资源描述
(本栏目内容,在学生用书中以活页形式分册装订!)
Ⅰ.多项填空
1.You’d better________the good apples from the bad ones before they all go bad.
A.combine B.separate
C.protect D.prevent
【解析】 句意为:你最好把好苹果与坏苹果分开,免得它们都变质了。 separate...from...把……与……分开,符合题意。
【答案】 B
2.________listening and speaking,you have to practice a lot if you want to improve your written English.
A.As with B.Instead of
C.Next to D.Because of
【解析】 句意为:就像听、说一样,你要想提高书面表达能力,也要多练习。as with...正如……,就像……,符合题意。
【答案】 A
3.I’d like to go for a hike this weekend,but________,I don’t want to miss the raft guide training program.
A.by the way B.now and then
C.more or less D.on the other hand
【解析】 句意为:一方面我想在这个周末去远足,但“另一方面(on the other hand)”我又不想错过漂流培训的指导活动。
【答案】 D
4.He was about to________the train when I hurried to the station,so we only had time for a few words.
A.board B.handle
C.unpack D.enter
【解析】 句意为:我赶到车站时,他正准备上车,所以我们只聊了几句。board此处表示“上车(船、飞机等)”,符合题意。
【答案】 A
5.It is wonderful to swim in the sea,but you have to________for sharks.
A.take care B.watch out
C.get away D.take notice
【解析】 句意为:在海里游泳真是太爽了!但是,你必须要小心鲨鱼。watch out (for...)注意,当心。
【答案】 B
6.I have just taken his temperature.It’s 39.3 ℃,about two degrees above________.
A.common B.ordinary
C.usual D.normal
【解析】 句意为:我刚量过他的体温,39.3 ℃,比正常值大概高2度。one’s normal body temperature人的正常体温;above/below normal超过(低于)正常水平。
【答案】 D
7.Mike,who is unusually brave and________,was the first person in our class to try whitewater rafting.
A.adventurous B.independent
C.nervous D.serious
【解析】 句意为:迈克特别勇敢,喜欢冒险,他是我们班第一个尝试白水漂流的学生。
【答案】 A
8.In this company,suggestions often have to wait for months before they are fully________.
A.admitted B.absorbed
C.acknowledged D.considered
【解析】 在这家公司,建议通常要等好几个月才会被考虑。
【答案】 D
9.The boy________the chance to call the police and tell them the truth about the event.
A.seized B.realized
C.released D.delivered
【解析】 seize the chance抓住机会,符合题意。
【答案】 A
10.It’s almost incredible that a disable girl is very________and lives all alone without others’ help.
A.normal B.equal
C.adventurous D.independent
【解析】 句意为:难以置信,一名残疾女孩在无人帮助的情况下而独立生活。independent独立的,符合题意。
【答案】 D
Ⅱ.完形填空
(2010届英语周报第3期)
My brother,Mark,died in a traffic accident four years ago.He was my big brother and__1__looked after me.I am__2__today for all of the special times we had as running partners,and times__3__driving to different races,where we had so many__45__these talks terribly at this time of the year.
__6__,I am so happy he shared with me the__7 was always so__8__to people,and I had been with him many times__9__we pulled over to help someone in need,__10__a smile and helping them get back on the road.So I was not__11__when he told me of the time when he was__12__in college:It was the end of the month.To make matters worse,it was Friday and he had no__13__in his pocket for the weekend.Payday was Monday and he had no gas money to get home to__14__my dad and no money to buy food but he had faith that helping others__15__helping yourself.
On his way home from classes that day,as he was driving along,he noticed a guy ahead of him__16__his lumber (木材) all over the road as he tur17__right over and helped him load the lumber back into his truck.The guy was so thankful and__18__his hand to Mark,and in it was one hundred dollars.Mark couldn’t believe his__19__.He told him that was unnecessary but the man__20__and off he drove.
I still think of Mark sitting there telling me that story,with tears in his eyes,and how faithful he was.
【语篇解读】 哥哥在一次事故中去世,可是他生前乐于助人的精神一直激励着作者。文章讲述了哥哥助人的一个事例。
1.A.hardly B.never
C.seldom D.always
【解析】 联系作者对哥哥的思念之情,结合下文提到他乐于助人可知,他总是照顾作者。hardly,never和seldom都表示否定意义。
【答案】 D
2.A.successful B.thankful
C.cheerful D.hopeful
【解析】 根据下文中提到的all of the special times we had as running partners等情节可以推知作者对哥哥充满感激之情。
【答案】 B
3.A.spared B.wasted
C.spent D.saved
【解析】 此处选spent用作times的定语,这里没有“腾出、浪费或节省”之意。
【答案】 C
4.A.questions B.arguments
C.quarrels D.conversations
【解析】 联系下文中的I...these talks terribly,说明作者经常和哥哥一起谈论生活。
【答案】 D
5.A.miss B.recite
C.keep D.fear
【解析】 作者怀念和哥哥在一起时的谈话。terribly非常地,是关键词。
【答案】 A
6.A.However B.So
C.Then D.If
【解析】 第一段主要描述了作者对哥哥的思念之情,第二段主要讲了哥哥助人为乐的故事。此处作者想要表达的是“能与哥哥分享有关他坚定信念的故事他很高兴”。这与上文的“思念”形成了转折关系,故选However。
【答案】 A
7.A.record B.belief
C.story D.secret
【解析】 作者很高兴,哥哥能和他一起分享有关他的坚定信念的故事,这里指下文中描述的哥哥帮助别人的事情。
【答案】 C
8.A.harmful B.helpful
C.powerful D.grateful
【解析】 根据下文I had been with him many times...help someone in need可知,他总是乐于助人。
【答案】 B
9.A.because B.while
C.until D.when
【解析】 有很多次,作者和哥哥停下车来帮助那些需要帮助的人。when引导定语从句。
【答案】 D
10.A.sharing B.forcing
C.recognizing D.understanding
【解析】 share分享。此处表示哥哥把微笑和帮助带给他人。
【答案】 A
11.A.pleased B.worried
C.surprised D.excited
【解析】 作者对哥哥的乐于助人有所了解,所以当他说起在大学时期的一些事情的时候,作者并不感到吃惊。
【答案】 C
12.A.never B.yet
C.even D.still
【解析】 那时他还在上大学。
【答案】 D
13.A.food B.money
C.paper D.key
【解析】 他那个时候还在上大学,到了月底,而且又是周五(星期一是发薪日),所以他身无分文。下文的no money是提示。
【答案】 B
14.A.change B.attend
C.see D.persuade
【解析】 他没有钱回家看望父亲,没有钱买食物。
【答案】 C
15.A.means B.follows
C.explains D.agrees
【解析】 虽然身无分文,但是他始终坚信帮助别人就意味着帮助自己。
【答案】 A
16.A.carry B.lose
C.arrange D.place
【解析】 根据下文中的helped him load the lumber back into his truck(帮忙把木材重新装到车上)可知,在拐弯的时候木材掉了。
【答案】 B
17.A.pushed B.moved
C.pulled D.walked
【解析】 他停下车,帮助卡车司机把木材重新装到车上。pull over驶向路边,向路边停靠。
【答案】 C
18.A.raised B.held
C.offered D.shook
【解析】 卡车司机把手伸向Mark。offer sb’s hand伸出手。
【答案】 C
19.A.eyes B.ears
C.mind D.feeling
【解析】 司机手里是一百美元,Mark不敢相信他的眼睛,言外之意,这使他很吃惊。结合上文中提到的他的窘境可知,司机给的钱无疑是雪中送炭。
【答案】 A
20.A.complained B.apologized
C.regretted D.insisted
【解析】 Mark告诉卡车司机没必要给钱,但是司机仍然坚持要给他。
【答案】 D
Ⅲ.阅读理解
(2010届重庆诊断)
It happened to me recently that I was telling someone how much I had enjoyed reading Barack Obama’s Dreams from My Father and how it had changed my views of the current US president.The person I was talking to agreed with me that it was,in his words,“a wonderfully written book”.However,he then proceeded to talk about Mr Obama in a way that suggested he had no idea of his background at all.I sensed that I was talking to a book liar.
And it seems that he is not the only one.Clearly two thirds of people have lied about reading a book which they haven’t.In the World Book Day survey,Dreams from My Father is at number 9.The survey lists top ten books,and various authors,which people have lied about reading.As I’m not one to lie too often,I’ll admit here and now that I haven’t read the entire ten books.But I am pleased to say that I have read the book at number one,George Onwell’s 1984.I think it’s absolutely outstanding.
Asked why they lied,the most common reason was to impress someone they were speaking to.This could be difficult if the conversation became more indepth!
The World Book Day survey also has some other interesting information in it.It shows that many people lie about having read classical works by Jane Austen,the Bronte sisters,Charles Dickens and so on.But when asked which authors they actually enjoy,they named J.K.Rowling,Jilly Cooper,and Stephen King (ah,the big sellers,in other words).Fortyone percent of people asked admitted they turned to the back of the book to read the end before finishing the story.
So which books have you lied about reading—if any—and which is your favourite?
1.The main reason why people lie about reading is to________.
A.make fun of the listener B.impress the listener
C.please the listener D.interest the listener
【解析】 细节理解题。根据第三段的第一句“Asked why they lied,the most common reason was to impress someone they were speaking to”可知,人们撒谎说读过某一本书是为了给对方留下深刻的印象。
【答案】 B
2.The underlined word“proceeded” in the passage probably means “________”.
A.wanted B.happened
C.continued D.stopped
【解析】 词义猜测题。根据第一段的内容可知,我跟别人谈起美国现任总统巴拉克·奥巴马的Dreams from My Father一书时,对方完全同意我的意见。当他继续谈下去的时候,我发现他根本没有读过这本书。第一段第三句中的proceeded一词表示“继续下去”,与continued同义。
【答案】 C
3.What does the World Book Day survey show?
A.Nearly half of the people surveyed didn’t read through a whole classical book.
B.People don’t like Dreams from My Father and George Orwell ’s 1984.
C.Few people lie about having read classical works by Jane Austen.
D.People usually enjoy reading books by Charles Dickens.
【解析】 推理判断题。根据倒数第二段最后一句“Fortyone percent of people asked admitted they turned to the back of the book to read the end before finishing the story.”可知,41%的人承认他们没有读完一本书的内容就翻到后面读故事的结局。这与A项的陈述基本一致。其他三项均与文中有关陈述不符合。
【答案】 A
4.What is the best title for the passage?
A.Are You a Book Liar?
B.Readers Are All Liars
C.World Book Day
D.Dreams from My Father
【解析】 主旨大意题。本文主要介绍了the World Book Day survey的内容,同时问读者是否就某书撒过谎,结合全文的内容,尤其是第一段和最后一段可判断最佳标题是A。
【答案】 A
展开阅读全文