收藏 分销(赏)

初中英语任务型阅读练习题及答案.doc

上传人:人****来 文档编号:5160963 上传时间:2024-10-28 格式:DOC 页数:35 大小:217KB 下载积分:12 金币
下载 相关 举报
初中英语任务型阅读练习题及答案.doc_第1页
第1页 / 共35页
初中英语任务型阅读练习题及答案.doc_第2页
第2页 / 共35页


点击查看更多>>
资源描述
初中英语任务型阅读练习题及答案 一、英语任务型阅读 1.根据短文内容回答下列问题 Dear Ms White,     I used to have a lot of problems and I always tried to fix them by myself. I used to do badly in English. To fix it, I read English newspapers and went to the school English corner to improve it. Now I'm quite good at it. I used to be weak. To fix it, I ate right and joined a sports club. Now I'm strong and healthy. I used to be afraid of speaking in public. To fix it, I took part in all kinds of school activities. Now I'm outgoing and everyone likes making friends with me.     But now I have a problem that I can't fix. I have the ugliest nose in the whole world! It's not only fat but also big! I want to have a nose job (鼻子整形), but how can I get my parents to agree? Yours, Ann, 12 Dear Ann,     It sounds like you're a really proactive (积极主动的) person, always fixing problems. That's good, but when it comes to things like your nose, you have to stop. It sounds to me that you're looking for things that are wrong with your body. That's very dangerous. Also, I'd like to point out that nobody is perfect. A nose doesn't reflect(招致非议) who you are, so there's no need for you to feel bad about yourself at all.     In my opinion, as a student, you should pay more attention to your schoolwork instead of your looks.      Best wishes, Ms White (1)What did Ann use to do when she had a problem? (no more than 8 words) (2)How does Ann improve her English and become good at it? (no more than 14 words) (3)Has Ann been always been strong and healthy since she was born? (no more than 3 words) (4)What's Ann's new problem that she can't fix? (no more than 12 words) (5)What advice does Ms White give to Ann according to the reply? (no more than 15 words) 【答案】 (1)She always tried to fix/solve it by himself. (2)She read English newspapers and went to the school English corner to improve it. (3)No, she hasn't. (4)She thinks that she has the ugliest nose in the whole world. / She doesn't like her big and fat nose. (5)As a student, she should pay more attention to her schoolwork instead of her looks/ She advises Ann not to worry about her looks. 【解析】【分析】(1)根据第一封信中的句子  I used to have a lot of problems and I always tried to fix them by myself.  可知Ann有很多问题,我总是试图自己解决它们。故答案为 She always tried to fix/solve it by himself. (2)  根据第一封信中的句子可知  I used to do badly in English. To fix it, I read English newspapers and went to the school English corner to improve it. Now I'm quite good at it可知Ann为了提高英语,她读英文报纸并去学校英语角,故答案为 She read English newspapers and went to the school English corner to improve it. (3) 根据第一封信中的句子 I used to be weak. To fix it, I ate right and joined a sports club. Now I'm strong and healthy. 可知Ann并不是一出生就健康强壮,故答案为 No, she hasn't. (4)根据第一封信中的句子 But now I have a problem that I can't fix. I have the ugliest nose in the whole world! It's not only fat but also big! 可知Ann 现在遇到的不能解决的难题是她认为她的鼻子是世界上最丑的。/她不喜欢她又大又胖的鼻子。故答案为 She thinks that she has the ugliest nose in the whole world. / She doesn't like her big and fat nose. (5)  根据第二封信中的句子 In my opinion, as a student, you should pay more attention to your schoolwork instead of your looks. 怀特女士告诉Ann作为一名学生,她应该更加注意她的功课而不是她的长相。故答案为 As a student, she should pay more attention to her schoolwork instead of her looks/ She advises Ann not to worry about her looks. 【点评】考查任务型阅读。做题时首先对原文材料迅速浏览,掌握全文的主旨大意.其次,细读题材,各个击破.掌握全文的大意之后,细细阅读材料后的问题,弄清每题要求后,带着问题,再回到原文中去寻找、捕获有关信息。 2.同学们即将升入高中学习。请你根据以下4位同学的兴趣爱好,帮助他们选定各自感兴趣的高中选修课程,并回答问题。 【答案】 【解析】【分析】 【点评】 3.下面文章中有四处需要添加小标题。请从以下选项(A、B、C和D)中选出符合各段意思的小标题,然后回答问题。 【答案】 【解析】【分析】文章大意:学多人想学习乐器,但是学些什么乐器呢?文正针对学习某一种乐器提出了几点建议。 A. Still not sure?还没有确定? B. Where are you going to practice?你打算在哪里练习? C. How much money can you spend?你打算花费多少钱? D. What kind of music do you like?你喜欢什么类型的音乐? (1)根据 Many instruments are of different uses, but some are more fit for certain types of music. Some instruments may lead themselves better than others to the music you like, so consider this before you start. 可知,本文说明的是不同的乐器适合不同的音乐,所以在选定乐器前必须要知道自己喜欢的音乐类型是什么,故答案是D。 (2)根据  Many people live in flats and practicing the drums, for example,will drive your neighbors crazy. Think about where and when you are going to practice, as well as the feelings of the people you live with or near. 可知,如果你在小区居住,你要是练习架子鼓会把邻居弄疯,所以选择乐器也应考虑自己的居住环境,在哪里练习乐器。故答案是B。 (3)根据Many instruments can be bought at different prices.  可知,不同的乐器价格是不一样的,所以打算花多少钱买乐器也是需要考虑的事。故答案是C。 (4)根据  Talk to friends who play instruments. They might even let you try theirs. It's also a good idea to find an experienced music teacher, preferably one who plays a few different instruments, who can give you some advice and push you in the right direction. 可知要跟玩乐器的朋友谈一谈,他们可能给你一些建议,说明你还没有拿定主意,故答案是A。 (5)题意:你喜欢音乐吗?为什么喜欢,为什么不喜欢?回答问题可以根据文章提示,结合自身情况选择喜欢或者不喜欢,并清晰地阐述理由,注意回答不少于5个单词,故答案为I like music, because music always makes me feel happy.(答案不唯一,合理即可) 【点评】四选四的答案选项较少,并且给出的都是句子,因此,我们可以通过句子的完整性或者句子的标点符号来判断该句在文章中的位置。另外通过阅读选项,有可能找出更其他选项表达完全不同意思的句子,这样的话我们就可以直接将该选项排除。 4.任务型阅读     In Thailand, people do not eat with chopsticks like in China, Japan, and Korea. They use spoons and forks.________.Most food is already cut. If you need to cut things, use the side of your spoon first and then use your fork.________. If you are right-handed, keep the spoon in your right hand and the fork in your left hand.     ________.The rice is not on the same plate with other food. It is not necessary to finish all your rice or all your food. It is good to leave a little on your plate. If you eat up anything,it means you want more.     ________.The host (主人)will ask you twice or three times if you want more food. It is the same with whatever you are drinking. During the meal, never empty your cup or glass. When it is less than half full, your host or neighbor will fill it again.________. Always refill (再加满) your neighbor's glass. This means that you must keep an eye on your neighbor's glass all through the meal. A. They never use knives B. Never fill your own glass C. People always offer you more food D. Remember to fill your bowl in time E. People often eat from the same bowl F. The spoon is more important than the fork G. People usually have rice in a different bowl 【答案】A;F;G;C;B 【解析】【分析】A. They never use knives.他们从不用刀子。 B. Never fill your own glass.永远不要斟满你的杯子。 C. People always offer you more food.人们总是会给你更多的食物。 D. Remember to fill your bowl in time.记得及时装满你的碗。 E. People often eat from the same bowl.人们通常用同一个碗吃饭。 F. The spoon is more important than the fork.勺子比叉子更重要。 G. People usually have rice in a different bowl.人们的米饭通常装在不同的碗里。 (1)根据下文.Most food is already cut.大多数的食物已经被切好及If you need to cut things, use the side of your spoon first and then use your fork.如果你需要切食物,首先使用勺子再使用叉子,可知这里的人们从不用刀子。故选A。 (2)根据上文If you need to cut things, use the side of your spoon first and then use your fork.如果你需要切食物,首先使用勺子再使用叉子,可知勺子比叉子更重要。故选F。 (3)根据下文The rice is not on the same plate with other food. 米饭不跟其他食物放在同一个碟子上,可知米饭装在不同的碗里。故选G。 (4)根据下文The host (主人)will ask you twice or three times if you want more food.主人会反复问你是否需要更多的食物可知,那里的人们经常会提供很多的食物。故选C。 (5)由下文When it is less than half full, your host or neighbor will fill it again.当杯子半满的时候,主人或隔壁的客人会再把它装满,可知客人不要自己把杯子装满。故选B。 【点评】本题考查考生对语篇信息的理解和把握能力,首先浏览选项,再到文中寻找相同或类似的关键词,注意上下文的衔接。 5.根据下列对各种活动的描述,为它们找到相应的节日,并把节日编号填入相对应的横线上。 A. The Mid-Autumn Day B. The Dragon Boat Festival C. Teachers' Day D. The Water Festival E. Thanksgiving Day ________     It's on the fourth Thursday of November. And it is also a time for tradition and sharing. Even if they live far away, family members gather for a reunion at the house of an older relative. All give thanks together for the good things that they have. ________     This festival usually lasts for three days. On the third day, all the people will pour water with good wishes to each other, dance, or take part in other activities. ________     It's also called Double Fifth Festival. It is celebrated on the fifth day of the fifth month of the lunar calendar. It is one of the most important Chinese festivals. ________     It is a very important Chinese festival. There will be a big family dinner. People who work far away from home will try to come back. At night, people can enjoy the moon while eating mooncakes. They are the special food for this festival. ________     On this day, people show love for their teachers. Students usually give their teachers Carnations(康乃馨)or some other gifts. 【答案】E;D;B;A;C 【解析】【分析】文章大意:主要介绍了几个节日。 A. The Mid-Autumn Day中秋节 B. The Dragon Boat Festival端午节 C. Teachers' Day教师节 D. The Water Festival泼水节 E. Thanksgiving Day感恩节 (1)根据文章信息 It's on the fourth Thursday of November. 可知节日发生在11月第四个星期四的节日是感恩节,故选E。 (2)根据On the third day, all the people will pour water with good wishes to each other, dance, or take part in other activities. 可知所有的人带着美好的祝愿互相泼水,跳舞,或参加其他活动。可知这是泼水节,故选D。 (3)根据 It's also called Double Fifth Festival. It is celebrated on the fifth day of the fifth month of the lunar calendar. 节日也被称作双五节。它在农历五月初五被庆祝,可知是端午节,故选B。 (4)根据 At night, people can enjoy the moon while eating mooncakes.  晚上,人们吃月饼的时候赏月。可知是中秋节,故选A。 (5)根据On this day, people show love for their teachers. 在这天,人们向他们的老师表达爱,可知是教师节,故选C。 【点评】考查任务型阅读。根据所给信息确定是什么节日,然后找出对的标题,确保信息准确。 6.下面文章中有五处需要添加小标题。请从以下选项(A、B、C、D、E和F)中选出符合各段意思的小标题。选项中有一项是多余项。 A. Places to Stay    B. Places to Visit    C. Weather D. Shopping        E. History           F. Restaurants Savannah City Guide     ________     If you want to spend the night in Savannah, you have lots of place to choose from. You can stay at a big hotel a small inn, or a comfortable motel. Savannah's hotels, motels and inns are famous for their friendly service. Call one of these places to make your reservation.     ________     Savannah is well known for its wonderful restaurants Many restaurant serve local, seafood or old-fashioned Southern food. The following are sonic of the best restaurants in the area.     ________     If you like to shop, Savannah is the place for you! You'll find all kind of stores in Savannah. You can go shopping in small stores or big shopping malls. Are you looking for a special treasure or a great deal? You'll find it in Savannah.     ________     There are so many things to do and see in Savannah. The sightseeing is great. You can visit beautiful historic homes and museums. You can take a boat tour or visit Civil War forts. With all of Savannah's history, art, and beautiful buildings, be sure to take the time to enjoy all that Savannah has to offer!     ________     Savannah has lots of sunshine throughout the year. Summer are hot and humid. Winters are generally mild. Temperatures usually range between 30 degrees Fahrenheit (-1 degree Centigrade) and 90 degrees Fahrenheit (33 degrees Centigrade). 【答案】 A;F;D;B;C 【解析】【分析】A.Places to Stay待的地方;B.Places to Visit参观的地方;C.Weather天气;D.Shopping购物;E.History历史;F.Restaurants餐馆 (1)根据You can stay at a big hotel a small inn, or a comfortable motel.可知你可以待在旅馆等地方,可知讲的是待的地方,故选A。 (2)根据Savannah is well known for its wonderful restaurants可知Savannah有许多好的餐馆,故选F。 (3)根据If you like to shop, Savannah is the place for you!可知讲的是购物的地方,故选D。 (4)根据The sightseeing is great.可知讲的是旅游观光的地方,故选B。 (5)根据Savannah has lots of sunshine throughout the year. Summer are hot and humid.可知讲的是Savannah的天气,故选C。 【点评】考查任务型阅读,注意理解选项意思,根据短文关键词选择正确答案。 7.阅读下面短文,根据短文内容,完成下列各题。     Mr. Guo is a teacher from Xi'an.  He asked his students to hand in their homework through a QR code(二维码). "We spent an hour or two in class learning how to generate(使产生) the codes, and in the end everything gets easier. "Said Mr. Guo, "When students finish the homework, they keep it on WeChat. Then, each student makes his own QR code and gives it to me. So I can cheek their work anywhere using my computer or telephone. "     The QR codes can be sent to Mr. Guo by email, QQ and WeChat. When Mr. Guo scans (扫描) his students' QR codes, their homework appears on his phone, lie finds that their homework becomes more creative, with many pictures, music and even videos.     Mr. Guo's students like the new way and think it is interesting. "We are living in the information age. Many students like to work with computers, which makes learning more fun. "Said Tingling, a student of Mr. Guo's.     "The paper is not easy to keep, hut the code is easy to keep and share." Mr. Guo said," It is worth trying to use new technology in education. Education itself is a kind of creation. I don't want my students to fall behind the times. "     However, some parents are worried. They are afraid that their children will spend too much time on computers and less time communicating with teachers. But in fact, it's unnecessary. Students still need to look up information in books and write it down when they do their homework. They only use the codes when they hand in their work, which doesn't take them too much time.  Also for teachers, it allows them to cheek the students' work at any time.  And it's also an easy way to share homework with other students. (1)—What does "it" in Paragraph 4 refer to(指代)? —It refers to________. (2)—How can the QR codes he sent to Mr. Guo? —The QR codes can he sent to Mr. Guo________. (3)—What is one of the advantages of the new way of handing in homework? —It is easy to ________. (4)—What are some parents worried about? —They are afraid that children will spend too much time on ________ and less time communicating with teachers. (5)—What do you think of the new way of handing in homework? —I think it is________. 【答案】 (1)trying to use new technology in education. (2)by email, QQ and WeChat (3)keep and share (4)computers (5)interesting/ helpful/ useful/creative 【解析】【分析】主要讲了来自西安的郭老师通过QR二维码给他们的学生发送家庭作业。 (1)根据It is worth trying to use new technology in education.可知真正的主语是trying to use new technology ineducation,即代指it,故填trying to use new technology in education. (2)根据The QR codes can be sent to Mr. Guo by email, QQ and WeChat.可知郭老师通过电子邮件、QQ和微信发送QR二维码,故填by email, QQ and WeChat。 (3)根据the code is easy to keep and share.可知二维码很容易保存和分享,故填keep and share。 (4)根据They are afraid that their children will spend too much time on computers and less time communicating with teachers.可知父母担心孩子们花费太多时间在电脑上,而和老师交流的时间更少,故填computers。 (5)根据全文可知交作业的新方法是有趣的、有用的、有帮助的或者是有创造性的,故填interesting/ helpful/ useful/creative。 【点评】考查任务型阅读,首先读懂题意,然后带着问题仔细从文中寻找答案。 8.阅读下面文章,然后从文后的A-D四个选项中选择正确的选项,并回答问题。 (1)从文后的A-D四个选项中选择正确的选项 Never Forget to Say "Thank You"     A young man wanted to find a job after finishing school. ________ There were six young people that day but they only wanted one. The interview was very easy. It was only a few minutes' short talk. The six young men all went home. On the morning of the third day, the young man got a text message. It said, "We are sorry to tell you that someone did better than
展开阅读全文

开通  VIP会员、SVIP会员  优惠大
下载10份以上建议开通VIP会员
下载20份以上建议开通SVIP会员


开通VIP      成为共赢上传

当前位置:首页 > 教育专区 > 外语文库 > 初中英语

移动网页_全站_页脚广告1

关于我们      便捷服务       自信AI       AI导航        抽奖活动

©2010-2025 宁波自信网络信息技术有限公司  版权所有

客服电话:0574-28810668  投诉电话:18658249818

gongan.png浙公网安备33021202000488号   

icp.png浙ICP备2021020529号-1  |  浙B2-20240490  

关注我们 :微信公众号    抖音    微博    LOFTER 

客服