1、七年级英语上册阅读理解知识点(大全)经典 一、七年级英语上册阅读理解专题目练习(含答案解析) 1.阅读理解 Hi, everyone! My name is Guo Ailun. And my English name is Allen. I come from Liaoning, China. I'm 22 years old, and I look really tall and strong. I'm a basketball player. I love basketball very much and I play it quite well. My
2、uncle was a great basketball player in the national team (国家队) in the past and my father loves basketball too. So I started to play basketball early. And I began to play for our country as a player when I was only 14. Basketball is my favourite sport. I play it every day. It makes me happy. Ton
3、y Parker is my favourite basketball player in NBA. I want to be a member of NBA and play with Parker some day. I hope my dream comes true. Do you want to be a basketball player like me? Then you must play it hard. (1)Allen is __________ years old. A. twelve
4、 B. fourteen C. twenty-two D. thirty—four (2)Allen's _________ was a basketball player. A. brother B. father C. uncle D. mother (3)Basketball makes
5、 Allen _________. A. strong B. tall C. busy D. happy (4)Allen's dream is to ___________. A. be a basketball player B. be a member of N
6、BA C. meet Parker some day D. talk about basketball with Parker (5)Which is the best title (标题) of the passage? A. Allen and basketball B. Allen's basketball family C. Play basketball hard
7、 D. Allen's hero, Tony Parker 【答案】 (1)C (2)C (3)D (4)B (5)A 【解析】【分析】文章大意:文章重要简介了篮球运动员郭艾伦。他说叔叔是国家运动员,父亲也喜欢篮球。帕克是他最爱篮球运动员,他梦想成为NBA一员和帕克一起打篮球。 (1)细节理解题。根据文中语句 I'm 22 years old, and I look really tall and strong. 理解可知,郭艾伦今年22岁,故选C。 (2)细节理解题。根据文中语句My uncle was a great baske
8、tball player in the national team (国家队) in the past理解可知,此前,艾伦叔叔也是一名篮球运动员,故选C。 (3)细节理解题。根据文中语句I play it every day. It makes me happy.理解可知,篮球让艾伦非常开心,故选D。 (4)细节理解题。根据文中语句I want to be a member of NBA and play with Parker some day. I hope my dream comes true.理解可知,艾伦愿望就是成为一名NBA篮球运动员,故选B。 (5)标题归纳题。通读
9、全文可知,本文重要简介了郭艾伦与他喜欢篮球,故选A。 【点评】考察阅读理解。本文考察细节题和主旨题等常考题型,细节题要注意从文中抓住关键词寻找答案;主旨题需要通读全文,理解大意之后找出主题句。 2.阅读理解 Fashion models' life? Sounds great. But is it really wonderful? “It's not an easy job,” Molly, a model says. Today is an ordinary (寻常) day of Molly's weekdays. Let's see what she does to
10、gether. After breakfast, Molly starts her work. She goes to three companies, and gives them her photos and resume (简历). She hopes to work for them. Then she goes to the fourth company. The company is going to have a fashion show tomorrow. She comes to try on the clothes. At twelve, Molly eats an eg
11、g and some beef for lunch. She has a show at 1:30 p.m., so she can't eat too much. The show lasts (持续) for three hours. And Molly gets 500 dollars. At 5:00 p.m., Molly gets a call from one of the three companies that she went to in the morning. It asks her to take part in a show the day after tomorr
12、ow. Molly is very happy to hear the good news. Work is over. Molly has a vegetable salad at six. Before going to bed at 11:00 p.m., she exercises for one hour, buys some clothes online and then has face care (脸部护理). What a busy day! (1)What does Molly give to the three companies? A
13、 Her photos. B. Some clothes. C. A letter. D. Some gifts. (2)Why does Molly go to the fourth company? A. To get a job. B. To visit her friend. C. To have a show. D. To try on some clothes. (3)When is the sh
14、ow over in the afternoon? A. At 1:30 p.m. B. At 4:30 p.m. C. At 5:00 p.m. D. At 6:00 p.m. (4)What do we know about Molly from the passage? A. Molly has a salad for breakfast. B. Molly gets 500 dolla
15、rs every day. C. Molly has a show the day after tomorrow. D. Molly is going swimming this evening. (5)What is the passage mainly talking about? A. How to be a model. B. How to be in fashion. C. Why being a model is great.
16、 D. What a model's life is like. 【答案】(1)A (2)D (3)B (4)C (5)D 【解析】【分析】文章大意:短文简介了时装模特生活是什么样子。列举了模特莫莉在忙碌一天中所做事情。莫莉认为时装模特不是一种容易工作。 (1)细节理解题。根据短文中句子“Molly starts her work. She goes to three companies, and gives them her photos and resume (简历).”可知,莫利把自已三张照片送给三家企业,故答案为A。 (2)细节理解题。根据
17、短文中句子“Then she goes to the fourth company. The company is going to have a fashion show tomorrow. She comes to try on the clothes.”可知,莫利去第四家企业试穿衣服,故答案为D。 (3)数字计算题。根据短文中句子“She has a show at 1:30 p.m., so she can't eat too much. The show lasts (持续) for three hours.”可知,演出从下午1:30开始,持续3个小时,也就是下午4:30结束,故答
18、案为B。 (4)细节判断题。根据短文中句子“It asks her to take part in a show the day after tomorrow.”可知,莫莉后天有一次演出,故答案为C。 (5)主旨大意题。短文开头句子“Fashion models' life? Sounds great. But is it really wonderful?” “It's not an easy job,”是本文主题句,简介时装模特生活是什么样子,故答案为D。 【点评】考察阅读理解。本题为记叙性阅读理解,细节理解题和数字计算题要以一定词汇量为前提,在阅读文章基础上,找出对应句子做出对答案
19、主旨题需要通读全文,理解大意之后找出中心思想。 3.阅读下列短文,从下面每题A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。 Laozi or Lao Tzu, who lived in the 6th century BC, was a well-known philosopher in ancient China. He was the founder of Taoism. His teachings have been passed down through centuries and today there are still many followers of Taoism.
20、 Famous and respected as he is. Laozi's personal life is still a mystery and there are many stories about his birth and life. The only reliable biography of him is Shiji written by historian Sima Qian of 145 BC. According to Shiji, Laozi was born in Ku County of the state of Chu, the present da
21、y Luyi County of Henan Province. His family name was "Li", and "Dan" was his designation (字). At first, Laozi worked as a historian at the royal court (王朝) of the Zhou Dynasty. Later, he went on a trip to the west and met the guardian of the Hangu Pass (函谷关) who asked Laozi to write a book to r
22、ecord his wisdom for the good of the country. Upon his request, Laozi began writing his famous book—Daodejing. Daode means "virtue". So the title can be translated as "Classic of the Virtue". After finishing writing the book, the wise old man left Hangu Pass. No one had seen him or known where
23、he was ever since. However, because of the fact that none of the original texts about Taoism have any reference about the life and death of Laozi, today many researchers have the opinion that Daodejing was in fact not written by Laozi alone. Some even say that Laozi was never a real person but
24、can be referred to any old wise man in ancient China who taught philosophy. (1)According to the passage, Laozi lived ________. A. about 600 hundred years ago B. more than 2,000 years ago C. in 145 BC D.
25、in the 6th century (2)According to the passage, we can learn by reading Shiji that ________. A. Laozi was born in the state of Chu B. Laozi's family name was "Dan" C. there are many stories about Laozi's life D. Laozi went missing at the Hangu Pass (3)Who ask
26、ed Laozi to write Daodejing? A. Sima Qian. B. The emperor of the Zhou Dynasty. C. The guardian at the Hangu Pass. D. His father. (4)Which of the following is NOT a reason why Laozi is famous and remembered even
27、today? A. He worked for the royal court of the Zhou Dynasty. B. He founded Taoism. C. He wrote the book Daodejing. D. He passed down his wisdom. 【答案】(1)B (2)A (3)C (4)A 【解析】【分析】重要讲了道家广为人知哲学家——老子。 (1)细节题。根据Laozi or Lao Tzu, who lived in the 6th ce
28、ntury BC, was a well-known philosopher in ancient China.可知老子生活在公元前6世纪,距离目前有数年了,故选B。 (2)细节题。根据The only reliable biography of him is Shiji written by historian Sima Qian of 145 BC. According to Shiji, Laozi was born in Ku County of the state of Chu,可知老子出生在楚国,故选A。 (3)细节题。根据Later, he went on a trip to
29、 the west and met the guardian of the Hangu Pass (函谷关) who asked Laozi to write a book to record his wisdom for the good of the country.Upon his request, Laozi began writing his famous book—Daodejing.可知函谷关让老子写了他著名书——《道德经》,故选C。 (4)细节题。根据 He was the founder of Taoism.他是道家创始人。可知B对;根据Upon his request,
30、Laozi began writing his famous book—Daodejing. 老子写了他著名书——《道德经》。可知C对;根据 His teachings have been passed down through centuries and today there are still many followers of Taoism.他思想一直被传播了好几种世纪。可知D对。故选A。 【点评】考察阅读理解。本文波及细节题常考题型,细节题要注意从文中仔细寻找答案。 4.阅读理解 The Greens are English. Now they are in Bei
31、jing. This is their first visit to China. They are going to stay in China for three weeks. They want to visit some big cities and villages. They want to learn some Chinese. Mr Green is driver. He likes driving in Beijing very much. Mrs Green is a teacher. She is visiting a middle school near Be
32、ijing. Their son Jim is a middle school student. He meets some Chinese students, and he likes to speak English with them. They take a lot of photos in China. When they are back in English, they are going to show the photos to their friends. They want the English people to know more about China.
33、 (1)The Greens are from . A. America B. England C. Australia D. Canada (2)The Greens are staying in now. A. Shanghai B. London
34、 C. Beijing D. Hangzhou (3)Mr Green is a . He likes driving in Beijing. A. driver B. farmer C. worker D. teacher (4)Mrs Green's is a middle school
35、 student. A. daughter B. son C. sister D. brother (5)The Greens take many photos in China because they . A. like taking photos B.
36、 want to sell these photos C. want to take photos to America D. want English people to know more about China 【答案】(1)B (2)C (3)A (4)B (5)D 【解析】【分析】这篇短文给我们讲述是Green一家从英国来到北京旅行,他们想参观某些大都市和小村庄,想学习汉语。他们拍了诸多照片想带回去给他们朋友们看,让他们更理解中国。 ⑴推理判断题。根据短文第一句话The Greens are English.可知,Green
37、一家是英国人,故由此可推断出他们是从英国来。故选B。A是美国;C是澳大利亚;D是加拿大。 ⑵细节理解题。根据短文开头中Now they are in Beijing,Green一家来自英国,目前他们在北京。故选C。A是上海;B是伦敦;D是杭州,都不符合文意。 ⑶细节理解题。根据短文第二段中Mr Green is driver. He likes driving in Beijing very much可知,Green先生是一名司机,他很喜欢在北京开车。故选A。farmer 农民;worker 工人;teacher 老师。 ⑷细节理解题。根据短文第二段中Their son Jim is a
38、 middle school student可知,Green夫妇儿子是一种中学生,故选B。daughter 女儿;sister 姐妹;brother 兄弟。 ⑸细节理解题。根据短文最终一段They take a lot of photos in China. When they are back in English, they are going to show the photos to their friends. They want the English people to know more about China可知,Green一家在中国拍了诸多照片,他们想回到英国时候展示给他
39、们朋友看,让他们愈加理解中国。故选D。 5.阅读理解 A group of people in my city spend their free time cleaning up the countryside. They look after the places such as fields, rivers and forests. Before my last birthday, I was not to join them because I was too young, I have to be at least thirteen years old. and n
40、ow I am. On the first Sunday of every month we spend hours making the countryside a good place for animals, Often people are the cause of the problems. They find a great place of a picnic. But they do not take their rubbish home with them, The rubbish looks ugly and it not good for wild animals
41、 However, nature also sometimes makes life difficult for some animals, Last Sunday, we spent all afternoon clearing overgrown(杂草丛生)plants from a river. Now the water is flowing freely again. The fish can swim along without anything in their way. Some of our work does not bring changes so
42、quickly. New trees will take several years to grow before they are big and strong. Birds can build homes on them then, but it is nice to know that we are trying to help. (1)Lisa CANNOT join the group this year, How old is Lisa according to the 1st paragraph? A. 12
43、 B. 13 C. 14 D. 15 (2)How often does the group get together to do their work ? A. Once a weak. B. Once a month. C. Once a year. D. We don't know.
44、 (3)How do you understand the underlined sentence "Often people are the cause of the problems "in the 2nd paragraph? A. People often know how to protect the animals. B. People have no problems finding a picnic place. C. Usually the problems appear because of people. D. It's easy for
45、people to take their rubbish away. (4)Which of the following is NOT true according to the passage ? A. The group try to take care of fields, rivers and forests B. The group will help make the countryside a good place C. Too many plants in the river sometimes are bad for fish D. All
46、birds builds home the new trees because of the group 【答案】 (1)B (2)A (3)C (4)D 【解析】【分析】重要讲了作者都市里一群人花费自由时间把乡下打扫洁净,虽然某些工作不能带来如此快变化,不过作者他们一直努力协助。 (1)细节题。根据Before my last birthday, I was not to join them because I was too young, I have to be at least thirteen years old. and now I am.可知Lisa至少13岁
47、才能加入,今年恰好13岁,故选B。 (2)细节题。根据On the first Sunday of every month we spend hours making the countryside a good place for animals可知在每月第一种星期天这个组织汇集在一起工作,即一周一次,故选A。 (3)细节题。根据They find a great place of a picnic. But they do not take their rubbish home with them, The rubbish looks ugly and it not good fo
48、r wild animals.可知 人们野餐时不带走垃圾,垃圾对野生动物是不好,即由于人类问题出现了,故选C。 (4)细节题。根据New trees will take several years to grow before they are big and strong. Birds can build homes on them then可知鸟可以在新树上建立家园,不是所有鸟,故选D。 【点评】考察阅读理解,重要考察细节题,注意从文中仔细寻找答案。 6.阅读理解 Japanese table tennis Star Ai Fukuhara(福原爱)stoppe
49、d playing as a professional (专业) player on October 21, . Fukuhara was born in Sendai, Japan, in November, 1988. She began playing table tennis at the age of three. She became a professional player at the age of ten. In , she became a member of the Japanese national(国家) team. She was the first p
50、erson to be in the Japanese national team at such an early age. Because of it. people called Fukuahara "Child prodigy(神童)" in table tennis in Japan, As the Japanese young players are doing very well., She said she could now leave the team but still hoped to do something helpful to table tennis.






