资源描述
英语
A卷(共100分)
第一部分 听力(共30小题;计30分)
一、听句子,根据所听到的内容选择正确答语。每小题念两遍。(共5小题;每小题1分,计5分)
1. A. It’s great. B. I’m fine. C. That’s right.
2. A. Good job. B. Of course. C. Not at all.
3. A. Have fun! B. Sounds good! C. Let’s go!
4. A. The same to you. B. I think so. C. Thank you.
5. A. So can I. B. I’d love to. C. I’ll take it.
二、听句子,选择与所听句子内容相符的图片。每小题念两遍。(共5小题;每小题1分,计5分)
A B. C. D. E.
6.________ 7. ________ 8. ________ 9. ________ 10. ________
三、听对话,根据对话内容及问题选择正确答案。每小题念两遍。(共10小题;每小题1分,计10分)
11. A. Basketball. B. Football. C. Volleyball.
12. A. 4 dollars. B. 2 dollars. C. 6 dollars.
13. A. Chinese. B. French. C. Russian.
14. A. At school. B. At home. C. In the hospital.
15. A. A desk. B. Some coffee. C. Hot water.
16. A. The restaurant. B. The meal. C. The environment.
17. A. Relaxing. B. Busy. C. Boring.
18. A. A reporter. B. A host. C. A fireman.
19. A. At 8:30. B. At 9:00. C. At 9:10.
20. A. To tell the truth. B. To fix it up. C. To hide it.
四、听短文,根据短文内容选择正确答案。短文念两遍。(共5小题;每小题1分,计5分)
21. What is the summer course about?
A. Fashion. B. Drawing. C. Dress.
22. Which is the right order of the activities?
① going to the classroom ② listening to the introduction ③ having the drawing lesson
A. ①-③-② B. ②-①-③ C. ③-②-①
23. When will the designer come?
A. On Tuesday. B. On Wednesday. C. On Thursday.
24. What should the students take with them?
A. A pen. B. An ipad. C. A smartphone.
25. What are the students expected to do on the last day?
A. Take a photo. B. Design a skirt. C. Make a dress.
五、听短文,根据短文内容完成图表中所缺信息。短文念三遍。(共5小题;每小题1分,计5分)
The International Day of Peace
When is it?
On 26 every year.
What does “peace” mean?
It means no war and 27 others.
What happens on this day?
There is a minute of 28 and many activities related to peace.
What can we do every day for peace?
29 to your own life.
·Help 30 .
·Stand up against bad behavior at school.
第二部分 基础知识运用(共30小题;计40分)
六、选择填空(共15小题;计20分)
A. 从以下各题的A、B、C三个选项中选择最佳选项。(共10小题;每小题1分,计10分)
1. Miss Lin teaches piano very well. With ________ help, I’ve made great progress.
A. his B. her C. their
【答案】B
【解析】
【详解】句意:林小姐钢琴教得很好。在她的帮助下,我取得了很大的进步。
考查代词辨析。his他的;her她的;their他们的。根据“Miss Lin teaches piano very well.”可知,此处指在林小姐的帮助下,Miss Lin是女性,应用代词her。故选B。
2. Having an ice-cream in the hot summer ________ be cool.
A. must B. need C. can’t
【答案】A
【解析】
【详解】句意:在炎热的夏天吃冰淇淋一定很凉爽。
考查情态动词。must一定;need需要;can’t不可能。根据“Having an ice-cream in the hot summer…be cool.”可知,在炎热的夏天吃冰淇淋一定是凉爽的,此处表肯定推测,应用must。故选A。
3. Go bird-watching in Qinglong Lake, ________ you will find it fun and meaningful.
A. and B. or C. but
【答案】A
【解析】
【详解】句意:去青龙湖观鸟,你会发现它的乐趣和意义。
考查连词辨析。and和;or或者;but但是。分析句子可知,此处是“祈使句+and/or+陈述句”句式。去观鸟,会发现乐趣和意义,前后意思表示一致,应用and连接。故选A。
4. What exciting news! The 2025 World Games ________ in Chengdu.
A. was held B. is held C. will be held
【答案】C
【解析】
【详解】句意:多么令人兴奋的消息!2025年世界运动会将在成都举行。
考查被动语态。根据“The 2025 World Games”可知,2025年世界运动会的举行发生在将来,此处应为一般将来时的被动语态,结构是will be done。故选C。
5. —________ do you visit your grandparents?
—Usually twice a month.
A. How long B. How often C. How far
【答案】B
【解析】
【详解】句意:——你多久去看望你的祖父母一次?——通常一个月两次。
考查特殊疑问句。How long多长时间;How often多久一次;How far多远。答语“Usually twice a month.”表频率,故用How often提问。故选B。
6. China Daily named “Growth” ________ its “Word of the Year 2023”.
A. as B. after C. for
【答案】A
【解析】
【详解】句意:中国日报将“成长”评为“2023年年度词汇”。
考查介词辨析。as作为;after在……之后;for为了。name sth. as sth.“把某物命名为”,故选A。
7. The astronauts of the Shenzhou-18 ________ in the Tiangong space station for about two months since they were sent into space in April this year.
A. will work B. have worked C. is working
【答案】B
【解析】
【详解】句意:神舟十八号航天员自今年4月发射升空以来,已在天宫空间站工作了约两个月。
考查动词时态。分析句子可知,此处是含since引导的时间状语从句的复合句,从句时态用一般过去时,主句时态应用现在完成时,结构是have/has done。故选B。
8. —Do you know ________ AI is being used to create music?
—I’m not sure. Maybe it’s cheaper than paying a musician.
A. why B. if C. how
【答案】A
【解析】
【详解】句意:——你知道为什么人工智能被用来创作音乐吗?——我不确定。也许它比付钱给音乐家便宜。
考查宾语从句。why为什么;if如果;how怎样。根据“AI is being used to create music”及“Maybe it’s cheaper than paying a musician.”可知,此处是询问为什么AI被用来创作音乐,答语给出了原因,应用why引导宾语从句。故选A。
9. I prefer riding a bike to driving a car to work because it is ________ environmentally friendly.
A. much B. more C. most
【答案】B
【解析】
【详解】句意:比起开车上班,我更喜欢骑自行车,因为它更环保。
考查副词辨析及副词的比较级。much非常;more更;most最。根据“I prefer riding a bike to driving a car to work”可知,此处是“开车上班”和“骑自行车上班”两者之间的比较,骑自行车上班更加环保,应用比较级more environmentally friendly。故选B。
10. The cartoon movie Chang An shows how important it is ________ life’s problems with a smile.
A. to find B. to check C. to face
【答案】C
【解析】
【详解】句意:动画电影《长安三万里》展示了微笑面对生活中的问题是多么重要。
考查动词辨析。find找到;check检查;face面对。根据“life’s problems with a smile”可知,此处指微笑面对生活中的问题。故选C。
B. 补全对话 (共5小题;每小题2 分,计10分)
根据对话内容,从文后中选出适当的选项补全对话。
A: Hi, Tom. What are you going to do tomorrow?
B: ___11___ But I haven’t decided which one to visit.
A: How about Chengdu Science Fiction Museum? ___12___ It says it’s a new one.
B: That’s good. Tell me more about it.
A: Look! ___13___
B: Wow, cool! ___14___
A: Haha, it’s just like something from another planet.
B: So it is. ___15___
A: Yes. How amazing!
B: Can’t wait.
A. Is it built on a lake?
B. Here’s a photo of it.
C. I plan to visit a museum.
D. I’m just reading an article about it.
E. I’ve never seen a star-shaped building like this.
【答案】11. C 12. D 13. B 14. E 15. A
【解析】
【导语】本文是A和汤姆之间的对话。汤姆打算参观博物馆,但未决定参观哪一家,A向汤姆推荐了成都科幻博物馆。
【11题详解】
根据“What are you going to do tomorrow?”可知,此处是A询问汤姆明天的计划,汤姆应介绍自己的打算。故选项C“我计划参观博物馆。”符合语境。故选C。
【12题详解】
根据“How about Chengdu Science Fiction Museum?…It says it’s a new one.”可知,此处是A在“某物”上看到了对成都科幻博物馆的介绍,于是推荐给汤姆。故选项D“我只是在读一篇关于它的文章。”符合语境。故选D。
【13题详解】
根据“Look!”可知,此处是A给汤姆看博物馆的信息,可能是照片或图片等。故选项B“这是它的照片。”符合语境。故选B。
【14题详解】
根据“Wow, cool!”可知,此处是汤姆对于博物馆的评价。故选项E“我从来没有见过这样的星形建筑。”符合语境。故选E。
【15题详解】
根据“Yes. How amazing!”可知,此处应是一般疑问句,汤姆向A询问该博物馆的信息。故选项A“它建在湖上吗?”符合语境。故选A。
七、完形填空
阅读下面两篇短文,根据短文内容,从A、B、C三个选项中选出可以填入空白处的最佳选项。(共15小题;计20分。A篇每小题2分,计10分;B篇每小题1分,计10分)
A
On Saturday afternoon, Mom asked Jim to tidy his bedroom. A few ____16____ later he came back.
“It is tidy now,” Jim said.
“Good,” said Mom. “Take some ____17____ from my drawer (抽屉) and buy some candies.”
Jim opened the drawer ____18____. He found six pens, four keys, three gloves, two tickets and a notebook.
“What are all these things?” asked Jim.
“Oh, that s my safe place,” said Mom. “Let’s go and see your room.”
They went to Jim’s bedroom. It looked nice and tidy. Then Mom looked ____19____ Jim’s bed. All Jim’s clothes, books and toys were there.
“What are all these things?” she asked.
“That’s my ____20____ place,” said Jim.
Mom laughed. “Let’s tidy your room and then we can tidy my drawer.”
16. A. minutes B. hours C. days
17. A. tickets B. gloves C. money
18. A. cheerfully B. patiently C. carefully
19. A. on B. under C. at
20. A. own B. safe C. favorite
【答案】16. A 17. C 18. A 19. B 20. B
【解析】
【导语】本文主要讲述了周六的下午妈妈让吉姆收拾卧室时发生的趣事。
【16题详解】
句意:几分钟后他回来了。
minutes分钟;hours小时;days天。根据“On Saturday afternoon, Mom asked Jim to tidy his bedroom.”可知,是收拾卧室,结合最后“Mom laughed. ‘Let’s tidy your room and then we can tidy my drawer.’”可知,吉姆应是没好好收拾,所以此处指几分钟就收拾完回来了,故选A。
【17题详解】
句意:从我的抽屉拿一些钱,买一些糖果。
tickets票;gloves手套;money钱。根据“buy some candies”可知,应是拿钱买,故选C。
【18题详解】
句意:吉姆高兴地打开抽屉。
cheerfully兴高采烈地;patiently耐心地;carefully认真地。根据“Take some ... from my drawer (抽屉) and buy some candies”可知,妈妈让吉姆拿钱买糖果,所以推断他应很高兴,故选A。
【19题详解】
句意:然后妈妈看了看吉姆的床下。
on在……上;under在……下;at在。根据“They went to Jim’s bedroom. It looked nice and tidy.Then Mom looked ... Jim’s bed. All Jim’s clothes, books and toys were there.”可知,卧室看起来很整洁,所以推断“吉姆的衣服、书和玩具”应该在床下,故选B。
【20题详解】
句意:那是我安全的地方。
own自己的;safe安全的;favorite最喜欢的。根据“‘What are all these things?’ asked Jim. ‘Oh, that s my safe place,’ said Mom”可知,此处应是吉姆运用妈妈说的话回复妈妈的,所以此处用safe,故选B。
B
Last weekend my friend Clara and I went to a special restaurant. When we arrived there it looked like other restaurants. The only ____21____ thing was that they took our bags, phones and watches and locked them up.
Next, we followed the blind waiter, Serge, down a long and fairly dark hallway. He took us to another room. It was totally ____22____. Serge showed us to our table and ____23____ us to sit down. There were no menus. Serge just put ____24____ down on the table and told us to enjoy our meal. At first, we found it difficult to eat and drink in complete darkness. But after a while, we got ____25____ to it. Everything smelled and tasted so good that it didn’t matter ____26____ nobody could see anything.
____27____, it made the meal lots of fun. We had a really good time, laughing and trying to ____28____ what we were eating. With light music, we were soon chatting and joking with all the other ____29____.
After the meal, Serge took us ____30____ and told us what we’d eaten. It was certainly an unusual experience.
21. A. funny B. strange C. serious
22. A. silent B. empty C. dark
23. A. taught B. ordered C. helped
24. A. nothing B. anything C. something
25. A. close B. used C. ready
26. A. that B. before C. because
27. A. Actually B. Thankfully C. Finally
28. A. share B. learn C. guess
29. A. waiters B. friends C. customers
30. A. back B. away C. in
【答案】21. B 22. C 23. C 24. C 25. B 26. A 27. A 28. C 29. C 30. A
【解析】
【导语】本文是一篇记叙文,讲述了作者和朋友上周末在一家完全黑暗的餐厅用餐的特殊经历。
【21题详解】
句意:唯一奇怪的是,他们拿走了我们的包、手机和手表,并把它们锁了起来。
funny有趣的;strange奇怪的;serious严肃的。根据“When we arrived there, it looked like other restaurants. The only…thing was that they took our bags, phones and watches and locked them up.”可知,这家餐厅和其他餐厅看起来很像,但是唯一奇怪的一件事是需要收走顾客的包、手机等个人物品。故选B。
【22题详解】
句意:房间一片漆黑。
silent沉默的;empty空的;dark黑暗的。根据下文“At first, we found it difficult to eat and drink in complete darkness.”可知,用餐的房间一片漆黑。故选C。
【23题详解】
句意:谢尔盖把我们领到桌子前,扶我们坐下。
taught教;ordered命令;helped帮助。根据“At first, we found it difficult to eat and drink in complete darkness.”可知,房间一片漆黑,顾客行动不便,所以服务员帮助顾客就座。故选C。
【24题详解】
句意:谢尔盖只是在桌上放了些东西,让我们慢慢享用。
nothing没有什么;anything任何事情;something某物。根据“Serge just put…down on the table and told us to enjoy our meal.”可知,服务员在餐桌上放了一些东西,本句是肯定句,用something。故选C。
【25题详解】
句意:但过了一段时间,我们就习惯了。
close密切的;used习惯的;ready准备好的。根据“At first, we found it difficult to eat and drink in complete darkness. But after a while, we got…to it.”可知,作者和其他人起初不适应漆黑的就餐环境,但一段时间后就习惯了。get used to sth.“习惯某事”。故选B。
【26题详解】
句意:所有的东西闻起来、尝起来都很好,所以没有人能看到什么也没关系。
that引导从句,无实义;before在……之前;because因为。根据“Everything smelled and tasted so good that it didn’t matter…nobody could see anything.”可知,食物很美味,客人们什么都看不见也无关紧要,此处应用that引导宾语从句。故选A。
【27题详解】
句意:事实上,它让这顿饭变得很有趣。
Actually实际上;Thankfully感激地;Finally最终。根据“it made the meal lots of fun”可知,完全黑暗的环境本以为会让就餐者感到不适应,但实际上却让这顿饭变得很有趣。故选A。
【28题详解】
句意:我们玩得很开心,边笑边猜我们吃的是什么。
share分享;learn学习;guess猜测。根据“nobody could see anything”及“and trying to…what we were eating.”可知,顾客什么都看不见,所以猜测吃的什么。故选C。
【29题详解】
句意:在轻音乐的伴奏下,我们很快就和其他顾客聊了起来。
waiters服务员;friends朋友;customers顾客。根据“we were soon chatting and joking with all the other…”可知,作者与餐厅内其他用餐的顾客交谈。故选C。
【30题详解】
句意:饭后,谢尔盖带我们回去,告诉我们吃了什么。
back回去;away远离;in在……里面。根据“After the meal, Serge took us…and told us what we’d eaten.”可知,餐后,服务员带顾客从特殊用餐房间回去。故选A。
第三部分 阅读理解(共15小题;计30分)
八、阅读下面短文,根据短文内容判断句子正误。正确的涂“A”,错误的涂“B”。(共5小题;每小题2分,计10分)
阅读下面短文,根据短文内容判断句子正误。正确的涂“A”,错误的涂“B”。
CALLING ALL BIG THINKERS!
If you are interested in life’s BIG questions, why not join our online discussion group? It helps you to explore your own ideas and opinions, as well as those of others, including some of the world’s most famous thinkers! Build confidence and communication skills in a safe and friendly environment!
BIG THINKERS-AGE 12-16
Fun live discussions about life, the universe and everything in it with activities.
Sundays 10 am and 4 pm starting 6th October.
Six periods for £50.
To explore more, visit www.thethinker***.com.
31. Group members can discuss with the world’s most famous thinkers.
32. The discussion group can help you improve yourself.
33. A 15-year-old teenager can join in the discussions.
34. There will be some fun outdoor activities.
35. You can visit the website or call for more information.
【答案】31. B 32. A
33. A 34. B
35. B
【解析】
【导语】本文是在线讨论组织的信息介绍,呼吁更多思考者们的加入。
【31题详解】
细节理解题。根据“It helps you to explore your own ideas and opinions, as well as those of others, including some of the world’s most famous thinkers!”可知它帮助你探讨自己的想法和观点,以及一些世界上最著名的思想家的想法和观点,因此并不是小组成员可以与世界上最著名的思想家们进行讨论。故填B。
【32题详解】
细节理解题。根据“Build confidence and communication skills in a safe and friendly environment!”可知讨论组可以帮助你提升自己。故填A。
【33题详解】
细节理解题。根据“BIG THINKERS-AGE 12-16”可知15岁的青少年可以加入讨论组,故填A。
【34题详解】
细节理解题。根据“Fun live discussions about life, the universe and everything in it with activities.”可知此处说明的是在线讨论的主题,并没有提到有户外活动。故填B。
【35题详解】
细节理解题。根据“To explore more, visit www.thethinker***.com.”可知需要了解更多消息,文中没有提到打电话,故填B。
九、阅读下面两篇短文,根据短文内容选择最佳选项。(共10小题;每小题2分,计20分)
A
a
Rather than using cash or a bank card, customers simply look at a screen which recognizes their face using the latest facial recognition software (软件). This is connected to their bank account and payments are completed within seconds.
b
If you use flight alert, you’ll never miss out on the best flight deals ever again. Simply enter your email address and preferred holiday places and we will find out the best and cheapest flight deals online and email a list to you. You’ll be amazed at the prices on offer.
c
Are you a crazy shopper who wants to know if the shirt on sale looks good? Take a photo and send it to the app and receive reviews at once from thousands of other shoppers who are on hand to tell you whether or not it is right for you. The app also stores your photos and recommends more that you might also be interested in.
d
You may have already moved into the world of online shopping. You place an order online, and then the products are sent right to your door. But what about our beloved pets? This is a website that sells pet clothes. The clothes can be sent to your home. If you are not completely satisfied with the products, then simply post them back to us for free.
36. Which of the following can best describe the latest payment in Passage a?
A. Safe. B. Cheap. C. Fast.
37. What can flight alert help people do?
A. Save money for a trip.
B. Arrive on time for a flight.
C. Decide the best travelling place.
38. What does the underlined word “it” in Passage c refer to?
A. The shirt. B. The photo. C. The app.
39. What can we learn about the website in Passage d?
A. It offers offline orders for customers.
B. It’s for pet owners to sell their pets’ clothes.
C. It allows customers to return unwanted products.
40. What can be the best title shared by the four passages?
A. Cool apps, new styles B. Life made easy C. Click for a better world
【答案】36. C 37. A 38. A 39. C 40. B
【解析】
【导语】本文是一篇说明文,介绍了几
展开阅读全文