收藏 分销(赏)

2020-2021年人教版英语中考英语阅读理解.doc

上传人:人****来 文档编号:5162600 上传时间:2024-10-28 格式:DOC 页数:22 大小:168.50KB 下载积分:10 金币
下载 相关 举报
2020-2021年人教版英语中考英语阅读理解.doc_第1页
第1页 / 共22页
2020-2021年人教版英语中考英语阅读理解.doc_第2页
第2页 / 共22页


点击查看更多>>
资源描述
2020-2021年人教版英语中考英语阅读理解 一、初三英语阅读理解(含答案详细解析) 1.阅读理解     Science fiction is a popular kind of writing, and many people think of Jules Verne(凡尔纳) as the father of science fiction. He was born in France in 1828. His father wanted him to become a lawyer, but from his early 20s Verne decided to become a writer. At first he wrote plays for the theater. Then, in 1863, he wrote a story called Five Weeks in a Balloon. The success of this book encouraged him to write more stories such as A Journey to the Center of the Earth(1864) and From the Earth to the Moon(1865).     In the 19th century, many people were interested in science and inventions. Jules Verne wrote about scientific subjects in his stories and, as a result, they were very popular. Verne's writing included many predictions(预言) for the 20th century and many of them came true. He described space flight, movies, and air conditioning, a long time before they appeared. These books were very successful and they made Verne rich.     Jules Verne's books have been the subjects for many movies. 20, 000 Leagues under the Sea was a successful movie for Walt Disney. It was the first time that Disney movie had used real actors instead of cartoon drawings. Around the World in Eighty Days is another famous movie based on one of Verne's books. The main character is an Englishman called Phileas Fogg. For him, the most important thing is to be always on time! (1)What does the phrase "the father of science fiction" mean? A. The father who has several children. B. The man who loves science and inventions. C. The writer whose father wrote science fiction. D. The man who first started writing science fiction successfully. (2)What encouraged Jules Verne to write more stories? A. The plays he wrote for the theater.                 B. The encouragement from his father. C. The success of Five Weeks in a Balloon.         D. The scientific subjects in his stories. (3)Why were Jules Verne's books very popular in the 19th century? A. Because his books made him rich and famous. B. Because he wrote many plays for the theater at that time. C. Because his books were the subjects for many movies. D. Because many people were interested in science and inventions. (4)Which of the following has the main character called Phileas Fogg? A. Five Weeks in a Balloon.                                  B. Around the World in Eighty Days. C. A Journey to the Center of the Earth.             D. From the Earth to the Moon. (5)According to the passage, which of the following is TRUE? A. The space flight Verne described was different from others. B. The main characters in Verne's books are always on time. C. Jules Verne only wrote in the 19th century. D. Many of the predictions in Verne's stories came true. 【答案】 (1)D (2)C (3)D (4)B (5)D 【解析】【分析】文章大意:许多人认为朱勒凡尔纳是科幻小说之父,他的父亲希望他能成为一名律师,但是当他二十岁的时候,凡尔纳决定成为一名作家,他的书写的非常受欢迎,朱勒凡尔纳的书已经成为许多电影的主题。 (1)词语理解题。根据短语the father of science fiction 科幻小说之父。可知,Jules Verne被认为是第一个写科幻小说的人,故选D。 (2)细节理解题。根据文中的语句he wrote a story called Five Weeks in a Balloon. The success of this book encouraged him to write more stories”可知故事Five Weeks in a Balloon的成功让凡尔纳更有动力写更多的小说,故选C。 (3)细节理解题。根据文中的语句由文中 In the 19th century, many people were interested in science and inventions. Jules Verne wrote about scientific subjects in his stories and, as a result, they were very popular. 可知在19世纪,许多人对科学和发明感兴趣。儒勒·凡尔纳在他的小说中写下了科学主题,因此很受欢迎。故选D。 (4)细节理解题。根据文中的语句Around the World in Eighty Days is another famous movie based on one of Verne's books. The main character is an Englishman called Phileas Fogg.可知《八十天环游世界》是根据凡尔纳的一本书改编的另一部著名电影。主角是一个叫斐利亚·福克的英国人。故选B。 (5)理解判断题。根据文中的语句Verne's writing included many predictions (预言) for the 20th century and many of them came true.可知凡尔纳的作品包括了许多对20世纪的预言,其中许多预言都实现了,故选D。 【点评】考查阅读理解。 本题主要考查了细节理解题,词义理解归纳题以及判断题,做题的时候,先从题目中找到一个关键词,它可以帮助我们很快地定位原文,找到答案。 2.阅读理解     What do you see when you look at abstract (抽象的)art? Can you understand it? Does it look like anything?     Abstract art became popular in the early 20th century. Artists did not want to paint, draw, or sculpt things exactly like they looked. They didn't want their art to be realistic(现实的). They were more interested in basic shapes and colours.     Picasso is probably the most famous of these artists. He painted and drew in many, many styles. Sometimes he used a lot of blue colours (his "blue period"). Later, he used more red and pink colours (his "rose period"). Many of his other paintings are called "cubist (立体派的)" because they are made of painted squares.     After a long time, Picasso's paintings became more and more abstract. He painted people and things using strange shapes. His work was so strange that many of his workmates didn't understand it.     Kandinsky, another famous artist, used lines, shapes, and patterns to paint his subjects. His paintings also used strong colours to express feelings. Other artists like the surrealists (超现实主义画家),were interested in subconsciousness (潜意识). Painters like Breton and Magritte used many symbols in their work. The meaning or subject of their work wasn't always clear. Dali, another surrealist artist, painted pictures that looked like dreams.     There are still many abstract artists around the world. That's the way many artists prefer. They want each person to look at art and find their own meaning in it. (1)Which would be most like abstract art? A. A painting of a house. B. A sculpture of a car. C. A drawing of two people in a coffee house. D. A red and blue painting, with no clear subject. (2)What happened to Picasso's work after a long time? A. It became more abstract. B. It became less strange. C. He went from using red colours to using blue colours. D. He only painted with coloured squares. (3)How did Kandinsky express feelings? A. By using strong colours.                                  B. By painting realistic people. C. By painting with a lot of symbols.                   D. By painting in red and pink colours. (4)Which of the following is NOT true? A. Picasso painted in many different styles. B. Dali was interested in dreams. C. Abstract artists feel each work of art only has one meaning. D. Magritte's art was full of symbols. 【答案】 (1)D (2)A (3)A (4)C 【解析】【分析】本文介绍了抽象派艺术及其代表人物毕加索。 (1)推理题。根据毕加索是抽象艺术的代表人物Sometimes he used a lot of blue colours (his "blue period"). Later, he used more red and pink colours  有时他使用很多蓝色,后来,他使用了更多的红色和粉色,可知一幅红色和蓝色的画,没有清晰的主题最像抽象艺术 , 故选D。 (2)细节题。根据 After a long time, Picasso's paintings became more and more abstract 可知很久以后毕加索的作品变得更加抽象 , 故选A。 (3)细节题。根据 His paintings also used strong colours to express feelings 可知康定斯通过使用强烈的颜色基表达感情的 , 故选A。 (4)细节题。根据 The meaning or subject of their work wasn't always clear. Dali, another surrealist artist, painted pictures that looked like dreams. 他们工作的意义或主题并不总是清楚的。另一位超现实主义艺术家达利画的画看起来像梦 可知抽象艺术家觉得每件艺术品只有一种意义是错误的 , 故选C。 【点评】考查阅读理解。本文涉及细节题、推断题,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联系上下文,推断出需要的信息。 3.根据短文内容理解选择正确答案。 C        What is your favorite color? Ask famous persons like Cate Blanchett, Scarlett Johnson, and Bono (singer for the band U2), and maybe they will say “green.” That’s not because these artists like the color green best. Instead, they are interested in green fashion.        Green fashion is about making (and wearing) clothes that are good for humans, animals, and the Earth. In the past, green fashion made people think of ugly clothes. But today, green fashion is different. It is about looking good and caring about the Earth and other people. You can have interesting clothes and be green.        Around the world, green fashion is becoming popular. For example, the U.K. company People Tree sells men’s and women’s clothing and accessories(配搭物). They are made from natural fabrics(织物) like cotton and wool. Workers who make the clothes are from countries like Kenya(肯尼亚), and Bangladesh(孟加拉国). People Tree pays the men and women good money for the clothes they make. Singer Bono and his wife also started a clothing company called EDUN. When the clothes are sold, EDUN uses most of the money to help people around the world. (1)From this passage, we know that “green fashion” means________. A. putting green color on your face                    B. making clothes from green trees C. wearing the color green all the time              D. wearing clothes that are good for the Earth (2)Today, green fashion is ___________. A. the same as it was in the past                         B. making people work harder C. more popular and interesting                         D. mostly popular with famous persons (3)Which sentence about green clothing companies is true? A. They are all in Africa.                                        B. They do not pay their workers well. C. They make clothes only for women.               D. They use natural fabrics to make clothes. (4)What does EDUN do? A. It teaches people to make clothes.   B. It makes interesting clothes for teenagers. C. It sells clothes and uses the money to help people. D. It pays people good money for the clothes they make. 【答案】(1)D (2)C (3)D (4)C 【解析】【分析】 ⑴细节理解。根据第二段Green fashion is about making (and wearing) clothes that are good for humans, animals, and the Earth可知绿色时尚是做或者穿对人、动物和地球有益的衣服。故选D。 ⑵细节理解。根据第二段 But today, green fashion is different.和第三段Around the world, green fashion is becoming popular可知当今绿色时尚更受欢迎。故选C。 ⑶细节理解。根据第三段可知he U.K. company People Tree sells men's and women's clothing and accessories(配搭物). They are made from natural fabrics(织物) like cotton and wool. Workers who make the clothes are from countries like Kenya(肯尼亚), and Bangladesh(孟加拉国). People Tree pays the men and women good money for the clothes they make. 可知他们用天然纤维制作衣服。ABC错误,故选D。 ⑷细节理解。跟最后一句When the clothes are sold, EDUN uses most of the money to help people around the world. 可知他们用钱帮助全世界的人们。故选C 【点评】阅读理解考查对篇章的把握和对细节的识别能力,答题时注意紧扣问题中的关键词,在文章中寻找答案。 4.阅读与回答问题。       CCTV reported that every year Chinese people throw away a lot of food which can feed 200 million people for a year.       Do we have too much food? Of course not. According to the UN World Food Programme, there were 900million hungry people all over the world in 2013. About six million children die of hunger every year.      So think about it. We should say no to people who waste food every day. An old saying goes, “Every grain on the plate comes from hard work.” It tells us everybody must save food.       Luckily, a number of people have realized the importance of saving food. Li Hong, a waitress in a restaurant in Jiangsu, once lost her job because she took some leftover(剩余的) food home for her son. But many people were by her side and criticized (批评) the waste of food.       What should we do in our daily life to stop wasting food? We can do many things to prevent it from happening. Here are some tips:      Don't order too much food in a restaurant. Only order as much as you can eat. If you can't eat all the food you order, take the rest of it home.       Don't be too picky(挑剔的) about food. Some food may not be tasty, but put body need it. Don't keep too much food at home, especially for fruit and vegetables. (1)How many hungry people were there over the world in 2013? (2)Why did Li Hong lose her job? (3)What should you do if you can’t eat all the food you ask for? (4)Can you keep too much food at home? (5)What's the main idea of the passage? 【答案】 (1)About 900 million (2)Because she took some leftover food home for her son. (3)I/We can take the rest of it home. (4)No, I/We can't. (5)The reasons we can't waste food and the ways to stop wasting food. 【解析】【分析】据联合会世界粮食计划署的报告,2013年世界上仍然有9亿人在挨饿。因此我们不要再浪费粮食了。文中给了一些关于节约粮食的建议。 ⑴细节理解。根据第二段第二句there were 900million hungry people all over the world in 2013.可知答案是About 900 million ⑵细节理解。根据第三段第二句Li Hong, a waitress in a restaurant in Jiangsu, once lost her job because she took some leftover(剩余的) food home for her son. 可知答案是Because she took some leftover food home for her son. ⑶细节理解。根据第第六段 If you can’t eat all the food you order, take the rest of it home.所以答案是:I/We can take the rest of it home. ⑷细节理解。根据最后一段Don’t keep too much food at home, especially for fruit and vegetables. 可知回答应该是:No, I/We can't. ⑸主旨大意。本文讲述了世界上有很多人在挨饿,我们不要浪费粮食以及节约粮食的具体做法。故答案是:The reasons we can't waste food and the ways to stop wasting food. 【点评】任务型阅读的关键在看懂文章,然后根据题目要求作答,注意尽量用文章的语言填写答案。在文章中找不到答案时,要完全理解句子,根据同义词,句型转换的方式找到可以替换文章中的单词,短语或者句子的词。 5.根据短文理解选择正确答案。 D       In Paris, one freezing winter evening, I was having dinner with my friend, Mr. Dupin, the famous detective. We had just finished our meal, when there was a loud knocking at the door. Dupin opened it. There stood Mr. Germain, the chief警长)of the Paris Police.       We welcomed him warmly, for he was an old acquaintance(熟人)whom we hadn't seen for a great time.       "I need your assistance," said Germain. "I met a case(案件)that has been giving me a great deal of trouble. It is very simple but very strange."       “Also, please keep this secret. If anyone found out that I told you this. I would certainly lose my job.”       “Well, then,” said the Chief,” I have learned that a very important letter has been stolen from the king. We are sure who stole it and that the letter is in his house."       "But who would dare do such a thing" I cried.       "The thief," said Germain softly, "He's a man who darers do many dangerous things. He is one of the most powerful and important ministers in the government. He is Minister Danton.”       "A lot of times, while Minister Danton was out, a lot of well-trained police officers carefully searched the entire house, room by room. In fact, we examined everything in the house but found nothing."…        A month later, Dupin asked Germain and me to his house. There he took out a letter and handed it to the Chief. We were both very surprised.       Dupin explained, "I know Minister Danton very well. He could not hide the letter in any of the usual hiding places. I realized that he might have left the letter out in the open, right under everyone's nose, where no one would search for it."       "Then I visited him with my dark glasses on to help me observe(观察)better. While we were chatting, a dirty, torn letter in the letter holder suddenly caught my eyes-unusual for the Minister, who is careful and neat."       "I was sure it was the letter."       "Then I purposely left my gloves behind so I could come back again."       "The next morning, I hired a man to fire a gun on the street, while the Minister went to see what happened, I stole the letter by replacing it with a similar one, On it Dupin wrote these words:              Your plan was good, but mine was better              As you can see, I took the letter.                                       ----Based on a
展开阅读全文

开通  VIP会员、SVIP会员  优惠大
下载10份以上建议开通VIP会员
下载20份以上建议开通SVIP会员


开通VIP      成为共赢上传

当前位置:首页 > 文学艺术 > 报告文学

移动网页_全站_页脚广告1

关于我们      便捷服务       自信AI       AI导航        抽奖活动

©2010-2025 宁波自信网络信息技术有限公司  版权所有

客服电话:0574-28810668  投诉电话:18658249818

gongan.png浙公网安备33021202000488号   

icp.png浙ICP备2021020529号-1  |  浙B2-20240490  

关注我们 :微信公众号    抖音    微博    LOFTER 

客服