1、英语】 七年级英语上册阅读理解培优卷1 一、七年级英语上册阅读理解专题目练习(含答案解析) 1.阅读理解 My mother is a teacher. On weekdays, she gives lessons at school and on Saturdays she works in clubs. On Sundays, she is still busy. On Sunday morning, mum gets up at six. She cooks breakfast for us first. And then it's time for cle
2、aning. After that, she has breakfast with father and me. At 9, she goes to buy food for lunch in the supermarket. She can have a short rest after lunch. In the afternoon, mum doesn't go out. She helps me with my lessons. She does some reading, too. Mother watches TV at about 7 when she finishes
3、 (完毕) the housework. But at that time she is always tired and falls asleep (睡着) in the sofa sometimes. (1)Mother gives lessons at school . A. every day B. five days a week C. six days a week D. four days a week (2)Paragraph (段) 2 is abou
4、t . A. mother's Sunday B. mother's work C. mother's school life D. mother's after-work activities (3)Mother usually first after she gets up. A. does some cleaning B. has
5、 breakfast C. wakes father and me up D. cooks breakfast (4)Mother doesn't on Sundays. A. read books B. buy food C. go to the library D. help me with my lessons (5)Mother usually watches TV . A. in the morning B.
6、 in the afternoon C. before supper D. after all the housework 【答案】(1)B (2)A (3)D (4)C (5)D 【解析】【分析】文章大意:本文论述了作者妈妈一周五天是在学校上课,在周六去俱乐部上班,周日一天在家做家务。 (1)细节理解题。根据On weekdays, she gives lessons at school and on Saturdays she works in clubs.可知,妈妈一周在学校工作五天,故答案选B。 (2)段落大意题。根据短文内容可知,第二段
7、论述了妈妈在周日所做事情,故答案选A。 (3)细节理解题。根据She cooks breakfast for us first.可知,妈妈起床后第一件是做早饭,故答案选D。 (4)细节理解题。根据At 9, she goes to buy food for lunch in the supermarket. She helps me with my lessons. She does some reading, too. 可知,妈妈在周日去买东西,协助作者做作业、读书等,没有提到去图书馆。故答案选C。 (5)细节理解题。根据Mother watches TV at about 7 whe
8、n she finishes (完毕) the housework.可知,妈妈在完毕了自已家务活之后,就去看电视,故答案选D。 【点评】考察阅读理解。重要考察了细节理解题和段落大意题,细节题要注意从文中寻找答案;段落大意题要结合全文,细读整段进行归纳。 2.阅读下列短文,从下面每题A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。 B A group of children meet in the library each week during lunchtime. They are famous as the Miss Margaret Fan Club. Every Thursd
9、ay, the twelve members of the Miss Margaret Fan Club make their way to the study center in the back of the library. The first Thursday they met, Miss Margaret greeted them with a little talk. "Welcome to the first meeting of the writing club!" she said. "During the school year, we will mee
10、t here to work on story writing. At the end of the year, I will put all of your stories together in a book." Miss Margaret gave a pencil and two pieces of paper to each student. "Now, your first homework is to think of a character. Now, try to think about an interesting person. When you th
11、ink of this person, write down all the details(细节)about him or her in your head. " (1)What is the club about? A. Writing. B. Painting. C. Reading. D. Swimming. (2)What will the children do at the end of the year?
12、 A. They will travel around. B. They will buy pencils. C. They will meet new people. D. They will make a book. (3)What is the children's first homework? A. To help a person. B. To try a new thing. C. To write a person. D. To make a new friend. (4)What does t
13、he underlined word"character''mean? A. Story. B. Book. C. Place. D. Person. 【答案】 (1)A (2)D (3)C (4)D 【解析】【分析】短文大意:这篇短文写是玛格丽特小姐粉丝俱乐部每周进行写作故事。 (1)细节理解题。根据"Welcome to the first meeting of the writi
14、ng club!"欢迎写作俱乐部第一次聚会。可知它是有关 写作。故选A。 (2)细节理解题。根据At the end of the year, I will put all of your stories together in a book."在年末,我将把你所有故事放在一本书里。可知她要把你故事制成一本书。故选D。 (3)细节理解题。根据"Now,your first homework is to think of a character.character是人物意思。故选C。 (4)细节理解题。根据Now,try to think about an interesting pers
15、on.目前,尽量去想一种有趣人。可知character是人物意思。故选D。 【点评】迅速浏览全文,理解大概内容。尤其注意开头和结尾,以及文章标题,这样会对文章有个更深理解。细读原文,抓住时间、地点、事件、人物、原因、通过,并做出标识,这样有些问题就会迎刃而解。根据题意选出最佳答案,有些可以直接根据原文找出答案。有些时候可以用排除法,根据文中内容直接排除那些无中生有或者太绝对答案。最终假如时间容许,可以再通读原文,检查自已答案。 3.阅读理解 A father and his little son are going home. The boy is five years
16、old. He is interested in(对---感爱好) all kinds of things and he is always asking questions. “What's the meaning(意思) of the word'drunk(醉酒)'?” asks the boy. “Well, my son,” his father answers. “Look, there are two policemen. To a drunk man's eyes, there are four.” “But, Dad, there is only
17、one policeman.” (1)The father and his little son are __________. A. watching TV B. having supper C. going home D. going to the market (2)The boy is ________ old. A. three years B. four years
18、 C. six years D. five years (3)The boy is interested in all kinds of things ___________. A. and is always asking questions B. and is always asking the same question C. but he never asks any questions D. but he doesn'
19、t like asking questions (4)In fact(实际上), how many policemen are standing there? A. Two. B. One. C. Three. D. Four. (5)From the passage(短文), we know ____________ drunk. A.
20、 the boy and his father are B. the boy is C. the boy's father is D. the policeman is 【答案】(1)C (2)D (3)A (4)B (5)C 【解析】【分析】这篇短文重要讲述一对父子在回家路上,儿子问父亲“醉酒是什么意思”,父亲回答说:“在醉汉眼里两个警察就是四个”。儿子说实际上只有一种警察。 ⑴细节理解题。根据短文第一段A father and his little son are going home描述可知,这对父子正在回家路上。故选C。 ⑵细节理
21、解题。根据短文第一段The boy is five years old.描述可知,这个小男孩只有5岁。故选D。 ⑶细节理解题。根据短文第一段He is interested in all kinds of things and he is always asking questions描述可知,这个小男孩对多种事物感爱好并总是喜欢提问,故应选A。 ⑷细节理解题。根据短文最终一句“But, Dad, there is only one policeman.”描述可知,实际上只有一种警察。故选B。 ⑸判断推理题。根据父亲话“Look, there are two policemen. To
22、a drunk man's eyes, there are four.”和小男孩话“But, Dad, there is only one policeman.”可以推知,小男孩父亲喝醉了。故选C。 4.根据短文内容,选择对答案。 D Mr. King works very long hours every day. He usually gets up at 5:30. He brushes his teeth quickly and goes to his workplace (工作地点) at once. Then he runs with some kids. Aft
23、er that he takes a shower. He eats his breakfast at 7:00. His work starts at 8:10. He is good at math and many boys and girls learn math from him. All the kids like him very much. He often talks or plays games with the kids. He usually goes to bed after 22: 00. He is often very tired but he likes hi
24、s job and loves the kids. He doesn't work on weekends. Mr. King likes reading at home on weekends. Sometimes some kids' parents come to his home to talk about their kids. When Monday comes, Mr. King gets busy again. (1)Mr. King works ______. A. on Monday and Tuesday
25、 B. on weekends C. from Sunday to Thursday D. from Monday to Friday (2)Mr. King has a shower ______. A. at 5:00 B. at 7:00 C. after he brushes his teeth D. after he runs (3)Mr. King is good at ______. A. En
26、glish B. math C. history D. science (4)Which of the following is NOT true? A. Mr. King usually gets up early. B. Mr. King is usually goes to bed at 22:00. C. Mr. King likes reading o
27、n weekends. D. Mr. King works at a school. 【答案】 (1)D (2)D (3)B (4)B 【解析】【分析】短文大意:金先生每天工作时间很长,他早上5:30起床,迅速地刷牙,立即就去他工作地点,然后带着孩子们跑步,之后淋浴,7:00吃早饭,8:10开始工作。他一般在22:00后来才上床睡觉。金先生常常很疲倦,不过他喜欢他工作,也喜欢他孩子们。 (1)根据文章内容 Mr. King works very long hours every day. He doesn't work on weekends. 可知
28、金先生周末不上班,故选D。 (2)根据 Then he runs with some kids. After that he takes a shower. 可知金先生跑完步淋浴,故选D。 (3)根据 He is good at math and many boys and girls learn math from him. 可知金先生擅长数学,故选B。 (4)根据文章内容如 He usually goes to bed after 22: 00. 可知金先生22:00后来才上床睡觉,故选项B错误。 【点评】本文浅显易懂,各个小题都能在文中找到合适根据。只要认真阅读短文,注意前后联
29、络,就能顺利完毕阅读。文章所设试题重要考察细节查找,做题关键是找出原文根据,认真核查小题和原文异同。 5.阅读短文,从每题所给A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。 Lin has a few e-friends from different countries. He is telling something about them. Tony is from the US. He is thirteen years old. He is tall and good-looking. And he likes playing basketball.
30、His dream is to be a great basketball player. Lisa is a 12-year-old German girl. She has long hair. She likes listening to music. But she likes drawing best. Her dream is to be an Art teacher. Judy is a 12-year-old Australian girl. Her hobby is reading books. She has many frien
31、ds because she is friendly to everyone. She would like to be a reporter. Eric is from Japan. He is fourteen years old. He's strong because he often does sports. His favourite subject is Maths. And he wants to be an engineer. (1)________ is the oldest of the four e-friends. A
32、 Tony B. Lisa C. Judy D. Eric (2)These e-friends come from ________ different countries. A. two B. three
33、C. four D. five (3)Lisa wants to be a(n) ________ in the future. A. player B. teacher C. reporter D. engineer (4)The underlined word "strong" means "________" in Chi
34、nese. A. 友好 B. 聪颖 C. 活泼 D. 强健 (5)From the passage, we know Judy ________. A. comes from Germany B. wants to be a player C. is good at making
35、friends D. likes to do sports best 【答案】 (1)D (2)C (3)B (4)D (5)C 【解析】【分析】文章大意:短文重要简介了琳不一样国家笔友:托尼、丽萨、朱迪和艾瑞克。 (1)细节理解题,根据文章内容可知,托尼十三岁,丽萨十二岁,朱迪十二岁,艾瑞克十四岁,因此艾瑞克年龄最大,故答案是D。 (2)数字计算题,根据内容可知,托尼是美国人,丽萨是德国人,朱迪是澳大利亚人,艾瑞克是日本人,因此他们来自四个不一样国家,故答案是C。 (3)细节理解题,根据 Her dr
36、eam is to be an Art teacher. 可知丽萨梦想是成为一名美术老师,故答案是B。 (4)词义猜测题,根据 because he often does sports.可知他常常锻炼,因此身体强健,strong意思是强健 , 故答案是D。 (5)逻辑推理题,根据 She has many friends because she is friendly to everyone. 可知,朱迪有诸多朋友,因此可推测她擅长交友。故答案是C。 【点评】考察阅读理解。本文波及细节理解题、数字计算题、词义猜测题和逻辑推理题。细节理解题要可以直接从文中寻找答案;数字计算题需要根
37、据文中数字进行简单地计算;逻辑推理题需要联络上下文,推断出需要信息;词义猜测题,需要根据单词所在语境,进行合理想象,确定单词意思。 6.阅读理解 Here are important dates for the first semester of —19 Aug.6 First day back for teachers, school staff (员工) Aug. 13 First day of school Sept. 3 Labor Day (schools and administrative 行政 offices closed)
38、 Oct. 11—12 Fall break(schools closed; administrative offices open) Oct.30—31 Middle school student—led meetings Nov. 19—20 Primary school parent / teacher meetings Nov.21 —23 Thanksgiving break(schools closed; administrative offices closed Nov.22—23) Dec.21—Jan.4 Winter b
39、reak (schools closed; administrative offices closed Dec.24—Jan.1) (1)Who went back to school on Aug. 6? A. Parents. B. Teachers C. Students D. No one. (2)What happened during the Fall break?
40、A. School closed. B. Teachers had a meeting. C. Parent meetings were held. D. Students came back to school. (3)How long did the middle school student-led meetings last for? A. 3 days.
41、 B. A week. C. 2 days D. 2 weeks. (4)What day may a student be free according to the form? A. Aug. 13 B. Oct. 9 C. Nov. 20. D. Jan. 2.
42、 【答案】 (1)B (2)A (3)C (4)D 【解析】【分析】大意:本文简介-第一学期某些重要日期。 (1)细节题。根据Aug.6, First day back for teachers, school staff (员工). 可知,8月6日老师返校,故选B。 (2)细节题。根据Fall break(schools closed; administrative offices open) 可知,秋天休息期间,学校关门, 故选A。 (3)细节题。根据 Oct.30—31,Middle school student—led meetings.可知,会议持续两天时
43、间,故选C。 (4)细节题。根据Winter break (schools closed; administrative offices closed Dec.24—Jan.1)可知,1月2日是寒假,学生也许有空,故选D。 【点评】考察阅读理解。细节题是阅读理解题中常考题型。细节题需要从文中寻找答案。 7.阅读短文,从每题所给A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。 Chinese people believe that a full moon stands for family reunions (团聚). So on the Mid-Autumn Festiva
44、l, people look at the Moon and feel happy about a united family. But do you know there are many interesting stories about the Moon? In China, Chang'e flying to the Moon is a famous legend. Houyi and Chang'e were husband and wife. One day, Houyi got a magic pill. Being curious, Chang'e took
45、 the pill herself. Her body became light and she flew to the Moon. She had to stay there forever. In Greek legend, Artemis is the goddess of the Moon. She takes care of the hunt and animals. In India, the god of the Moon is Soma. Soma has four hands. If a baby is born on a full moon day, Indian
46、 people believe he or she is lucky. (1)Chinese people believe that a full moon stands for ________. A. good luck B. success C. family reunions D. bad luck (2)In Chinese legend, ________. A. Chang'e got a ma
47、gic pill B. Chang'e flew to the Moon C. Houyi gave Chang'e the pill D. Houyi took the pill (3)Why could Chang'e fly to the Moon? A. Because she liked the Moon. B. Because she hated her husband. C. Because
48、she was curious. D. Because she became light after eating the pill. (4)According to the article, we learn that ________. A. Artemis is the goddess of the Moon in Greek legend B. Soma takes care of the hunt and animals C. a baby born on a full moon day is So
49、ma's kid D. Soma has four legs 【答案】 (1)C (2)B (3)D (4)A 【解析】【分析】文章大意:本文重要简介中国中秋节满月寓意及有关三个月球有趣故事。 (1)细节理解题。由 Chinese people believe that a full moon stands for family reunions.可知中国人认为满月代表家庭团聚。故选C。 (2)细节理解题。由 In China, Chang'e flying to the Moon is a famous legend.可知在中国,嫦娥奔月是一种著名传说。故选B。
50、 (3)细节理解题。由Being curious, Chang'e took the pill herself. Her body became light and she flew to the Moon. She had to stay there forever.可知由于嫦娥自已吃了药。她身体变得轻盈。故选D。 (4)细节理解题。由 In Greek legend, Artemis is the goddess of the Moon. 可知阿耳特弥斯是希腊传说中月亮女神,故选A。 【点评】考察阅读理解,首先通读全文,理解全文大意,另一方面分析问题,抓住关键词,在文中寻找有关






