资源描述
英语小学五年级下册阅读理解专项试题(答案)
一、阅读理解
Aunt Liu is ill. She is in the People’s Hospital. Xiao Ming’s mother tells him to take a basket of eggs to Aunt Liu. But Xiao Ming doesn’t know the way.
On the way Xiao Ming sees an old man. The old man walks in front of him. He goes up and says, “Hi, old fellow” But the old man doesn’t answer him and walks on. Xiao Ming gets puzzled(迷惑的). Suddenly he knows why. It is not polite(有礼貌的) to say “old fellow” to an old man. Now he goes up to the old man again and asks, “Excuse me, grandpa, would you please tell me the way to the People’s Hospital?” The time the old man answers, “Well, go along this street, then turn left. It’s just behind the park.”
Xiao Ming thanks the old man and walks on. Soon he finds the hospital.
犇1、Aunt Liu ______ in a hospital. ( )
A.works B.is ill C.sees Xiao Ming
犇2、Xiao Ming’s mother wants him to _______. ( )
A.take some eggs to Aunt Liu. B.go to Aunt Liu’s home C.see an old grandpa
犇3、Xiao Ming asks the old man ______. ( )
A.to tell him the way B.to go to a hospital C.to walk in front of him
犇4、The park is ______ the hospital. ( )
A.behind B.far from C.in front of
犇5、It is polite(有礼貌的) to say “_______” to an old man. ( )
A.old fellow B.Hi, old fellow C.grandpa
二、阅读理解
I am a bird. I fly in the sky. I like the clouds. They are pretty. I live in a tree. The tree is near a river. There weren’t any fish in the river a few years ago. There was only one tree. I felt lonely. One day, I saw some students. They planted trees. They grew flowers too. I like the trees and the flowers. They are very beautiful. Then there are trees and flowers. There are many fish in the river. The air is cleaner, and the clouds are whiter. Many birds come. I am happy.
犇6、In the passage, “I” am a ________. ( )
A.bird B.tree C.flower
犇7、Where is the tree? ( )
A.Behind the river. B.On the mountain. C.Near the river.
犇8、Were there any fish in the river at first? ( )
A.No, there weren’t. B.Yes, there were. C.We don’t know.
犇9、Who planted the trees and flowers? ( )
A.Some students. B.Some men. C.Some women.
犇10、After reading this passage, what should you do? ( )
A.Water the flowers and trees.
B.Buy flowers.
C.Walk on the grass.
三、阅读理解
Mike is six and starts to go to school this week. It’s Sunday. His mother, Mrs. Smith, doesn’t go to work. Mike hopes to go to the zoo. He gets up at six and asks his mother to take him to the zoo. After breakfast, they go to the bus stop. They are waiting for the bus at the bus stop. They want to take a No.3 bus.
“Look, Mum!” shouts the boy. “A No.3 bus is coming.”
“No, dear.” says Mrs. Smith. “It isn’t No.3 bus. It’s No.21 bus.”
“You are wrong,” says Mike. “My teacher says two and one is three!”
犇11、Mike is a student of Grade (年级) ______. ( )
A.Three B.Two C.One
犇12、Mike is going to the zoo with his ______. ( )
A.father B.mother C.brother
犇13、—How do Mrs. Smith and her son go to the zoo? ( )
—By ______.
A.bike B.bus C.car
犇14、Mike thinks ______, so he is shouting. ( )
A.he doesn’t know the bus B.a No.3 bus is coming C.a No.21 bus is coming
犇15、Who is WRONG? ( )
A.Mike is. B.The teacher is. C.Mrs. Smith is.
四、阅读理解
Chen Jie is very happy to have two new pen pals. They are Jim and Tom. Jim and Tom live in the USA, but they live in different cities. Jim is short, but Tom is tall. Jim likes playing basketball. Tom likes playing basketball, too. They usually play basketball on weekends.
Jim likes singing, but Tom doesn’t like it. Tom likes drawing. Chen Jie likes drawing, too. Chen Jie and her pen pals often write emails to each other. Chen Jie usually writes emails on Friday evening.
犇16、Jim and Tom are Chen Jie’s ________. ( )
A.brothers B.classmates C.pen pals
犇17、Jim and Tom both like ________. ( )
A.playing basketball B.singing C.dancing
犇18、Jim and Tom usually play basketball on ________. ( )
A.Tuesdays B.weekends C.Mondays
犇19、Who likes drawing? ( )
A.Tom. B.Chen Jie and Tom. C.Chen Jie.
犇20、Chen Jie usually writes emails on ________ evening. ( )
A.Friday B.Monday C.Sunday
五、阅读理解
Many children around the world like eating cookies(曲奇). So does the ten-year-old boy Cory Nieves. He is not just a cookie lover. He is a great cookie maker and seller(卖者)too. In fact(事实上), the little boy is the CEO of his cookie company(公司).
At the age of four. Cory and his mother moved to New Jersey from New York. He thought his family needed a car, so he decided(决定)to start a business(生意). His dream was to have a company. At first, he sold(卖)cocoa in front of his house. To his surprise(惊讶), it turned out to be a great success(成功). So he began the cookie business with the help of his mother.
Cory has bigger dreams now—going on making money(钱)and going to college(大学)to learn how to run a business. He will work hard to make them come true.
犇21、How old is Cory? ( )
A.He is 4、 B.He is 5、 C.He is 10.
犇22、Why did Cory start a business? ( )
A.Because his mother wanted him to do so.
B.Because he needed money to buy a car.
C.Because he wanted to make and sell cookies.
犇23、Which of the following is TRUE about Cory? ( )
A.Cory lived in New York at the age of three.
B.Cory has a cocoa company.
C.Cory’s father helped him do business.
犇24、What does the underlined word “run” mean in Chinese? ( )
A.跑步 B.经营 C.关闭
犇25、What is the main idea of the passage(文章的主旨)? ( )
A.How to sell the cocoa.
B.How to make nice cookies
C.Young people’s big dreams can come true with hard work.
六、阅读理解
Mike is six and starts to go to school this week. It’s Sunday. His mother, Mrs. Smith, doesn’t go to work. Mike hopes to go to the zoo. He gets up at six and asks his mother to take him to the zoo. After breakfast, they go to the bus stop. They are waiting for the bus at the bus stop. They want to take a No.3 bus.
“Look, Mum!” shouts the boy. “A No.3 bus is coming.”
“No, dear.” says Mrs. Smith. “It isn’t No.3 bus. It’s No.21 bus.”
“You are wrong,” says Mike. “My teacher says two and one is three!”
犇26、Mike is a student of Grade (年级) ______. ( )
A.Three B.Two C.One
犇27、Mike is going to the zoo with his ______. ( )
A.father B.mother C.brother
犇28、—How do Mrs. Smith and her son go to the zoo? ( )
—By ______.
A.bike B.bus C.car
犇29、Mike thinks ______, so he is shouting. ( )
A.he doesn’t know the bus B.a No.3 bus is coming C.a No.21 bus is coming
犇30、Who is WRONG? ( )
A.Mike is. B.The teacher is. C.Mrs. Smith is.
【参考答案】
一、阅读理解
解析:犇1、B
犇2、A
犇3、A
犇4、C
犇5、C
【解析】
犇1、题干句意为刘阿姨_______在医院里。根据短文Aunt Liu is ill. 刘阿姨病了。故选B。
犇2、题干句意为小明的妈妈想要他_______。根据短文Xiao Ming’s mother tells him to take a basket of eggs to Aunt Liu. 小明的妈妈告诉他带一篮子鸡蛋给刘阿姨。故选A。
犇3、题干句意为小明问老人_______。根据短文Excuse me, grandpa, would you please tell me the way to the People’s Hospital?” 打扰一下爷爷,你能告诉我去人民医院的路吗?故选A。
犇4、题干句意为公园在医院的_______。根据短文It’s just behind the park. 它就在公园的后面。故选C。
犇5、题干句意为对老人比较有礼貌的应该说_______。根据短文Excuse me, grandpa打扰一下,爷爷。故选C。
二、阅读理解
解析:犇6、A
犇7、C
犇8、A
犇9、A
犇10、A
【导语】本文主要讲述了一只鸟的所见所闻。
犇6、句意:在文中,“我”是一只______。A鸟,B树,C花。根据“I am a bird.”可知我是一只鸟,故选A。
犇7、句意:树在哪里?A在河后面。B在山上。C靠近河流。根据“The tree is near a river.”可知树在河附近,故选C。
犇8、句意:起初河里有鱼吗?A不,没有。B是的,有。C我们不知道。根据“There weren’t any fish in the river a few years ago.”可知这里没有树,作否定回答,故选A。
犇9、句意:是谁种的树和花?A一些学生。B一些男人。C一些女性。根据“I saw some students. They planted trees.”可知一些学生种树,故选A。
犇10、句意:读完这篇文章后,你应该怎么做?A给花草树木浇水。B买花。C在草地上散步。根据语篇可知应该多种树,爱护环境,故选A。
三、阅读理解
解析:犇11、C
犇12、B
犇13、B
犇14、B
犇15、A
【导语】本文讲述了迈克和他妈妈去动物园等公共汽车时发生的故事。
犇11、句意:迈克是_____年级的学生。A三,B二,C一,根据“Mike is six and starts to go to school this week.”可知他上一年级。故选C。
犇12、句意:迈克打算和他的_____去动物园。A爸爸,B妈妈,C哥哥,根据“He gets up at six and asks his mother to take him to the zoo.” 可知是想和他的妈妈。故选B。
犇13、句意:—史密斯夫人和她的儿子怎么去动物园?—乘_____。A自行车,B公共汽车,C小汽车,根据“After breakfast, they go to the bus stop. They are waiting for the bus at the bus stop. They want to take a No.3 bus.”可知是乘公共汽车。故选B。
犇14、句意:迈克认为______,所以他在大喊。A他不认识公共汽车,B一辆3路公共汽车来了,C一辆21路公共汽车来了,根据“Look, Mum!” shouts the boy. “A No.3 bus is coming.”可知是3路公共汽车来了。故选B。
犇15、句意:谁错了?A迈克,B老师,C史密斯夫人,根据“No, dear.” says Mrs. Smith. “It isn’t No.3 bus. It’s No.21 bus.”“You are wrong,” says Mike. “My teacher says two and one is three!”可知是迈克错了。故选A。
四、阅读理解
解析:犇16、C
犇17、A
犇18、B
犇19、B
犇20、A
【导语】本文介绍了陈洁的两个笔友吉姆和汤姆。
犇16、句意:吉姆和汤姆是陈洁的____。A哥哥,B同学,C笔友。根据短文内容Chen Jie is very happy to have two new pen pals. They are Jim and Tom.陈洁很高兴有了两个新笔友。他们是吉姆和汤姆。可知,选项C符合题意,故选C。
犇17、句意:吉姆和汤姆都喜欢____。A打篮球,B唱歌,C跳舞。根据短文内容Jim likes playing basketball. Tom likes playing basketball, too.吉姆喜欢打篮球。汤姆也喜欢打篮球。可知,选项A符合题意,故选A。
犇18、句意:吉姆和汤姆通常在____打篮球。A周二,B周末,C周一。根据短文内容They usually play basketball on weekends.他们通常在周末打篮球。可知,选项B符合题意,故选B。
犇19、句意:谁喜欢画画?A汤姆,B陈洁和汤姆,C陈洁。根据短文内容Tom likes drawing. Chen Jie likes drawing, too.汤姆喜欢画画。陈洁也喜欢画画。可知,选项B符合题意,故选B。
犇20、句意:陈洁通常在____晚上写电子邮件。A周五,B周一,C周日。根据短文内容Chen Jie usually writes emails on Friday evening.陈洁通常在周五晚上写电子邮件。可知,选项A符合题意,故选A。
五、阅读理解
21、C
犇22、B
犇23、A
犇24、B
犇25、C
解析:犇21、C
犇22、B
犇23、A
犇24、B
犇25、C
六、阅读理解
26、C
犇27、B
犇28、B
犇29、B
犇30、A
【导语】本文讲述了迈克和他妈妈去动物园等公共汽车时发生的故事。
犇26、句意:迈克是_____年级的学生
解析:犇26、C
犇27、B
犇28、B
犇29、B
犇30、A
【导语】本文讲述了迈克和他妈妈去动物园等公共汽车时发生的故事。
犇26、句意:迈克是_____年级的学生。A三,B二,C一,根据“Mike is six and starts to go to school this week.”可知他上一年级。故选C。
犇27、句意:迈克打算和他的_____去动物园。A爸爸,B妈妈,C哥哥,根据“He gets up at six and asks his mother to take him to the zoo.” 可知是想和他的妈妈。故选B。
犇28、句意:—史密斯夫人和她的儿子怎么去动物园?—乘_____。A自行车,B公共汽车,C小汽车,根据“After breakfast, they go to the bus stop. They are waiting for the bus at the bus stop. They want to take a No.3 bus.”可知是乘公共汽车。故选B。
犇29、句意:迈克认为______,所以他在大喊。A他不认识公共汽车,B一辆3路公共汽车来了,C一辆21路公共汽车来了,根据“Look, Mum!” shouts the boy. “A No.3 bus is coming.”可知是3路公共汽车来了。故选B。
犇30、句意:谁错了?A迈克,B老师,C史密斯夫人,根据“No, dear.” says Mrs. Smith. “It isn’t No.3 bus. It’s No.21 bus.”“You are wrong,” says Mike. “My teacher says two and one is three!”可知是迈克错了。故选A。
展开阅读全文