资源描述
2022辽宁抚顺中考英语试题
考试时间100分钟试场分120分
第一部分(选择题共50分)
I.单项选择(共15小题,每小题1分,共15分)
从下面各题的四个选项中选择一个最佳答案。
1. We’re going to a ________ to pick strawberries this weekend.
A. school B. farm C. hotel D. factory
【答案】B
【解析】
【详解】句意:这个周末我们要去农场摘草莓。
考查名词辨析。school学校;farm农场;hotel酒店;factory工厂。根据“pick strawberries this weekend”可知,去农场摘草莓,故选B。
2. All of us can’t avoid making mistakes. After all, ________ is perfect.
A. somebody B. anybody C. everybody D. nobody
【答案】D
【解析】
【详解】句意:我们所有人都不能避免犯错,毕竟,没有人是完美的。
考查复合不定代词。somebody某人;anybody任何人;everybody每个人;nobody没有人。根据“All of us can’t avoid making mistakes.”可知,所有人都会犯错,因此没有人是完美的;故选D。
3. Our city plans to ______ more jobs to young people this summer.
A. offer B. change C. choose D. find
【答案】A
【解析】
【详解】句意:我们的城市计划今年夏天为年轻人提供更多的工作机会。
考查动词辨析。offer提供;change改变;choose选择;find找到。根据“more jobs to young people this summer”可知,此处指提供更多的工作机会,故选A。
4. China is becoming stronger and we’re all ________ our country.
A. friendly to B. patient with C. proud of D. thirsty for
【答案】C
【解析】
【详解】句意:中国正在变得更强大,我们都为我们的国家感到骄傲。
考查形容词短语。be friendly to 对……友好;be patient with对……有耐心;be proud of以……为傲;be thirsty for对……渴望。根据“Chins is becoming stronger and we’ re all … our country”可知,我们以我们的国家为傲,故选C。
5. Amy wants to be a good learner ________ practicing more.
A. by B. for C. on D. with
【答案】A
【解析】
【详解】句意:Amy想要通过更多的练习成为一个好的学习者。
考查介词辨析。by通过;for为了;on在……上面;with和。根据“to be a good learner”可知要通过更多的练习才能成为一个好的学习者,因此应用介词by。by doing sth表示“通过做某事”。故选A。
6. It’s said that the kite _______ in China over 2000 years ago.
A. invents B. invented C. was invented D. is invented
【答案】C
【解析】
【详解】句意:据说风筝是2000多年前在中国发明的。
考查被动语态。分析句子可知kite和动词invent之间是被动关系,结合“over 2000 years ago.”可知应用一般过去时的被动语态,故选C。
7. —The TV play a lifelong Journey (《人世间》) is wonderful.
—I think so. I want to enjoy it again ________ I’ve watched it once.
A. until B. since C. though D. if
【答案】C
【解析】
【详解】句意:——电视剧《人世间》很精彩。——我也这么想。虽然我看过一次了,但还想再看一遍。
考查连词辨析until直到;since自从;though尽管;if如果。通过“I've watched it once”可知句子之前看过一次了,前后暗含转折关系,用though引导让步状语从句。故选C。
8. When I met Alice yesterday, she _______ along the bank of the river.
A. runs B. was running C. is running D. ran
【答案】B
【解析】
【详解】句意:昨天我遇到爱丽丝时,她正在河岸边跑步。
考查动词时态。根据“When I met Alice yesterday,”可知此处是指昨天遇到爱丽丝正在发生的事情,应用过去进行时,故选B。
9. It’s ________ to look up the new words in the dictionary when you meet them.
A. polite B. lively C. safe D. necessary
【答案】D
【解析】
【详解】句意:遇到生词时有必要查字典。
考查形容词辨析。polite礼貌的;lively活泼的;safe安全的;necessary必要的。根据“look up the new words in the dictionary when you meet them”可知,如果遇到不认识的单词,查字典是有必要的,故选D。
10. Tom used to be afraid of speaking ________, but now he is much more confident(自信的).
A. in public B. in person C. in total D. in silence
【答案】A
【解析】
【详解】句意:汤姆过去害怕当众讲话,但现在他自信多了。
考查介词短语。in public当众;in person亲自;in total总计;in silence沉默着。根据“but now he is much more confident(自信的)”可知现在很自信,说明以前不自信,也就是害怕当众说话,故选A。
11. If you want to borrow books from the school library, ________ forget your ID card.
A. always B. never C. sometimes D. hardly
【答案】B
【解析】
【详解】句意:如果你想从学校图书馆借书。永远不要忘记你的身份证。
考查副词辨析。always总是;never从不;sometimes有时候;hardly几乎不。根据“If you want to borrow books from the school library.”可知在图书馆借书,不要忘记带身份证,故选B。
12. — On my way to the supermarket, I saw Jimmy hanging out with someone.
— It ________ be him. He has gone to Shanghai.
A. can’t B. mustn’t C. might D. could
【答案】A
【解析】
【详解】句意:——在去超市的路上,我看到吉米和某人闲逛。——不可能是他。 他去了上海。
考查动词辨析。can’t不可能;mustn’t禁止;might可能;could能够。根据“He has gone to Shanghai.”可知,吉米去上海了,所以街上的不可能是他。故选A。
13. We need to ________ because teamwork is very important.
A. run out B. go off C. pull together D. pass by
【答案】C
【解析】
【详解】句意:我们需要齐心协力,因为团队合作非常重要。
考查动词短语。run out用完,耗尽;go off(爆炸装置)爆炸;pull together齐心协力,团结起来;pass by路过。根据“teamwork is very important”可知,团队合作很重要,所以要齐心协力。故选C。
14. — Could you tell me ________?
— At the end of May.
A. why you called me
B. when you got the prize
C. how the weather was there
D. where you went on a trip
【答案】B
【解析】
【详解】句意:——你能告诉我你是什么时候得奖的吗?——五月底。
考查宾语从句。根据“At the end of May.”可知是问时间,故选B。
15. —I’m going to take a vacation after the exams.
—Oh great! ________.
A. Thank you B. That’s right C. Take it easy D. Have fun
【答案】D
【解析】
【详解】句意:——我打算考试后去度假。——噢,太棒了!祝你玩得愉快。
考查情景交际。Thank you谢谢;That’s right就是那样;Take it easy别紧张;Have fun玩得愉快。根据“I’m going to take a vacation after the exams”可知这是要去度假,所以要表示祝愿,祝福玩得愉快。故选D。
II.补全对话(共5小题,每空1分,共5分)
从所给的选项中选择恰当的句子完成此对话。(有两个多余选项)
A: Hello! This is Daniel. May I speak to Paul?
B: Hello! ____16____ We haven’t seen each other for a long time.
A: Yes. It’s been two months since I last saw you. ____17____
B: No. We haven’t taken online classes any longer.
A: Really? ____18____
B: It lasted over one month.
A: ____19____
B: Not bad. But I prefer to meet my teachers and friends at school. What about you?
A: I think so. And the final exams are coming. ____20____
B: Come on!
A. It’s Paul speaking.
B. How long did it last?
C. What do you think of it?
D. How long does it take?
E. I wish to have a party for you.
F. I hope we can get good grades.
G. Are you still taking online classes?
【答案】16. A 17. G 18. B 19. C 20. F
【解析】
【导语】本文主要围绕Daniel和Paul对网络课程展开话题讨论。
【16题详解】
根据“May I speak to Paul?”可知,是在打电话,选项A“我是保罗。”符合语境;故选A。
【17题详解】
根据“No. We haven’t taken online classes any longer.”可知,询问是否在网上上课;选项G“你还在上网络课程吗?”符合语境;故选G。
【18题详解】
根据“It lasted over one month.”可知,询问持续时间;选项B“持续了多久?”符合语境;故选B。
【19题详解】
根据“Not bad.”可知,评价网络课程;选项C“你觉得怎么样?”符合语境;故选C。
【20题详解】
根据“And the final exams are coming.”可知,对即将到来的考试表示祝愿;选项F“我希望我们能取得好成绩。”符合语境;故选F。
Ⅲ. 完形填空(共10小题,每空1分,共10分)
根据短文内容,从各题所给的四个选项中选择一个最佳答案。
Murray Fang is a Chinese American. He was born and ____21____ in the United States. He and his family live in New York. ____22____ of his parents are Chinese and work at a university. His father teaches chemistry and his mother teaches Chinese. Murray and his sister go to the ____23____ school but they’re in different classes.
Murray can speak Chinese well. His family like to call him by his Chinese childhood name Maodou. His parents ____24____ him and his sister to speak Chinese at home. He can’t read the Chinese characters (汉字) well ____25____ he can read books with pinyin. He loves reading picture books about Chinese history.
Murray’s parents find different ____26____ to teach him about China and Chinese culture. In 2019, they asked for Murray’s leave from his school and ____27____ him and his sister back to China for the Spring Festival. They went to Shenyang and got together with their relatives ____28____. Murray set off the firecrackers (爆竹) as his dad did ____29____ he was a kid. They also watched colorful lion dances and enjoyed the lanterns (灯笼). His sister liked traditional Chinese food best, _____30_____ hotpot (火锅) and dumplings. Those experiences were so amazing for them.
21. A. woke up B. got up C. picked up D. grew up
22. A. Both B. All C. Each D. Either
23. A. busy B. same C. lonely D. difficult
24. A. compare B. encourage C. invite D. send
25. A. for B. and C. but D. or
26. A. wishes B. facts C. ways D. promises
27. A. took B. thanked C. thought D. told
28. A. heavily B. weakly C. slowly D. happily
29. A. how B. when C. where D. whether
30. A. such as B. as for C. up to D. ahead of
【答案】21. D 22. A 23. B 24. B 25. C 26. C 27. A 28. D 29. B 30. A
【解析】
【导语】本文主要讲述了穆雷是一位美籍华人以及他的家庭信息。
【21题详解】
句意:他在美国出生并长大。
woke up唤醒;got up起床;picked up捡起;grew up长大。根据“He was born and...in the United States.”可知是在美国长大,故选D。
【22题详解】
句意:他的父母都是中国人,在一所大学工作。
Both两者都;All三者及以上的全部;Each每一个;Either两者中的任何一个。根据“of his parents are Chinese”可知此处是指父母,表示两者都,应用both,故选A。
【23题详解】
句意:穆雷和他的妹妹上同一所学校,但他们在不同的班级。
busy忙碌的;same相同的;lonely孤独的;difficult困难的。根据“but they’re in different classes.”可知此处是表示转折,说明是在同一所学习,故选B。
【24题详解】
句意:他的父母鼓励他和他的妹妹在家里说中文。
compare比较;encourage鼓励;invite邀请;send送。根据“His family like to call him by his Chinese childhood name Maodou. His parents...him and his sister to speak Chinese at home. ”可知推知此处是指,穆雷的父母鼓励他在家说中文,故选B。
【25题详解】
句意:他不能很好地阅读汉字,但他能读有拼音的书。
for为了;and和;but但是;or或者。分析句子可知,前后句是转折关系,应用but连接,故选C。
【26题详解】
句意:穆雷的父母用不同的方法教他有关中国和中国文化的知识。
wishes希望;facts事实;ways方式;promises承诺。根据“Murray’s parents find different...to teach him about China and Chinese culture.”可知是指他的父母,用不同的方式教穆雷一些中国和文化知识,故选C。
【27题详解】
句意:2019年,他们向穆雷的学校请假,带他和他的妹妹回中国过春节。
took带走;thanked感谢;thought认为;told告诉。根据“Murray’s leave from his school and...him and his sister back to China for the Spring Festival”可知是指穆雷的父母带他回中国过节,故选A。
【28题详解】
句意:他们去了沈阳,和亲戚们欢聚一堂。
heavily重地;weakly虚弱地;slowly缓慢地;happily开心地。根据“ They went to Shenyang and got together with their relatives”结合过春节可知,应该是开心的,故选D。
【29题详解】
句意:穆雷像他爸爸小时候一样放鞭炮。
how如何;when当……时候;where在哪里;whether是否。根据“Murray set off the firecrackers(爆竹) as his dad did...he was a kid”可知前后句是时间关系,应用when引导时间状语,故选B。
【30题详解】
句意:他的妹妹最喜欢中国传统食物,比如火锅和饺子。
such as比如;as for至于;up to胜任;ahead of在……前面。根据“Chinese food best...hotpot (火锅) and dumplings.”可知是列举中国传统食物,故选A。
Ⅳ. 阅读理解(共20小题,每小题1分,共20分)
根据短文内容,从各题所给的四个选项中选择一个最佳答案。
Passage 1
Welcome to the Traditional German Restaurant!
Breakfast
Sit and enjoy a relaxing start to your day.
Time: 7:00 a.m.—9:30 a.m.
Food: Fresh bread and fruit
Cold meats and cheese(奶酪)
Coffee and eggs
Special: Milk before 8:00 a.m. for free
Lunch
Enjoy your family time here.
Time: 11:00 a.m.—2:00 p.m.
Food: Soup and salad
Cold meats and cheese
German sausages(香肠)
Special: Cakes with fruit and ice cream for free
Dinner
Time: 7:00 p.m.—11:30 p.m.
Food: A surprising light snack (点心)
Special: A second dinner is served after 10:00 p.m. at half price.
For more information, call 225-679.
31. You can enjoy ________ food at the restaurant.
A. Chinese B. Japanese C. German D. French
32. Breakfast lasts for ________ hours according to the passage.
A. 2 B. 2.5 C. 3 D. 3.5
33. You can have ________ for both breakfast and lunch.
A. soup and salad B. fresh bread and fruit
C. coffee and sausages D. cold meats and cheese
34. The half-price food is served at ________ according to the passage.
A. 8:00 a.m. B. 8:00 p.m. C. 11:00 a.m. D. 11:00 p.m.
35. The light snack for dinner is ________ at the restaurant.
A. surprising B. exciting C. relaxing D. interesting
【答案】31. C 32. B 33. D 34. D 35. A
【解析】
【导语】本文是一家传统德国餐厅的介绍。
【31题详解】
细节理解题。根据“Welcome to the Traditional German Restaurant!”可知,这是一家传统德国餐厅,所以是可以享受德国食物。故选C。
【32题详解】
细节理解题。根据Breakfast “Time: 7:00 a.m.—9:30 a.m.”可知,早餐时间从早上7点到早上9点30,一共是2.5个小时。故选B。
【33题详解】
细节理解题。根据Breakfast “Food: Fresh bread and fruit;Cold meats and cheese (奶酪);Coffee and eggs”以及Lunch “Food: Soup and salad;Cold meats and cheese;German sausages (香肠)”可知,早餐和午餐都有冷肉和奶酪。故选D。
【34题详解】
细节理解题。根据Dinner “A second dinner is served after 10:00 p.m. at half price.”可知,晚上10点后以半价供应第二顿晚餐。选项D“晚上11点”符合。故选D。
【35题详解】
细节理解题。根据Dinner “Food: A surprising light snack”可知,餐厅的晚餐小吃令人惊喜。故选A。
Passage 2
Mr. Ma is an old man with no kid. He lives alone and most of his friends and relatives live abroad. Wang Lei is a fruit seller nearby. They live in the same building. Once Mr. Ma fell down on the street, Wang Lei found him and sent the old man to the hospital in time. Wang Lei didn’t leave until the old man recovered (康复). After the old man went back home, Wang Lei cared about the old man in daily life. When he knew more about the old man, he decided to live with him. Wang Lei and his family gave him good care. The old man felt happy.
Now the empty house is filled with warmth and happiness. The old man and Wang Lei’s family live together. Other neighbors often hear their laughter (笑声). Mr. Ma regards Wang Lei as his own son and wants to provide something valuable for him. But it’s inevitable for Wang Lei to refuse his thanks. All the people around them praise him for his kindness.
Mr. Ma says he’s lucky enough to meet Wang Lei. He cares about the old man and the old man gives back love and care, too. Their love and kindness for each other are a good circle.
We hope that there are more warm-hearted people like Wang Lei, so that love can make the world kind and bring warmth among people.
36. Wang Lei is Mr. Ma’s ________ according to the passage.
A. classmate B. neighbor C. relative D. doctor
37. Wang Lei and his family ________ to help him.
A. phone the old man B. give the old man gifts
C. live with the old man D. save the old man’s son
38. The underlined word “inevitable” means ________.
A. certain B. active C. rude D. strange
39. From the passage, we know Wang Lei is a ________ man.
A. serious B. careless C. rich D. kind
40. Which of the following is True?
A. The old man’s relatives look after him.
B. The old man sells fruit near his home.
C. Wang Lei saved the old man many times.
D. Wang Lei cared for the old man in the hospital.
【答案】36. B 37. C 38. A 39. D 40. D
【解析】
【导语】本文主要讲述了一个善良的王磊帮助一位老人的故事。
【36题详解】
细节理解题。根据“They live in the same building”可知王磊是马先生的邻居。故选B。
【37题详解】
细节理解题。根据“ When he knew more about the old man, he decided to live with him. Wang Lei and his family gave him good care. The old man felt happy.”可知王磊和他的家人和老人住在一起,帮助他。故选C。
【38题详解】
词义猜测题。根据“All the people around them praise him for his kindness.”可知王磊是很善良的,说明他肯定是拒绝了老人的感谢,所以inevitable和certain意义相近,故选A。
【39题详解】
推理判断题。根据“When he knew more about the old man, he decided to live with him. Wang Lei and his family gave him good care. ”以及“We hope that there are more warm-hearted people like Wang Lei, so that love can make the world kind and bring warmth among people.”可知王磊热心帮助老人,说明他是一个善良的人,故选D。
【40题详解】
细节理解题。根据“ Once Mr. Ma fell down on the street, Wang Lei found him and sent the old man to the hospital in time. Wang Lei didn’t leave until the old man recovered(康复). ”可知王磊在医院照顾那位老人。故选D。
Passage 3
The swan(天鹅) is a very gentle bird. It likes to swim on lakes. When it is young, it is grey and not a pretty bird at all. But when it is full-grown, it is as white as snow.
Look at the swan in the picture. See how graceful(优雅的) it is while the swan is swimming.
The swan builds its nest(巢) among high grass near the water. It is made of dry sticks and is placed on the ground. Here the swan lays its eggs.
As soon as the young swans are born, their mother leaves them and returns to the water. They need no school and no teaching, they can swim well at once.
________ They are made for swimming. All birds that love the water and swim in it, have webs(蹼). Swans, ducks and a number of other birds have web-feet. They can all swim well, but hens(母鸡) and chickens can not swim at all, for they don’t have webs like the swan and the duck.
The swan has a long neck, so it can reach its food without diving(潜水) as ducks do. The swan feeds on the leaves of water-plants.
41. When the swan is young, it is ________.
A. white B. black C. brown D. grey
42. The swan’s nest is made of ________.
A. leaves B. grass C. dry sticks D. water-plants
43. Which of the sentences can be put in “________” in paragraph 5?
A. Can the swan fly as the other birds? B. Have you ever seen the
展开阅读全文