1、英语】初三英语英语任务型阅读(一)解题措施和技巧及练习题 一、英语任务型阅读 1.根据短文内容填空,每空一词。 It's important to develop healthy habits in your daily life. The following ways will help you become healthier and keep perfect shape. Eat properly. A healthy diet is very important for everybody. Breakfast is the most importan
2、t in a day. Doctors suggest that students' breakfast should include fruit, eggs, milk, rice or noodles, because these can offer them necessary energy(能量), help them listen carefully in class and keep them healthy. Eat enough for lunch and little for supper. But remember too much sugar is bad for you
3、r teeth and blood. Keep off germs(病菌). Daily tooth cleaning reduces the amount of germs which will spread diseases. Germs in the mouth are likely to enter the blood and cause illness, even heart disease. Even if you are not sick, always remember to cough or sneeze into your arms instead of your
4、 hands because hands can spread germs to others when you touch something else. Besides, washing hands is necessary after going to the toilet or before having a meal. Exercise regularly. Regular exercise can improve your moods(情绪) and balance(平衡). What's more, it's good for bones. There are many
5、 forms of exercise: walking, running, playing ball games or swimming. You can choose your favorite to practice regularly. You will not only feel energetic but also think better after doing exercise. Stay connected. Having regular communication with friends is the key to reducing(减少) stress. And
6、 sharing happiness and sadness, exchanging information with others can also help improve memory. Having a friend and a circle of friends can help you feel good. The ________ to keep healthy and fit Eating properly You should have proper breakfast because it can ________ necessary energy to
7、you. Keeping off germs It's necessary for you to ________ your teeth every day. ________ regularly You will feel energetic and think better after doing exercise. Staying connected It can help you feel ________ stressed when you communicate with your friends and it is also use
8、ful in improving memory. 【答案】 ways;offer/ give;clean/brush;Exercising;less 【解析】【分析】文章大意:重要讲述了某些措施使你身体更健康,体型更健美。 (1)根据It's important to develop healthy habits in your daily life. The following ways will help you become healthier and keep perfect shape.可知文章讲是保持健康措施,故答案为ways。 (2)根据文中语句Doctor
9、s suggest that students' breakfast should include fruit, eggs, milk, rice or noodles, because these can offer them necessary energy(能量), help them listen carefully in class and keep them healthy. 提醒可知,我们应当合适吃早餐,由于它给我们提供必要能量,offer,提供,供应,相称于give,故答案为offer/give。 (3)根据Daily tooth cleaning reduces the
10、amount of germs which will spread diseases. 提醒可知每天刷牙对我们来说非常必要,刷牙,brush teeth或clean teeth,故答案为clean/brush。 (4)根据Regular exercise can improve your moods(情绪) and balance(平衡). What's more, it's good for bones. 提醒可知,有规律锻炼身体,可以让我们有活力,思维比较活跃,故答案为Exercising。 (5)根据Having regular communication with friend
11、s is the key to reducing(减少) stress. And sharing happiness and sadness, exchanging information with others can also help improve memory. 理解可知,与朋友保持联络,并且与朋友分享自已喜怒哀乐,可以减轻我们生活压力,故答案为less。 【点评】考察任务型阅读,关键在看懂文章,然后根据题目规定作答,注意尽量用文章语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换方式找到可以替代文章中单词,短语或者句子词。 2.下面广告(第1-5题)
12、需要添加小标题。请从如下选项(A—F)中选出符合各则广告小标题。选项中有一项是多出选项。 A. You can't apply(申请)if you have medical problems. B. You will make some money on the show. C. You have to bring your pet cat with you. D. The applicants have to compete to appear on the show. E. Only couples should apply F. You won
13、't star in the TV show. ________ IS YOUR HOUSE UNTIDY? HAVE YOU GOT ROOMS FULL OF JUNK? ARE YOU BAD AT THROWING THINGS AAY? Then apply to appear on Tidy Rooms, the new reality TV show! We will tidy your house and sell your unwanted things on eBay. See how much you can make! Single p
14、eople or married couples with no pets only. ________ We are looking for men and women of all ages who have special collections. It could be stamps, Star Wars models, shoes it doesn't matter, as long you've got a lot of them! We'll film you telling us about your collection. We also need to
15、speak to your spouse(配偶)about how your hobby affects your life together. ________ Can you sing? Have you dreamed of performing live on TV in front of millions of people? Would you like to win $ 1 million award?We are looking for just six talented but undiscovered singers. Auditions(试唱)wil
16、l be held in London from 21-24 July. The lucky six will appear on the live shows in the autumn. ________ ARE YOU SCARED OF GHOSTS? Would you like to spend a week in a haunted house? We're looking for volunteers to live alone for a week in a haunted house, and film their experiences. We
17、 will provide you with a video camera. The only rule is you aren't allowed to run away! Applicants must be fit, healthy and over 18. ________ The producers of "HERE, BOY!", a new talent show, are looking for audience(观众)members. The show is about trying to find Britain's most talented dog
18、 Come and watch! The show will be filmed at Hazelwood studios in London. All applicants must be over 16 years of age. You will be required for nearly three hours. Tickets will be awarded on a first-come-first-served basis. 【答案】 B;E;D;A;F 【解析】【分析】重要讲了五则广告。 A. You can't apply(申请)if you
19、 have medical problems.假如你有医疗问题你不可以申请。 B. You will make some money on the show.你将在这个节目上挣钱。 C. You have to bring your pet cat with you.你不得不带着你宠物猫。 D. The applicants have to compete to appear on the show.申请者不得不在节目中竞争。 E. Only couples should apply仅仅夫妻应当申请。 F. You won't star in the TV show.你不会出目前电视
20、节目中。 (1)根据See how much you can make!可知你可以挣钱,故选B。 (2)根据We also need to speak to your spouse(配偶)about how your hobby affects your life together.可知需要配偶说,即夫妻申请,故选E。 (3)根据The lucky six will appear on the live shows in the autumn.可知幸运六名将出目前现场节目中,即他们需要竞争,故选D。 (4)根据Applicants must be fit, healthy an
21、d over 18.可知申请者要健康,故选A。 (5)根据The producers of "HERE, BOY!", a new talent show, are looking for audience(观众)members.可知正在寻找观众,故选F。 【点评】考察任务型阅读,首先读懂题意,然后从短文中寻找关键词句,选择对答案。 3.阅读短文,根据短文内容,从短文后五个选项中选出能填入空白处最佳选项。每个选项只能用一次。 Stanford is a world famous university on the west coast of the US. ____
22、 because the poor boy died of a strange disease. Tourists are often surprised at the beauty of Stanford. Among the green trees, buildings with yellow walls and red tops make up a beautiful picture. ________. That's because they were the favorites of Mrs. Stanford. ________. It stands
23、at the center. It was built by Mrs. Stanford to remember her husband who devoted himself to the university. There, students and teachers can communicate with God, and they can also hold great activities, such as concerts and celebrations. ________. It is the landmark of the university. A man na
24、med Hoover had done a lot for the university. The things he once used can be seen on the first floor. On the top of the tower, tourists can have a good look at the whole campus. As one of the world top universities, Stanford has many subjects that stand among the top ones in the world. ________
25、 If you want to study computer in a university abroad, maybe it is your best choice. A. And computer science has been the first for many years B. The tallest building in Stanford is Hoover Tower C. Many tourists wonder why yellow and red were chosen D. The Big Church is the most importa
26、nt building in Stanford E. It was built by Stanford and his wife in memory of their only son 【答案】 E;C;D;B;A 4.阅读短文,根据短文内容,在短文后空格里填入最恰当单词(每空限填一词)。 On March 31", , a wildfire in Liangshan Yi autonomous prefecture(凉山彝族自治州)led to 31 deaths, including 27 firefighters. And on May 1st, , i
27、n Alberta, Canada, a wildfire destroyed an area of nearly 700 square miles. More than 88, 000 people had to leave their homes and thousands of homes were destroyed. Wildfires are unexpected, unplanned. And the cause of most wildfires is unsure. To bum, wildfires require the right conditions—fue
28、l, oxygen and heat. And global warring is one of the most important reasons. The high temperatures and dry conditions make the fire spread quickly. In many parts of the world, wildfires happen naturally. They are started by lighting(闪电)or some other special weather conditions. In recent years,
29、there have been more wildfires because of dry, hot weather, and changeable weather patterns because of global warning. However, many fires are started by people. Sometimes, people clear land for farming. Besides, there are smokers who accidentally set fires. Wildfires can cause a lot of smoke,
30、 which will pollute the air. Lots of lives, property(财产)and valuable forests will soon disappear in wildfires. When trees are burnt down, and heavy rain follows, more disasters such as terrible floods will happen. Wildfires Events ●31 lives lost in the wildfire in Liangshan Yi autonomous prefec
31、ture. ●The wildfire in Canada ________ thousands of homes. ________ ●By nature: ⒈Lighting or some other special weather conditions. ⒉Global warming ________ to high temperatures and dry conditions. ●By people: ⒈People clear the land for farting. ⒉Smoke set fires by ________. Influence ●Wil
32、dfires can cause a lot of air ________. ●Lives, property and valuable forests disappear. ●More disasters will happen. 【答案】 destroyed/ruined/damaged;Causes/Reasons;leads;accident/chance;pollution/problems 5.请阅读下面图文内容,按规定完毕所给任务。 In a school, you may hear a student saying in Chinese,“我对
33、汉语很感爱好。“ but you're not in China. You're in a foreign country. Like the student, many foreigners are learning Chinese. But it's not easy. The Chinese use a different character(中文) for each word. People have to memorize about 600 characters before they can do even basic reading and writing. For forei
34、gners, it's hard to memorize them. And the following chart shows the top 3 difficulties for foreigners while learning Chinese. ● Writing Chinese characters ● Understanding the same word in different sentences ● Reading Chinese poems April 20 Chinese Language Day As one of the six official w
35、orking languages of the United Nations(UN)(联合国), Chinese Language Day has been celebrated since . The UN holds colorful activities on this day. This helps spread Chinese and Chinese culture. However, Chinese is more popular around the world today. The long history and colorful culture of China
36、attract many foreigners to learn Chinese. With the rapid development, China is staying ahead in many fields and is playing its role in the world. Chinese is becoming a global (全球) language and its popularity has risen around the world. Many countries set up Chinese courses in their schools.
37、 For example, in the UK, students used to choose between Spanish, Latin, French and other foreign languages. But now schools encourage their students to study Chinese. The increase in popularity of Chinese has been surprising. 1031 people took Chinese language exams in , and the number was 2062 las
38、t year, while 2561 people chose Spanish. It's predicted that studying Chinese in the UK could overtake (超过) Spanish in less than five years. Just like the foreigners do, we also learn foreign languages. Different languages carry different cultures. So exchanges are necessary. By learning a fore
39、ign language, we not only have a useful tool of communicating, but experience a new culture, what's more important, learning a foreign language well will help us tell our own stories to the world. (1)Please translate the underlined sentence into English. (2)According to the passage, why is it
40、difficult for foreigners to learn Chinese? (3)Please translate the underlined sentence into Chinese. (4)How does the UN celebrates Chinese Language Day? (5)Compared with , how many more people took Chinese language exams in the UK last year? What does the result tell us? (6)What
41、can you do by learning a foreign language? 【答案】 (1)I'm very/ really/ quite interested in Chinese./ I take / show a great interest in Chinese/... (2)Because they have to memorize a large number of characters./ Because Chinese characters are not easy to write./ Because the same word has differen
42、t meaning in different sentences./ Because they have difficulties in reading poems. (3)中国悠久历史和灿烂文化吸引了许多外国人学习中文。 (4)It holds colorful activities./ By holding colorful activities. (5)1031. (It tells us) the increase in popularity of Chinese is surprising in the UK./Chinese is becoming more and more
43、 popular in the UK. (6)We / I can tell our own stories to the world./ We/ I can spread colorful Chinese culture to the world. / We/ I can teach foreign people Chinese./ We/ I can have more chances to find a good job. 6.阅读下面短文,并用英语回答问题(请注意每题背面词数规定)。 Much meaning can be carried clearly w
44、ith our eyes,so it is often said that eyes can speak. Do you have such kind of experience? On a bus you may look at a stranger, but not too long. And if he finds that he is being looked at, he may feel uncomfortable. It's the same in daily life. If you are looked at for more than necessary, you will
45、 look yourself up and down, to see if there is something wrong with you. If nothing goes wrong, you will feel angry toward the person who is looking at you that way. Eyes do speak, right? Looking too long at someone may seem to be impolite. But sometimes things are different. If a man looks at
46、a woman for more than 10 seconds, it may mean that he wishes to attract her attention, and to make her understand that he loves her. When two people are in a conversation, the speaker will only look at the listener from time to time, in order to make sure that the listener does pay attention to what
47、 he or she is saying. Lovers will enjoy looking at each other or being looked at for a long time, to show something that words cannot express. Clearly,eye contact(接触)should be done according to the relationship between two people and the place where you stay. (1)What can your eyes carry clea
48、rly according to the passage?(不超过5个词) (2)Why will the speaker look at the listener from time to time when they are in a conversation?(不超过20个词) (3)What should you think about when making eye contact?(不超过15个词) 【答案】 (1)Much meaning. (2)To make sure that the listener does pay attention t
49、o what he or she is saying. (3)The relationship between two people and the place where we stay. 【解析】【分析】文章大意:本文论述了诸多意思都能用我们眼睛清晰地体现出来,因此常说眼睛会说话。眼神是可以交流。 (1)细节理解题。根据第一段第一行句子Much meaning can be carried clearly with our eyes, so it is often said that eyes can speak. 我们眼睛能清晰地体现许多意思,因此人们常说眼睛能说话。可知能
50、体现诸多意思,故答案为Much meaning。 (2)细节理解题。根据第二段第二行句子When two people are in a conversation, the speaker will only look at the listener from time to time, in order to make sure that the listener does pay attention to what he or she is saying. 当两个人在谈话时,说话者只会不时地看着听者,以保证听者确实注意到他或她在说什么,可知为了保证听者注意他或她所说话,故答案为To m






