1、 第一部分 必修二 Unit 5 Ⅰ.语法单句填空 1.(2022·陕西改编)He had to pause from time to time to wipe the sweat from his forehead, because the airconditioning system broke ________. 答案:down 句意:他不得不不时地停下来擦额头上的汗,由于空调坏了。break down谈判等失败;(机器等)发生故障;(人精神)崩溃等。 2.You'd sound a lot more polite if you make a request in ____
2、form of a question. 答案:the 句意:假如你以问题的形式提出要求听起来会有礼貌得多。in the form of以……形式。 3.He pretended to be ________(study) when his father stepped into his room. 答案:studying 考查非谓语动词。句意:当他父亲进他的房间时他假装在学习。pretend接不定式的进行时,意为“假装正在做某事”。 4.It's a common belief________teenagers today know much about computers a
3、nd are familiar ________using them in all aspects of life. 答案:that; with 考查名词性从句和介词短语。第一空是同位语从句,多用that引导;其次空be familiar with“生疏,与……生疏起来”。 5.I used to live in Bangalore, India, ________the traffic is heavy for most of the day. 答案:where 考查定语从句。句意:我过去住在印度的班加罗尔,那里每天大多数时间里交通都很拥挤。从句部分________the traffi
4、c is heavy for most of the day缺少地点状语,先行词是Bangalore表地点,所以选关系副词where。 6.My favorite writer is Mo Yan, some of ________ novels have a surprising ending. 答案:whose 考查定语从句。此处为“不定代词+of+关系代词”引导的非限制性定语从句,关系代词在从句中作定语,所以用whose。 7.Emperor Kangxi came to this village twice, thus ________(earn) it the name Hua
5、ngcheng. 答案:earning 考查非谓语动词。句意:康熙皇帝两次驾临这个村庄,这个村庄也因此赢得了“皇城”的美名。主句句子结构完整,也是earn的规律主语,故用earning这一现在分词作结果状语。 8.On her birthday,she received a nice present from her parents ________ which a note was attached,saying“We love you so much.” 答案:to attach与介词to搭配,意为“附上;附加”,故定语从句用to which引导。 Ⅱ.阅读理解 (2022·天津
6、十二区重点中学联考) When I was 13,my bedroom walls were covered with posters of the Monkees and Beatles. I wrote fan letters and daydreamed about meeting the objects of my affections. I begged my parents to attend every rock concert and watch every TV show featuring my favorite celebrities; my friends a
7、nd I discussed for hours all the things we would say and do when we met our favorite movie stars and pop singers. I drove my mother crazy! But after a few years, my obsession with stars faded as I matured and gained the confidence to socialize with “real” boys. In the 35 years since I was a teenage
8、r, celebrity worship (崇拜) has increased among teens due to the explosion of television celebrity gossip shows, and instant access to celebrity news on the Internet. It's no wonder that many teens are obsessed with stars when news programs are often filled with entertainment stories and the lives of
9、celebrities. Celebrity worship syndrome (综合征) is now considered a personality disorder. While it is normal for teenagers to follow the lives of their favorite stars,parents should try to monitor everything their child finds interesting. Parents should take action if they suspect a teen is too obses
10、sed with celebrities and showing little interest in school or withdrawing from the family. When teens talk a lot about celebrities and view them as just means of entertainment, this is considered normal celebrity worship. However,when a teenager is obsessed with a star and often expresses a desire t
11、o have a close personal relationship with a celebrity or feels they have a special connection to a star, this may be the time for concern. Recent studies have shown that teens who develop an unhealthy obsession with celebrities often suffer from low selfconfidence and depression. Teens who are over
12、ly obsessed with stars often have damaged relationships with their parents. 文章大意:对名人、明星的过度痴迷会导致精神疾病,专家们称之为“名人崇拜综合征”。 1.The first paragraph is intended to tell us ________. A.parents needn't worry about celebrity worship B.celebrity worship can cause serious problems C.it's normal for a teen to
13、have celebrity worship D.celebrity worship only exists among teens 答案:C 推理推断题。依据第一段最终一句可推断出,作者认为青少年时期的名人崇拜是正常的,它会随着年龄的增长、心理的成熟和与人交往所获得的自信而渐渐消逝。文章最终一段其次句也有提示。 2.We can learn from the second paragraph that ________. A.the media greatly contributes to celebrity worship today B.the author is surpri
14、sed at celebrity worship C.teens today are not so obsessed with celebrities D.celebrities expose their lives too much 答案:A 细节理解题。依据其次段第一句可知,大量的电视明星八卦节目和网络上有关明星的新闻,在很大程度上助长了当今青少年的名人崇拜现象。 3.Parents should become concerned when their children ______. A.talk a lot about celebrities with others B.p
15、ut up celebrity posters in their bedrooms C.ask to go to their favorite star's concert D.desire a close personal relationship with their favorite star 答案:D 细节理解题。依据文章最终一段倒数第三句可知,当一个青少年经常表示期望与自己宠爱的明星有着亲热的个人关系或者觉得他们之间有着某种特殊联系时,这可能就是值得家长关注的时候了。 4.The last paragraph implies that ________. A.parents
16、 should not care too much about a child's celebrity worship B.celebrity worship syndrome can be a serious problem if left overlooked C.children can normally get out of celebrity worship when they are older D.children with celebrity worship usually have high opinion of themselves 答案:B 推理推断题。依据文章最
17、终一段可知,追星综合征现在被认为是一种共性障碍,假如被忽视可能会进展成为严峻的问题。并举例说明那些过分沉迷于追星的青少年已经损害了跟父母的关系,故B项正确。 5.What is most likely to be talked about in the paragraph following the passage? A.The harm of celebrity worship syndrome. B.More signs of celebrity worship syndrome. C.What to do with children's celebrity worship syn
18、drome. D.Who will suffer most from celebrity worship syndrome. 答案:C 推理推断题。文章最终一段主要介绍了“名人崇拜综合征”的迹象和危害,故排解A、B两项;文章所涉及的对象只是青少年,不存在谁更受损害的比较问题,排解D项。 Ⅲ.七选五 (2022·大庆市二模) Ways to save time We all wish we had just a bit more time. Just think what you could do with an extra hour or two each day: you cou
19、ld finally stick to an exercise routine, or springclean the house, or write your novel, or learn the guitar, or get a new qualification. __1__ But I can help you find more hours in your day for the things that really matter. ·__2__ If you normally get up at 7:30 am try getting up at 7:00 am. That
20、 halfhour might not sound like much, but it could be time that you use to exercise, to read that book you've been meaning to finish, or simply to get your day off to a calm and organized start. ·Do the important tasks first. Once you get to work, get the important ones done first (not the easy o
21、nes, or even the urgent ones). You can afford to spend at least an hour working on big, important tasks rather than on all those little urgent ones. __3__ The urgent tasks will still get done, and you won't miss the important ones. ·Reduce interruptions. If colleagues have a habit of hanging aro
22、und your desk to chat, or if the phone is constantly ringing, you might find that it takes you half the day to finish a simple task like writing a letter. Constant interruptions don't just eat up time, they also break your concentration. When you've got a big task to focus on, let your calls go to
23、voicemail. __4__ Wearing headphones makes it less likely that people will try to start a conversation. ·Stay focused on your work. A few minutes chatting, browsing the web, and so on, can easily turn into hours of wasted time over the course of a day.__5__ If your concentration is slipping, take a
24、 proper break. And if you're facing a difficult task, try breaking it into small steps or stages so that it's easier to deal with. A.When you're working, work. B.Take breaks when necessary. C.If you have an office door, close it. D.Get out of bed earlier. E.If you work like this, you'll usually
25、 save time. F.Would you want me to make your day longer? G.I can't magically make all your days 25 hours long. 文章大意:本文介绍了节省时间的方法。 答案: 1.G 由后文“但是我能帮你找到更多的时间”可知,此空应当是G项“虽然我不能魔幻地让你一天有25小时”符合语境。 2.D 该题是本段的主题句,所以早起床符合语境。 3.E 先做重要的事会节省你的时间。 4.C 该空所在段讲的是避开被打搅的方式,所以C项“关上办公室的门”符合语境。 5.A 与该段主题句“Stay
26、focused on your work”照应的是A项。 Ⅳ.语法填空 (2022·吉林市三模) Nowadays many singers and bands have little to do with good music. They know little about __1__ good music means. What is the cause? So far most of these singers __2__(see) music as a “job” because it is a good source of making money. And if you h
27、ave a good appearance and expensive clothes to show off at your concerts then your voice is not __3__ important as it should be. The public will prefer to admire more the most interesting parts of your body and even forget that you are there __4__(show) your music skills, not your dancing, which is
28、important too, but not at such __5__ high level. Therefore, many young girls on TV choose to wear the most provocative (挑逗性的) clothes to catch attention. __6__ when it comes to singing, they are in a complete mess and one doesn't need to have an ear for music to notice their lack __7__ talent. How
29、ever, the young generation should understand talent and a good voice matter more in their musical career. All the performances __8__ have little to do with good music fail to be welcomed on stage. If a young man has a great voice and wants to become a __9__(success) singer, he should take some speci
30、al __10__(course) in this area because they will help him improve singing abilities. 文章大意:本文对当前很多歌手和乐队不把重点放在音乐本身一事开放了揭示和批判。 答案: 1.what 他们对什么是好音乐所知甚少。宾语从句中mean缺少宾语,所以填what。 2.have seen 由时间状语so far可知,用现在完成时。 3.as/so 由后面的as可知,此处为as...as...结构;在否定句中第一个as也可以换成so。 4.to show 由句意可知,此处用不定式表目的。 5.a
31、 such a high level“如此高的水平”。 6.But 前后句为转折关系。 7.of lack of... “缺乏……”。 8.that __8__ have little to do with good music为定语从句,从句中缺少主语,所以填关系代词;先行词前有all,所以用that不用which。 9.successful 名词前用形容词修饰。 10.courses 由前面的some可知,此处用复数。course“课程”。 Ⅴ.短文改错 (2022·辽宁省高考压轴卷) I hardly remember my grandmother. She used t
32、o holding me on her knees and sing old songs. I was only four when she passes away. She is just a distant memory for me now. I remember my grandfather very much. He was tall, with broad shoulder and a beard that turned from black toward gray over the years. He had a deep voice, which set himself ap
33、art from others in our small town, he was strong and powerful. In a fact, he even scared my classmates away during they came over to play or do homework with me. However, he was the gentlest man I have never known. 答案: I hardly remember my grandmother. She used to me on her knees and sing old son
34、gs. I was only four when she away. She is just a distant memory for me now. I remember my grandfather very . He was tall, with broad and a beard that turned from black gray over the years. He had a deep voice, which set apart from others in our small town, he was strong and powerful. In a fact, he even scared my classmates away they came over to play or do homework with me. However, he was the gentlest man I have known.






