1、 一、英语阅读理解训练 1.阅读理解阅读理解 Once upon a time, there was a farmer. One day, while he was working in the fields, he saw a hare run into a tree stump accidentally and die of a broken neck. The farmer took the hare home and cooked a delicious meal for himself. That night he thought, I needn't wor
2、k so hard. All I have to do is wait every day by the stump to pick up the hare that runs into it. So from then on he gave up farming, and stood by the tree stump waiting for the hare to come and run into it. But from then on, he never saw another hare run into the tree stump. (1)Once upon a time,
3、there was _______ working in the field. A. a doctor B. a farmer C. a rabbit (2)The farmer took _______ home and cooked a delicious meal for himself. A. the hare B. the tortoise
4、 C. the bird (3)But from then on, he _______ saw another hare run into the tree stump. A. often B. seldom C. never (4)From the story, we know the farmer is a ______ man.
5、 A. clever B. lovely C. foolish (5)From the story, we can tell the farmer that he should _______ . A. work hard B. give up farming C. wait for the hare 【答案】 (1)B
6、2)A (3)C (4)C (5)A 【考点】阅读理解 【解析】【分析】大意:短文讲述了守株待兔的故事。 (1)根据 Once upon a time, there was a farmer. One day, while he was working in the fields, he saw a hare run into a tree stump accidentally and die of a broken neck. 可知从前有一个农民在田里干活,故答案为B. (2)根据 The farmer took the hare home and cook
7、ed a delicious meal for himself. 可知农夫把野兔带回家,为自己做了一顿美味的饭,故答案为A. (3)根据 But from then on, he never saw another hare run into the tree stump. 可知但从那时起,他再也没有看到一只野兔跑到树桩上,故答案为C. (4)根据 So from then on he gave up farming, and stood by the tree stump waiting for the hare to come and run into it. 可知从故事中我们知
8、道农夫是个愚蠢的人,故答案为C. (5)通读短文可知,我们可以告诉农夫他应该努力工作,故答案为A. 【点评】本题考查了阅读理解,首先通读短文,理解大意;其次阅读题干,根据题干信息找出相关句进行选择。 2.阅读理解阅读短文判断正误 This is our classroom. It's very big. It has very big windows and there are two green doors. On the front door you can see a photo of my class. There are forty-five st
9、udents in our class. There are twenty-six boys. In the classroom there are two blackboards. One is for teachers and one is for students. The walls are white and bright. On the wall you can see some nice pictures, and there are two maps too—a map of China and a map of the world. (1)Our classroom is
10、big, but the windows are small. (2)There are 26 girls in our class. (3)There is no blackboard for students in the classroom. (4)There isn't a photo on the door. (5)There are two maps on the wall. 【答案】 (1)0 (2)0 (3)0 (4)1 (5)1 【考点】阅读理解 【解析】【分析】大意:短文讲述了我们的教室样子。
11、1)句意:我们的教室很大,但是窗户很小。根据 This is our classroom. It's very big. It has very big windows and there are two green doors. 可知我们的教室很大,窗户也很大,故答案为错误。 (2)句意:我们班有26个女生。根据 There are forty-five students in our class. There are twenty-six boys. 可知我们班有19个女生,故答案为错误。 (3)句意:教室内没有学生黑板。根据 In the classroom there are
12、 two blackboards. One is for teachers and one is for students. 可知教室里有两块黑板,一个给老师的,一个给学生的,故答案为错误。 (4)句意:门上没有照片。根据 On the front door you can see a photo of my class. 可知在前门你可以看到我班的一张照片,故答案为正确。 (5)句意:墙上有两张地图。根据 On the wall you can see some nice pictures, and there are two maps too—a map of China and
13、a map of the world. 可知墙上有两张地图,故答案为正确。 【点评】本题考查了阅读理解,先翻译短文,然后根据短文内容,判断句子正确或错误。 3.阅读理解根据材料内容判断下列说法的正误 Notice Board Football Club Do you like playing sports? Do you like playing football? Come to our football club. See you on the playground. Dale@ Hiking! Hiking! What d
14、o you do on the weekends? Shall we go hiking? I need a partner. Call Eric: 3522987 Shall we sing? What's your hobby? Do you like singing? Join our singing club. Tom@ Let's cook together! There is a cook class on Saturdays at 9 am. Do you like cooking? Do you like delicious
15、food? We can share. Call Cindy: 2353267 (1)Dale is in the football club. (2)Eric needs a partner to go hiking together. (3)Tom likes playing football. (4)There is a cook class on Saturdays at 9 am. (5)Cindy's phone number is 3523267. 【答案】 (1)1 (2)1 (3)0 (4)1 (5)0
16、 【考点】阅读理解 【解析】【分析】大意:布告牌,有关戴尔的足球俱乐部,埃里克去远足,汤姆唱歌俱乐部和辛迪烹饪课。 (1)句意:戴尔在足球俱乐部。根据Football Club,Dale@.可知戴尔在足球俱乐部。故答案为正确。 (2)句意:埃里克需要一个伙伴一起去远足。根据Shall we go hiking? I need a partner.Call Eric: 3522987.可知埃里克需要一个伙伴一起去远足。故答案为正确。 (3)句意:汤姆喜欢踢足球。根据Do you like singing? Join our singing club. Tom@ 可知汤姆喜欢
17、唱歌。故答案为错误。 (4)句意:星期六上午9点有一节烹饪课。根据There is a cook class on Saturdays at 9 am. 可知星期六上午9点有一节烹饪课。故答案为正确。 (5)句意:辛迪的电话号码是3523267。根据Call Cindy: 2353267.可知辛迪的电话号码是2353267。故答案为错误。 【点评】本题考查了阅读理解,先翻译布告牌,然后根据布告牌内容,判断句子正确或错误。 4.阅读理解读短文,判断下列句子与短文内容是否相符。 Christmas Day always comes on the 25th o
18、f December. It is the biggest festival in many countries. Children are very excited because they can get many presents from Father Christmas. Father Christmas is an old man in red clothes. When small children go to bed on the night of December 24th, they put a stocking at the end of their bed. Their
19、 parents ask them to sleep early, or Father Christmas will not give them anything. Children are very excited on Christmas morning and always wake up early, because they can see many presents in their stockings. On Christmas Day, all the families will get together to have a big lunch or dinner,
20、play party games and watch the Christmas programmers on TV. (1)Christmas Day always comes on the 25th of December. (2)Christmas Day is the biggest festival in many countries. (3)Father Christmas is an old man in red clothes. (4)Children are very excited on Christmas morning. (5)
21、On Christmas Day, all the families will get together to have a big breakfast. 【答案】 (1)1 (2)1 (3)1 (4)1 (5)0 【考点】阅读理解 【解析】【分析】这是介绍圣诞节的短文。 (1)句意:圣诞节是12月25日。根据短文叙述 Christmas Day always comes on the 25th of December. (圣诞节是12月25日。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。 (2)句意:在许多国家圣诞节是最大的节日。根据短文叙述 It is
22、the biggest festival in many countries. (它是许多国家中最大的节日。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。 (3)句意:圣诞老人是一位穿红衣服的老人。根据短文叙述 Father Christmas is an old man in red clothes. (圣诞老人是一位穿红衣服的老人。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。 (4)句意:在圣诞节早上,孩子们非常兴奋。根据短文叙述 Children are very excited on Christmas morning (在圣诞节早上,孩子们非常兴奋。)可知题目叙述正确。故答案为:正确。
23、 (5)句意:圣诞节,所有的家人将会聚在一起吃丰盛的早餐。根据短文叙述 On Christmas Day, all the families will get together to have a big lunch or dinner (圣诞节,所有的家人将会聚在一起在中午或晚上吃丰盛的大餐。)可知题目叙述错误。故答案为:错误。 【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,然后根据相关叙述来判断正误。 5.阅读理解阅读短文,补全句子。 I had a great holiday. Every day I had fun with my friends. On Mo
24、nday we went to a Western restaurant. We ate good food. On Tuesday we sang and danced in the park. On Wednesday we swam in the sea. On Thursday we climbed a mountain with Peter. (1)On Monday we went to ________and ate ________. (2)On Tuesday we ________ and ________ in the ________. (3)On
25、 Wednesday we________. (4)On Thursday we ________ with Peter. 【答案】 (1)a Western restaurant;ate good food (2)sang;danced;park (3)swam in the sea (4)climbed a mountain 【考点】阅读理解 【解析】【分析】这是介绍作者假期活动的短文。 (1)根据短文叙述 On Monday we went to a Western restaurant. We ate good food. (周一我们去
26、了一家西餐厅。我们吃了美食。)可知应填 a Western restaurant 和 ate good food 。故答案为:a Western restaurant , ate good food 。 (2)根据短文叙述 On Tuesday we sang and danced in the park. (周二我们在公园里唱歌跳舞。)可知应填sang, danced和park。故答案为:sang, danced,park。 (3)根据短文叙述 On Wednesday we swam in the sea. (周三我们在大海里游泳。)可知应填swam in the sea。故答案为
27、 swam in the sea 。 (4)根据短文叙述 On Thursday we climbed a mountain with Peter. (周四我们和Peter一起爬山。)可知应填 climbed a mountain 。故答案为: climbed a mountain 。 【点评】这是考查阅读理解的题目。仔细阅读短文,然后根据短文的相关句子补全句子。 6.阅读理解阅读短文,选择正确答案 Many people like to travel by plane, but I don't like it because an airport is usuall
28、y far from the city. You have to get there early and wait for hours for the plane to take off and it is often late. You can't open the window. You can't choose the food. Planes are fast, but it still takes hours to get out of the airport and into the city.I like traveling by train. I think trains ar
29、e safe. The stations are usually in cities. When you can't catch a train, you can catch another one. You can walk around in the train. You can see many interesting things on your way. And the trains are fast too.I also like cars. You can start your trip when you want to, and you don't need to reach
30、a train station or a bus stop. Also you can carry many things with you in a car. But sometimes there are too many cars on the road. (1)Why do many people like to travel by plane? A. Because it is fast. B. Because you can walk around in the plane. C. Because it is late.
31、 (2)Which is not the good thing about the train? A. It is safe. B. The stations are usually in cities. C. You can't see interesting things on your way. (3)If you want to take a lot of things with you, what do you take to go out? A. A bus.
32、 B. A car. C. A train. (4)We don't have to wait if we travel __________ A. by car B. by plane C. by train 【答案】(1)A (2)B (3)B (4)A 【解析】【分析】本文主要讲述了作者不喜欢坐飞机旅行,而喜欢坐火车和汽车,并说
33、明了理由:坐飞机的不足之处,坐汽车和火车的优点。 (1)根据短文内容中Many people like to travel by plane,planes are fast,得知许多人喜欢乘坐飞机是因为飞机是非常快的。故选A。 (2)问题的内容是哪一种对于乘坐火车来说是不好的事情,根据对短文内容中The stations are usually in cities.得知火车站通常都在城市里,这是比较不好的一个方面。故选B。 (3) 问题的内容是如果你想要携带大量的东西,你会选择怎样出行?根据短文内容you can carry many things with you in a car你乘
34、坐私家车可以携带大量的东西。故选B。 (4)根据短文内容You can start your trip when you want to, and you don't need to reach a train station or a bus stop.得知开私家车可以随时出发,不必等待。故选A。 【点评】考查同学的阅读能力,注意仔细阅读文章,带着问题从文中寻找答案。 7.阅读理解根据短文选择正确的一项。 Do you know about Xiong'an? It's a new city near Baoding. There is a big lake in Xio
35、ng'an. Yes, it is Baiyangdian Lake. It is very big. In summer, you will see many beautiful lotus flowers on the lake. Some are red. Some are pink. Many people like them. There will be many boats on the lake. And there will be many birds singing in the grass. Xiong'an is beautiful and new. You can co
36、me here by bus from Baoding. And you can come here by train. You will play in the water with your friends. You will eat delicious fish. You will take many wonderful pictures. You will have a nice trip in Xiong'an. (1)Where is Xiong'an? A. It's a new city. B. It's ne
37、ar Baoding. C. It has a big lake. (2)Lotus flowers should be ________. A. B. C. (3)We can see ________ on Baiyangdian Lake. A. a new city B. some buses and birds C. man
38、y flowers and boats (4)You can't ________ in Xiong'an. A. eat delicious fish B. play in the water C. get many birds (5)You can't go to Xiong'an by________. A. plane B. bus
39、 C. train 【答案】 (1)B (2)A (3)C (4)C (5)A 【解析】【分析】大意:介绍保定附近一座美丽的新城——雄安。 (1)根据It's a new city near Baoding. 可知雄安在保定附近。故选B。 (2)根据you will see many beautiful lotus flowers on the lake可知可以在湖上看到美丽的荷花可知,故选A。 (3)根据you will see many beautiful lotus flowers on the lake.和There will
40、be many boats on the lake. And there will be many birds singing in the grass.可知可以在白洋淀看到荷花和船只。故选C。 (4)根据 You will play in the water with your friends. You will eat delicious fish. You will take many wonderful pictures.可知可以在雄安玩水并且吃到味道鲜美的鱼肉。与birds鸟类无关。故选C。 (5)根据Xiong'an is beautiful and new. You can
41、come here by bus from Baoding. And you can come here by train.可知可以乘坐公共汽车去保定在做火车到雄安。与飞机plane无关。故选A。 【点评】考查阅读理解。首先通读全文,理解大意。其次阅读问题,根据题干信息找出关键句进行正确的选择。 8.阅读理解阅读短文,判断正误。 I am a student. I like sports. I run every morning and I swim twice a week(一周两次). I like all kinds of ball games. I like foot
42、ball, basketball, volleyball, tennis and pingpong. I am good at playing pingpong. I often play pingpong with my friend, Li Lei. We are on the school team. But he doesn't like any other ball game. He also likes to collect(收集)balls. He has a great collection(收藏品)of balls. He has 60 footballs, 16 vo
43、lleyballs and many pingpong balls. We like to watch sports on TV. (1)I run every morning. (2)I go swimming once a week. (3)My friend Li Lei and I like pingpong. (4)Li Lei likes all ball games. (5)We never watch sports on TV. 【答案】(1)1 (2)0 (3)1 (4)0 (5)0 【解析】【分析】该文章
44、主要介绍 “我”的一些爱好和活动。 (1)细节理解,根据 I run every morning and I swim twice a week(一周两次). 得知每天早上跑步,故答案为:正确。 (2)细节理解,根据I swim twice a week(一周两次).得知每周两次,故答案为:错误。 (3)细节理解,根据I often play pingpong with my friend, Li Lei.得知“我”和李磊都喜欢乒乓球,故答案为:正确。 (4)细节理解,根据 But he doesn't like any other ball game. 得知李磊不喜欢其他的球类运动
45、故答案为:错误。 (5)细节理解,根据We like to watch sports on TV.得知喜欢在电视上看运动,故答案为:错误。 【点评】考查对对话的把握和细节的辨别能力。答题时,紧扣文章中的关键词,做出正确判断。 9.阅读理解阅读理解 It is a Tuesday morning. Ann and her mother are on a big bus. There are many people on it. Some of them come from the U.S. , and some come from England or Canada. Th
46、ey are all friends. They are going to the Forbidden City! There are two Chinese on the bus. One is a young man. He is driving the bus. The other is a woman. She speaks English well. She is now talking about the Forbidden City. The other people are listening to her. They like the Forbidden City.
47、 They want to see it very much. (1)How do Ann and her mother visit the Forbidden City ? A. By train. B. By plane. C. By bus. (2)What does the Chinese woman do ? A. A driver .
48、B. A tourist . C. A tour guide . (3)What does the Chinese man do ? A. A driver . B. A tourist . C. A tour guide . (4)What can the Chinese woman speak ? A. English .
49、 B. Chinese . C. A and B . (5)What day is it ? A. Sunday. B. Tuesday . C. Saturday . 【答案】 (1)A (2)C (3)A (4)C (5)B 【解析】【分析】短文描述了星期二的早晨,安和她妈妈坐乘大巴去紫禁城,车上有许多人,车上有两个中国人,一个是年轻人是司机,另一个是女导游,她正在用英语介绍紫禁城,他们喜欢紫禁城。他们非常想看。 (1)根据所给的短文,Ann and her mother are on a big bus. They are going to the Forbidden City!。安和她妈妈坐在一辆大巴上。他们要去紫禁城!可知安和她妈妈乘公共汽车去紫禁城,故答案为A. (2)根据所给的短文,She is now talking about the Forbidden City. The other people are listening to her.






