1、 考点规范练33(Module 3) Ⅰ.阅读理解 (2015山东青岛联考) I work in a nursing home and my job is to take care of the elderly. This year,a very sweet old lady that I cared for,Alice,had gone through a difficult time.She got dementia and so she had been in the hospital twice.In November I was finally able to get he
2、r back to her “home”. Alice had thought her daughter was coming to visit her on Christmas Day and that they were going to have the whole family together like the old days.When she finally realized that that happy moment was not going to happen,she was very sad.Knowing that her daughter was coming a
3、fter Christmas was not enough to make her feel happy.I hated the idea of her being alone on the holiday! On Christmas Eve,I gave her a surprise by asking if she would like to go to a candlelight service at church that night. Instead of taking her to my church,I took her to her old neighborhood chu
4、rch where all her friends were.We got there early and I got her a seat where her friends could see her as they came in.Then soon some of her friends came to the church and they rushed over to greet her and sit with her. The candlelight service was beautiful and Alice got a lot of love from her old
5、and new friends there. The truth of the story is that I am the one who got the best gift:the smile on Alice’s face. 【语篇导读】老人的女儿不能回来陪老人一起过圣诞节,作者便在平安夜带老人去有老人熟悉的朋友的老社区教堂,在那里,作者看到了老人脸上幸福的笑容,这也是作者得到的最好礼物。 1.The underlined word “dementia” in Paragraph 2 probably is . A.a house B.a letter
6、 C.an illness D.a plan 答案:C 解析:推理判断题。根据文章第二段中的“and so she had been in the hospital twice”可推断,此处表示老人生病了,住了两次院,故选C项。 2.Where did Alice spend her Christmas Eve according to the story? A.In her old house. B.In her old neighborhood church. C.In the nursing home. D.In the hospital. 答案:B 解析:细节理解题
7、根据文章第五段中的第一句“Instead of taking her to my church,I took her to her old neighborhood church where all her friends were.”可知选B项。 3.What was the best gift that the author got on Christmas Eve? A.The candlelight service. B.Praise from Alice’s friends. C.Alice’s happiness. D.Thanks from Alice’s daugh
8、ter. 答案:C 解析:细节理解题。根据文章的最后一段“The truth of the story is that I am the one who got the best gift:the smile on Alice’s face”可知,作者得到的最好的礼物是Alice脸上的笑容,即她的快乐,故选C项。 4.What is the best title for this passage? A.A special candlelight Christmas Eve B.The dream of all old lonely ladies C.My special job
9、D.The true love 答案:A 解析:主旨大意题。本文讲述了作者帮助一位老人过了一个特别的烛光平安夜的故事,故选A项。 Ⅱ.完形填空 (2014郑州第一次质量预测) The day I met my best friend for the first time,I was full of anxiety.I was trying to do some 1 for an important oral exam in the local library,but people kept 2 me.I was getting annoyed and of course,I
10、was not able to 3 .Suddenly I heard someone singing loudly behind me.I 4 and glared at the person who was singing.It was a tall girl about the same age as me. She looked like a sensitive and friendly girl,which didn’t matter.If anything,it made me even angrier.“How could she be so selfish?”I th
11、ought 5 . I picked up my books,glared at her and whispered coldly,“Thanks to your 6 ,I’ve been unable to study.You’re so 7 !” I left the library in a hurry,leaving my most important textbook 8 .When I got home two hours later,I found that textbook gone.I was so 9 that I almost cried.Just t
12、hen,the phone rang.A gentle voice 10 the speaker as Jenny and asked if I was Jane.After 11 that I was,she said she had noticed I’d left my book in the library and as my 12 was in it,she’d asked a librarian to get my phone number.She said she didn’t live far away and could bring it around for m
13、e if I needed it. I sighed with 13 and agreed to meet her at the convenience store down the road.Of course,you’ve 14 who Jenny was.She was just the girl I had shouted at for singing in the library.When I recognized her in the store,I was filled with 15 and apologized for my rude behavior.I f
14、elt so 16 ,but Jenny just laughed,saying she was glad to see I’d also left my 17 in the library!I couldn’t help laughing at this and I invited her to my apartment for a cup of tea. Ever since then we’ve been best friends and we’re getting along well.To be honest,I trust her more than anyone els
15、e.I often think how 18 I am.If Jenny hadn’t been a kind person who was willing to 19 my shortcomings,I would 20 have experienced such true friendship. 【语篇导读】这是一篇记叙文。作者一次没有礼貌的行为却使她结识了一位好朋友。 1.A.research B.revision C.work D.experiment 答案:B 解析:下文说作者在图书馆里为一个重要的口语考试作准备,由此可推断,应选B项,表示“复习”。 2.A
16、watching B.asking C.warning D.disturbing 答案:D 解析:下文说作者感到恼火了,还听到有人在身后高声唱歌,由此判断,应选D项,表示“打扰”。 3.A.speak B.improve C.concentrate D.follow 答案:C 解析:周围有人打扰作者学习,因此她不能“集中精力”做自己的事。 4.A.turned around B.turned down C.turned off D.turned over 答案:A 解析:此空与前面的“behind me”呼应,故选A项,表示“转身”。听见身后有人在大声唱歌,作者转身怒视
17、唱歌的那个人。 5.A.sadly B.hopelessly C.angrily D.crazily 答案:C 解析:由上文内容可知,作者因为受到打扰感到很生气,因此选C项。 6.A.practice B.noise C.attitude D.existence 答案:B 解析:作者此时在讥讽唱歌的那个女生,因为她唱歌作者不能静下来学习,故选B项,表示“噪音”。 7.A.selfish B.active C.sensitive D.stupid 答案:A 解析:结合上文的“so selfish”可知,应选A项。 8.A.out B.around C.aside D.
18、behind 答案:D 解析:由下文的“that textbook gone”可知,此处应选D项。leave sth.behind表示“忘记带”。 9.A.nervous B.careless C.upset D.forgetful 答案:C 解析:作者想复习备考,可图书馆里太吵,离开图书馆的时候又把最重要的书弄丢了,作者当然觉得“心烦”,故选C项。 10.A.introduced B.considered C.took D.remembered 答案:A 解析:电话里传来一个人的声音,“介绍”自己叫珍妮。 11.A.deciding B.confirming C.re
19、alizing D.thinking 答案:B 解析:捡到作者书的珍妮在电话中“证实”了作者就是丢书的那个人。 12.A.address B.class C.writing D.name 答案:D 解析:结合常识可知,珍妮看到书上有失主的“名字”,然后才能通过管理员查到失主的联系方式。 13.A.comfort B.relief C.confidence D.satisfaction 答案:B 解析:弄丢的书被人捡到并主动联系了作者,在确定书没有丢失后,作者如释重负,因此选B项,表示“轻松”。 14.A.recognized B.found C.guessed D.he
20、ard 答案:C 解析:此处表示想必各位读者已经猜到把书给作者送回来的珍妮是谁了。 15.A.courage B.energy C.doubt D.shame 答案:D 解析:下文说作者向她道歉,因此选D项,表示作者为自己当初在图书馆对她的无礼感到“羞愧”。 16.A.worried B.sorry C.terrible D.excited 答案:B 解析:前面说作者感到羞愧,此处应选B项。 17.A.glare B.expression C.virtue D.friendship 答案:A 解析:根据“also”可知,珍妮不仅发现作者丢在图书馆里的书,还记住了作者
21、冲她“瞪眼”的表情。 18.A.considerate B.pleased C.lucky D.grateful 答案:C 解析:每当想起往事,作者就觉得自己“运气好”,起初小小的不快却帮她结识了一个好朋友。 19.A.overcome B.share C.hide D.forgive 答案:D 解析:如果珍妮不是一个善良的人,愿意“原谅”作者的缺点。 20.A.ever B.never C.seldom D.still 答案:B 解析:这里作者使用了虚拟语气,表示如果不是她好心,作者就“永远”不会与她成为好朋友,因此选B项。 Ⅲ.语篇填空 (2015南宁第二次适应
22、性测试) Just as I began a new job in New York,I had to learn another important job:father.I was a businessman.At the office I had three new 1. (project),and at home I had a young son who was growing fast and 2. (need) me.I was puzzled and didn’t know how to deal with the relationship between
23、 job and family until one day,during my business trip in Chicago,I came 3. an old family friend Dan,4. was once a patient of my father.He told me something about my father.5. was my father that helped him go through the cancer.When Dan knew he got cancer,he was very upset and wante
24、d 6. (give) up,but my father,his doctor,encouraged him to go on 7. (fight) against the cancer.My father said to him,“You have 8. wonderful life and three fine children.Take some time with them.It’s family that we live for—not just ourselves.Think of that 9. you will know li
25、fe’s worth the fight.”His words touched me,and I 10. (sudden) realized that family is the most important in the world.I should spend more time staying with them. 答案与解析: 【语篇导读】作者从一位朋友引述作者父亲的话知道了家庭的重要。 1.projects 解析:考查名词的数。本句话中有“three”,因此应用project的复数形式。 2.needed 解析:考查动词的时态。此处陈述的是发生在过去的事,应用
26、一般过去时。 3.across 解析:考查固定搭配。come across表示“偶然遇见”。 4.who 解析:考查定语从句。此句为非限制性定语从句,先行词为“an old family friend Dan”,指人,且在定语从句中做主语,因此只能用who。 5.It 解析:考查强调句型。本句为强调句it is/was...that...。 6.to give 解析:考查动词的固定用法。动词want后接动词不定式,表示“想做某事”。 7.fighting 解析:考查动词词组。go on doing表示继续做同一件事;go on to do表示继续做不同的事。 8.a 解析:考查冠词
27、have a wonderful life表示“有精彩的生活”。 9.and 解析:考查固定句型。此处是“祈使句+and/or+陈述句”的结构,根据上下文可知,此处应用and。 10.suddenly 解析:考查副词。本句中用副词suddenly修饰动词realized。 Ⅳ.短文改错 On my way to the bookstore,I noticed a group of people surrounded two anxious foreigners.I stopped and found that they were tourist from Canada who car
28、eless left a very important wallet in a taxi.I accompanied them to the nearest police station and without their help,we got in touch with the taxi company.We told a moment ago a driver had just turned in a wallet and then a policeman drive us to the company without delay.The two Canadians happily cl
29、aimed their wallet,that contained their passports,flight tickets,some cash or credit cards.They expressed our thanks to me.I feel it is really a great pleasure to help the others. 答案: On my way to the bookstore,I noticed a group of people two anxious foreigners.I stopped and found that they were f
30、rom Canada who left a very important wallet in a taxi.I accompanied them to the nearest police station and their help,we got in touch with the taxi company.We told a moment ago a driver had just turned in a wallet and then a policeman us to the company without delay.The two Canadians happily claimed their wallet,contained their passports,flight tickets,some cash credit cards.They expressed thanks to me.I feel it is really a great pleasure to help the others. 〚导学号03110033〛 5






