1、2026考研英语阅读新大纲适配基础夯实模拟卷附答案解析与解题技巧 一、单选题(共20题) 1:The following is a passage from an article about the importance of sleep. Which of the following is NOT mentioned in the article? A. Sleep improves memory and cognitive function. B. Lack of sleep can lead to health issues. C. Adults need betw
2、een 7 to 9 hours of sleep per night. D. Some people can function well on less than 6 hours of sleep. 答案:D 解析:选项A、B和C都在文章中提到,说明了睡眠对记忆、认知功能的重要性,以及睡眠不足可能导致健康问题,并指出成年人每晚需要7到9小时的睡眠。选项D提到有些人可以少睡几个小时仍能很好地工作,但文章中并未提到这一点,因此选项D是不正确的。 2:In the chart below, the graph shows the number of students who a
3、ttend different universities in a certain city. Which university has the highest percentage of students from the city? A. University A B. University B C. University C D. University D 答案:C 解析:通过观察图表,可以清楚地看到University C从该城市的学生人数最多,因此百分比也是最高的。所以选项C是正确的。 3:Read the following sentence from a
4、 book about the Civil Rights Movement: "The March on Washington was a pivotal event in the struggle for civil rights." Which of the following is the best reason for considering this sentence pivotal? A. It was a peaceful demonstration. B. It resulted in the passage of the Civil Rights Act of 1964.
5、 C. It was attended by a large number of African Americans. D. It took place in the nation's capital. 答案:B 解析:句子指出华盛顿游行是民权斗争中的一个关键事件。最佳理由是这个游行导致了1964年民权法案的通过,这是一个具有历史性意义的事件,因此选项B是正确的。 4:Choose the sentence that best supports the main idea of the following paragraph about the importance of
6、 exercise: "The benefits of regular physical activity cannot be overstated. It improves cardiovascular health, boosts mood, and can even help prevent chronic diseases such as diabetes and obesity." A. Exercising three times a week is recommended for most adults. B. Some people find it easier to e
7、xercise in the morning than in the evening. C. Regular exercise has been shown to increase lifespan. D. There are many different types of exercise to choose from. 答案:C 解析:这段话的主旨是强调定期锻炼的好处。选项C提到了定期锻炼可以增加寿命,这与段落的主要观点直接相关,因此是正确选项。 5:In the following passage from a scientific article, the aut
8、hor discusses the potential effects of climate change on the Arctic region. Which of the following is mentioned as a direct effect of climate change? A. An increase in the number of polar bears. B. A reduction in the extent of sea ice. C. The displacement of local populations due to flooding. D.
9、 An increase in the number of glaciers in the region. 答案:B 解析:根据文章内容,气候变化的直接效应之一是海冰范围的减少,因此选项B是正确的。其他选项要么与气候变化无关,要么与文章内容相反。 6:The following is a passage from a history textbook. Which of the following is a factual statement about the Renaissance? A. It began in the 12th century in Italy.
10、B. It was characterized by a revival of interest in classical philosophy. C. It ended with the discovery of the Americas. D. It was primarily an economic movement. 答案:B 解析:文艺复兴时期的一个特点是对古典哲学的复兴,所以选项B是正确的。文艺复兴开始于14世纪,结束于17世纪,与美洲的发现无关,也不是主要的经济运动。 7:Read the following sentence from a biology
11、textbook: "Photosynthesis is the process by which plants convert light energy into chemical energy." Which statement best explains why this process is essential for life on Earth? A. It provides the primary energy source for most ecosystems. B. It reduces the amount of oxygen in the atmosphere. C
12、 It prevents the oceans from becoming acidic. D. It increases the concentration of carbon dioxide in the atmosphere. 答案:A 解析:光合作用将光能转化为化学能,为大多数生态系统提供主要能量来源,因此选项A是正确的。光合作用实际上增加了大气中的氧气含量,而不是减少,与海洋酸化和大气中二氧化碳浓度的增加无关。 8:In the chart below, the bar graph shows the number of tourists visiting th
13、ree major tourist destinations in a certain country over a five-year period. Which destination saw the greatest increase in the number of tourists from 2015 to 2017? A. Destination A B. Destination B C. Destination C D. There was no significant increase in any destination. 答案:B 解析:通过观察图表,可以看
14、到Destination B在2015年到2017年期间的游客数量显著增加,所以选项B是正确的。 9:The following is a passage from an economics textbook. The author argues that a free-market economy is more efficient than a planned economy. Which of the following is a direct argument supporting this claim? A. Prices in a free-market economy
15、 are determined by supply and demand. B. A planned economy is subject to government corruption. C. Free-market economies encourage innovation and entrepreneurship. D. Planned economies tend to experience periods of economic stagnation. 答案:A 解析:作者认为自由市场经济比计划经济更有效率。支持这一论点的直接论据是自由市场经济中的价格是由供求关系决
16、定的,因此选项A是正确的。 10:Read the following sentence from a psychology textbook: "One of the main goals of cognitive behavioral therapy is to identify and change negative thought patterns." Which of the following is an example of a negative thought pattern? A. Always expecting the best out of every si
17、tuation. B. Believing that one's abilities are limited. C. Thinking positively about oneself and one's future. D. Having a realistic understanding of one's strengths and weaknesses. 答案:B 解析:认知行为疗法的一个主要目标是识别和改变消极的思维模式。选项B提到的相信自己的能力有限是一种消极的思维模式,因此是正确选项。 11:In the following passage from a s
18、cientific journal, the author discusses the discovery of a new antibiotic. Which of the following is mentioned as a potential benefit of the new antibiotic? A. It is more effective against drug-resistant bacteria. B. It causes fewer side effects than other antibiotics. C. It can be taken in a lar
19、ger dose than other antibiotics. D. It is more expensive to produce than other antibiotics. 答案:A 解析:根据文章内容,新抗生素的一个潜在好处是对耐药细菌更有效,因此选项A是正确的。 12:The following is a passage from a chemistry textbook. The author explains the concept of osmosis. Which of the following is a correct statement abou
20、t osmosis? A. Osmosis occurs only in plants. B. Osmosis is the movement of water from an area of high concentration to an area of low concentration. C. Osmosis can only occur in liquid solutions. D. Osmosis requires energy to take place. 答案:B 解析:根据文章内容,渗透作用是指水从高浓度区域移动到低浓度区域,因此选项B是正确的。 1
21、3:Read the following sentence from a literary analysis: "The author's use of symbolism in the novel is a key to understanding the themes of the story." Which of the following is an example of symbolism in the novel? A. The character's red dress symbolizes love and passion. B. The character's name
22、is a direct reflection of his or her personality. C. The setting of the novel is crucial to the plot development. D. The author's style of writing is reminiscent of a previous novel. 答案:A 解析:根据文学分析,小说中作者使用象征主义是理解故事主题的关键。选项A中提到的红色裙子象征着爱情和激情,是一个象征主义的例子,因此是正确选项。 14:The following is a passage
23、 from an article about global warming. Which of the following is mentioned as a consequence of global warming? A. A decrease in the frequency of hurricanes. B. An increase in the number of extreme weather events. C. A reduction in the number of plant species. D. An increase in the average temper
24、ature of the Arctic region. 答案:B 解析:根据文章内容,全球变暖的一个后果是极端天气事件的增加,因此选项B是正确的。 15:In the following passage from a physics textbook, the author discusses the laws of motion. Which of the following is mentioned as a law of motion? A. The force of gravity always pulls objects toward the Earth. B.
25、 An object at rest will stay at rest unless acted upon by an unbalanced force. C. The speed of light is constant and does not change in different frames of reference. D. Objects will float on water if they are less dense than the water. 答案:B 解析:根据文章内容,提到的运动定律是“一个静止的物体将保持静止状态,除非受到不平衡力的作用”,这是牛顿第
26、一定律的表述,因此选项B是正确的。 16:The following is a passage from a business strategy book. The author argues that diversifying a company's product line can increase profitability. Which of the following is mentioned as a reason for this claim? A. Diversification can help a company avoid economic downturns
27、 B. Diversification can lead to increased brand recognition. C. Diversification can help a company attract a wider customer base. D. Diversification can lead to higher production costs. 答案:C 解析:根据文章内容,多元化产品线可以提高盈利能力的论据之一是它可以帮助公司吸引更广泛的客户群,因此选项C是正确的。 17:Read the following sentence from a
28、geography textbook: "The Great Wall of China is an example of a physical barrier that has influenced human migration patterns." Which of the following is a consequence of the Great Wall's influence on human migration? A. An increase in the number of immigrants entering China. B. A decrease in the
29、number of nomadic tribes in the region. C. The development of new trade routes along the Wall. D. The migration of people from Europe to Asia. 答案:B 解析:根据地理课本的内容,长城作为一项物理屏障影响了人类的迁徙模式。长城对人类迁徙的影响之一是减少了该地区的游牧部落数量,因此选项B是正确的。 18:The following is a passage from an article about the effects of so
30、cial media on young people. The author argues that excessive social media use can lead to negative psychological effects. Which of the following is mentioned as a negative psychological effect? A. Increased creativity and problem-solving skills. B. A decrease in self-esteem and increased anxiety.
31、 C. Improved social connections and communication skills. D. Enhanced self-expression and personal development. 答案:B 解析:根据文章内容,过度使用社交媒体可能导致负面的心理影响。提到的负面心理影响之一是自尊心的下降和焦虑的增加,因此选项B是正确的。 19:In the following passage from a mathematics textbook, the author explains the concept of quadratic equat
32、ions. Which of the following is mentioned as a characteristic of quadratic equations? A. They always have two distinct real roots. B. They have at least one real root. C. They can have no real roots. D. They can have an infinite number of solutions. 答案:C 解析:根据数学课本的内容,二次方程的一个特点是它们可以没有实根,所以选项C
33、是正确的。 20:The following is a passage from a history textbook. The author discusses the French Revolution. Which of the following is mentioned as a cause of the French Revolution? A. The increase in the power of the monarchy. B. The Enlightenment's influence on French society. C. The defeat of
34、 France in the Napoleonic Wars. D. The economic hardships faced by the lower classes. 答案:D 解析:根据历史课本的内容,法国大革命的一个原因是下层阶级所面临的经济困难,因此选项D是正确的。其他选项要么是法国大革命的结果,要么与法国大革命的原因无关。 二、多选题(共10题) 21:The following is a list of statements about the scientific method. Which of the following statements ar
35、e true? A. The scientific method involves making observations and forming hypotheses. B. Experiments are the only way to test hypotheses. C. The scientific method is a systematic approach to acquiring knowledge. D. The results of scientific research are always definitive and unchangeable. E. Pe
36、er review is an essential part of the scientific process. 答案:ACE 解析:选项A、C和E是正确的。科学方法确实包括观察、形成假设,是一个获取知识的系统方法,并且同行评审是科学过程中的一个关键部分。选项B是错误的,因为除了实验,还有其他方法可以测试假设,如观察和模拟。选项D也是错误的,因为科学研究的成果可能会随着新的证据而改变。 22:Read the following statements about the solar system. Which of the following statements are tr
37、ue? A. The Sun is a star and is the largest object in the solar system. B. Earth is the only planet that has liquid water on its surface. C. Jupiter is the most massive planet in the solar system. D. Venus has a thicker atmosphere than Earth. E. All planets orbit the Sun in the same direction.
38、 答案:ABCE 解析:选项A、B、C和E是正确的。太阳是恒星,也是太阳系中最大的物体;地球是唯一有液态水表面的行星;木星是太阳系中最庞大的行星;所有行星都按同一方向围绕太阳公转。选项D是错误的,因为地球的大气比金星更厚。 23:The following are some of the benefits of regular physical exercise. Which of the following are mentioned as benefits? A. Improved cardiovascular health. B. Increased risk of in
39、jury. C. Better mental health. D. Enhanced cognitive function. E. Weight loss. 答案:ACDE 解析:选项A、C、D和E是正确的。定期锻炼确实有助于改善心血管健康、心理健康、认知功能,以及减肥。选项B是错误的,因为定期锻炼实际上可以减少受伤的风险。 24:The following are some of the causes of climate change. Which of the following are mentioned as causes? A. Increased level
40、s of carbon dioxide in the atmosphere. B. Volcanic eruptions. C. Human activities such as deforestation and burning of fossil fuels. D. Natural cycles of the Earth's climate. E. The use of renewable energy sources. 答案:ACD 解析:选项A、C和D是正确的。大气中二氧化碳水平的增加、人类活动(如森林砍伐和化石燃料的燃烧)以及地球气候的自然周期都是气候变化的原因。选项
41、B是错误的,因为虽然火山爆发可以影响气候,但它们不是气候变化的根本原因。选项E是错误的,因为使用可再生能源是减少气候变化影响的一种措施,而不是其原因。 25:Read the following statements about the theory of evolution. Which of the following statements are true? A. Evolution is the process by which species change over time. B. Natural selection is the primary mechanism of
42、 evolution. C. Evolution is solely the result of random mutations. D. Fossil records provide evidence of past life forms. E. Evolution can be observed in real-time. 答案:ABD 解析:选项A、B和D是正确的。进化是物种随时间变化的过程,自然选择是进化的主要机制,化石记录提供了过去生命形式的证据。选项C是错误的,因为虽然随机突变是进化的一个因素,但它不是进化的唯一结果。选项E是错误的,因为进化是一个长期的过程,不能在短
43、时间内观察到。 26:The following are some of the key features of the Renaissance. Which of the following are mentioned as features? A. A revival of interest in classical art and literature. B. The development of new scientific discoveries. C. The rise of absolute monarchies. D. The emphasis on humani
44、sm. E. The decline of religious influence. 答案:ABD 解析:选项A、B和D是正确的。文艺复兴时期的特点是对古典艺术和文学的复兴,新科学发现的产生,以及对人文主义的强调。选项C是错误的,因为文艺复兴时期并不是绝对君主制的兴起时期。选项E是错误的,因为虽然宗教影响有所减弱,但并没有完全衰落。 27:The following are some of the economic theories. Which of the following are mentioned as economic theories? A. The theor
45、y of supply and demand. B. The theory of marginal utility. C. The theory of economic growth. D. The theory of market failure. E. The theory of scarcity. 答案:ABDE 解析:选项A、B、D和E是正确的。供需理论、边际效用理论、市场失败理论和稀缺理论都是经济学理论。选项C是错误的,因为经济增长是一个经济现象,而不是一个理论。 28:The following are some of the psychological di
46、sorders. Which of the following are mentioned as psychological disorders? A. Anxiety disorders. B. Depressive disorders. C. Eating disorders. D. Schizophrenia. E. Obsessive-compulsive disorder. 答案:ABCDE 解析:选项A、B、C、D和E都是正确的。焦虑障碍、抑郁障碍、饮食障碍、精神分裂症和强迫症都是心理疾病。 29:The following are some of the
47、literary devices. Which of the following are mentioned as literary devices? A. Foreshadowing. B. Alliteration. C. Metaphor. D. Simile. E. Imagery. 答案:ABCDE 解析:选项A、B、C、D和E都是正确的。预示、头韵、隐喻、明喻和意象都是文学手法。 30:The following are some of the environmental issues. Which of the following are mentione
48、d as environmental issues? A. Air pollution. B. Water pollution. C. Deforestation. D. Biodiversity loss. E. Climate change. 答案:ABCDE 解析:选项A、B、C、D和E都是正确的。空气污染、水污染、森林砍伐、生物多样性丧失和气候变化都是环境问题。 三、判断题(共5题) 31:The Pythagorean theorem states that the square of the hypotenuse of a right triang
49、le is equal to the sum of the squares of the other two sides. 正确( ) 错误( ) 答案:正确 解析:这是勾股定理的经典表述,适用于所有直角三角形。根据勾股定理,直角三角形的斜边(即最长边)的平方等于另外两边(直角边)的平方和。 32:Photosynthesis is a process by which plants convert light energy into chemical energy. 正确( ) 错误( ) 答案:正确 解析:光合作用是植物将光能转化为化学能的过程,这是植物生长和能量
50、获取的基础。 33:The Great Wall of China was built solely to protect against invasions from the Mongols. 正确( ) 错误( ) 答案:错误 解析:虽然长城确实起到了防御外敌的作用,但它不仅仅是用来防御蒙古人的。长城的建造始于春秋战国时期,最初是为了防御各个诸侯国之间的战争,后来在明朝时期,长城的主要防御对象是北方游牧民族,包括蒙古人。 34:The theory of relativity, proposed by Albert Einstein, states that the






