China and its neighboring country, Laos. The China-Laos Railway has broken through those barriers.”可知,中国和邻国老挝之间有许多高山,所以中老铁路突破了这些障碍,此处指的是高山这

46、些自然障碍。故选D。 【50题详解】 主旨大意题。本文介绍中国在发展自己的同时,始终向朋友伸出援助之手的几件事,故选B。 【51题详解】 推理判断题。本文介绍中国在发展自己的同时帮助其他国家的事,所以推测可能在报纸的世界版块看到这篇文章,故选B。 D On Saturday morning, all the summer world was sweet and fresh. There was cheer in every face and a spring in every step, except Tom Sawyer. Aunt Polly made him paint t

47、heir fence (栅栏) as a punishment. It was 90 feet long and 9 feet high. He stared at the fence, and all gladness left him. He painted one board and stopped. “This will take forever,” he sighed (叹气). He knew the boys with all kinds of toys would soon come along and make fun of him —the very thought of

48、 it burnt him like fire. At this dark and hopeless moment, an idea came to him! He went back to work quietly. Ben Rogers came along the road. He was singing happily and carrying a big apple. Tom went on painting—paid no attention to him. Ben stared a moment and called Tom. No answer. Tom surveyed

49、 his last touch with the eye of an artist, then he gave his brush another gentle sweep. Ben called him again. “Why, it’s you, Ben! I wasn’t noticing.” Tom turned suddenly and said. “I’m going to swim,” said Ben. “Do you want to come? Oh, you have to work, don’t you? What a pity!” “I’m not working

50、 Tom answered carelessly. “Well, maybe it is working, but I like it.” “What?” shouted Ben. “You like it?” “Well, I don’t see why I shouldn’t,” Tom kept painting, and said. “Boys don’t get to paint a fence every day.” That put the thing in a new light. Ben stopped eating his apple and watched To

移动网页_全站_页脚广告1

关于我们      便捷服务       自信AI       AI导航        抽奖活动

©2010-2025 宁波自信网络信息技术有限公司  版权所有

客服电话:0574-28810668  投诉电话:18658249818

gongan.png浙公网安备33021202000488号   

icp.png浙ICP备2021020529号-1  |  浙B2-20240490  

关注我们 :微信公众号    抖音    微博    LOFTER 

客服