资源描述
2022年河北省石家庄市第二十三中学高三英语期末试题含解析
一、 选择题
1. —Tom went to Beijing for a holiday yesterday.
— .We played football together this morning.
A. That's a good point B. I couldn't agree more
C. You can't be serious D. I'm not sure about it
参考答案:
C
2. _____ myself enough time to catch the train,I set my alarm for five in the morning.( )
A.Give B.Being given C.To give D.Given
参考答案:
C
不等式作目的状语.题干所给句子中间有逗号分隔,没有连词,要用非谓语动词;give与句子的主语I之间构成主动关系.故选C.
3. —Do you mind if I record your lecture?
—___________. Go ahead.
A. Never mind B. No way C. Not at all D. No, you’d better not
参考答案:
C
考查交际用语。句意:“我对你的报告录音你介意吗?”“不介意。请录吧。”故选C。
4. Saline wants to find a job ____ she can use what she learned at school.
A. whom B. which C. where D. that
参考答案:
C
5. —Do you mind if I keep pets in this building?
—______
A. I'd rather you didn't actually B. Of course not, it's not allowed here
C. Great! I love pets D. No, you can't
参考答案:
A
6. Only by increasing the number of doctors by 50 percent properly in this hospital.
A. can be the patients B. can the patients be treated
C. the patients can be treated D. treated can be the patients
参考答案:
B
7. --The plane is due to take off at 7∶50 from the airport.
--________ we fail to arrive there in time?
A. What if B. As if C. Even if D. Only if
参考答案:
A
略
8. —Oh, your clothes are all wet.
—I ______ in the rain, preparing for an open-air performance.
A. have worked B. worked C. was working D. have been working
参考答案:
D
9. We are taught that a business letter should be written in a formal style in a personal one.
A. rather than B. more than C. better than D. less than
参考答案:
A
10. Tom _____ full marks, but he was too careless and made a spelling mistake.
A. could gain B. could have gained C. must have gained D. must gain
参考答案:
B
11. — I want someone to write the composition for me.
— No! It’s a rule in our school that as a student, you _______ depend on yourself.
A. shall B. will C. can D. should
参考答案:
A
12. You can hold a party in the garden you clean it up afterwards.
A. as long as B. even if C. now that D. as soon as
参考答案:
A
13. There is little doubt in your mind that he is innocent, ____?
A. is there B. isn’t there C. is he D. isn’t he
参考答案:
A
略
14. The news of the newly-elected president’s coming to China for a visit was ______
on the radio just now.
A. given away B. given in C. given off D. given out
参考答案:
D
略
15. —Are you still mad at her?
—Not really, but I can’t _________ that her remarks hurt me.
A. deny B. refuse C. abandon D. decline
参考答案:
A
16. Your IQ isn’t _____determines whether you will succeed in your future life.
A. what B. where C. that D. why
参考答案:
17. Who would you rather have ______ the speech at the class meeting next week?
A. deliver B. delivered C. to deliver D. delivering
参考答案:
A
18. He left his homeland, never back again.
A. determined; to come B. being determined;to come
C. determined; coming D. determining; coming
参考答案:
A
二、 短文改错
19. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改你同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1.每处错误及其修改均仅限一词;
2.只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
Mr. Turner turned over in bed from time to time in last night, for he was so excited that he could not fall sleep. Yesterday morning, he went to a big gardening company, knowing as Green Fingers, for the interview. Mr. Turner, who liked to help his grandfather grew flowers in the garden, looking forward to the job offered by the company. When he got the company, he found there were many people waiting and he had no ideas whether he could get the job. While waiting, he helped the workers there to remove the fallen trees and clear the road. Luckily, he was the only one who finally got the job, so the manager decided to give the job to whomever he believed was helpful.
参考答案:
Mr. Turner turned over in bed from time to time in last night, for he was so excited that
去掉
he could not fall sleep. Yesterday morning, he went to a big gardening company, knowing as
asleep know
Green Fingers, for the interview. Mr. Turner, who liked to help his grandfather grew flowers in
an grow
the garden, looking forward to the job offered by the company. When he got ∧ the company,
looked to
he found there were many people waiting and he had no ideas whether he could get the job.
idea
While waiting, he helped the workers there to remove the fallen trees and clear the road.
Luckily, he was the only one who finally got the job, so the manager decided to give the
because
job to whomever he believed was helpful.
whoever
1. last night昨晚,单独即可用作时间状语,前面一般不加介词。故去掉in。
2.固定词组:fall asleep睡着,故把sleep→asleep。
3.此处know和a big gardening company是被动关系,故用过去分词做宾语补足语。故knowing改为known。
4.此处泛指任何一次面试,故用不定冠词。故把the改为an。
5.固定结构:help sb. (to) do sth.帮助某人做某事,故把grew→grow。
6.此处为谓语动词,对应主语是Mr. Turner。本句描述的是过去的动作,用一般过去时态,故把looking改为looked。
7.句意:当他到达公司的时候,---。get to+名词地点,故在got后加to。
8.此处idea表示抽象含义,没有单复数变化。故把ideas改为idea。
9.联系上下文可知下文表示原因,故把.so改为because。
10. whomever只能用作宾语,whoever是主格,可用作主语。本句中连词还用作“was helpful”的主语。故把whomever改为whoever。
20. 假定英语课上老师要求同桌之间交换修改作文,请你修改同桌写的以下作文。文中共有10处语言错误,每句中最多有两处。每处错误仅涉及一个单词的增加、删除或修改。
增加:在缺词处加一个漏字符号(∧),并在其下面写出该加的词。
删除:把多余的词用斜线(\)划掉。
修改:在错的词下划一横线,并在该词下面写出修改后的词。
注意:1每处错误及其修改均仅限一词;
2只允许修改10处,多者(从第11处起)不计分。
One afternoon l was sitting at my favorite table in a restaurant .waited for the food I had ordered. Suddenly I noticed a man sitting at table near the window kept glancing at my direction. Finally he got away and went into the kitchen. When he came out, he paid his hill and left I called the owner of the restaurant and asked what the man wanted. He told me that the man was a detective(侦探)She thought l was the man he was looking for. Because he came into the kitchen to check for it Since everybody knew me, the staff told him that he had made a mistake .it''s really luck I came to a restaurant that I am known.
参考答案:
One afternoon l was sitting at my favorite table in a restaurant .waited for the food I had
waiting
ordered. Suddenly I noticed a man sitting at ∧table near the window kept glancing at my
a in
direction. Finally he got away and went into the kitchen. When he came out, he paid his hill and left
up
I called the owner of the restaurant and asked what the man ∧wanted. He told me that the man
had
was a detective(侦探). She thought l was the man he was looking for. Because he came into the
He So
kitchen to check for it. Since everybody knew me, the staff told him that he had made a mistake .It''s
for
really luck . I came to a restaurant that I am known.
Lucky where
三、 阅读理解
21. A recent study led by researchers from the National University of Singapore ( NUS) has found a clear link between the color1 of a taxi and its accident rate. An analysis of 36 months of detailed taxi, driver and accident data from two fleets oi yellow and blue taxis in Singapore suggested that yellow taxis have fewer accidents than blue taxis. The higher visibility (能见度) of yellow makes it less difficult for drivers to avoid getting into accidents with yellow taxis, leading to a lower accident rate.
The study was led b) Prof Ho. To test whether there was a relationship between the color1 of a taxi and the number of accidents the taxi had, the research team analysed data collected by the largest taxi company in Singapore. The researchers found that yellow taxis have about 6. 1 fewer accidents per 1 f000 taxis per month.
The also studied the economic effect of changing the color1 of the entire fleet of taxis to yellow. The Singapore taxi company involved in the study owns about 16,700 taxis in a ratio (比例) of one yellow to three blue taxis If a commercial decision is made to switch from blue to yellow taxis, 76. 6 fewer accidents will occur per month or 917 fewer accidents per year.
Assuming an average repair cost of $1,000 per car and a downtime of six days,the color1 of all taxis to yellow could produce an annual saving of $2 million.
“We are eager to continue to validate(证实)the findings of our study by looking at the use of yellow in other types of public transport, such as school buses. For example, we hope to compare the accident rates of yellow school buses against those of other color1 s to find out if yellow is indeed a safer color1 for school buses. Besides, we’ re also interested to look at private-hire vehicles and do a comparison of the accident rates of vehicles that are of different color1 s/' explained Prof Ho.
12. Why do yellow taxis result in fewer accidents?
A. Because yellow signals a warning of clanger.
B. Because yellow can be seen more easily.
C. Because drivers tend to he more careful in yellow taxis.
D. Because people act more quickly in yellow surroundings.
13. What’ s Prof Ho’s study based on?
A. Physical risks taxi passengers experience.
B. The economic effect of changing taxi color1 .
C. Personal reports from taxi drivers worldwide....
D. Data from Singapore's largest taxi company.
14. What do Prof Ho’s words in the last paragraph suggest?
A. School buses should be painted yellow.
B. Their findings are worth popularizing.
C. Their study will be furthered.
D. Yellow should be widely used in public transport,
15. What can be the best title for the text?
A. Safer to ride in yellow taxis.
B. Caution: yellow taxis ahead.
C. Why are yellow Taxis preferred?
D. How can color1 s help prevent accidents?
参考答案:
12. B 13. D 14. C 15. A
本文主要讲述了侯教授通过调查研究发现黄色出租车比其他颜色的出租车所发生的交通事故少的多,并希望能够应用于其他公共交通中。
12. 考查文章细节理解,根据文中第一段所描述的The higher visibility (能见度) of yellow makes it less difficult for drivers to avoid getting into accidents with yellow taxis, leading to a lower accident rate..可知研究人员发现黄色的较高能见度使得司机们可以避免与黄色出租车发生事故,故选B.
13. 考查文章推理判断,根据文中第二段所描述的the research team analysed data collected by the largest taxi company in Singapore.可知候教授的研究数据是从新加坡最大型出租车公司收集得来的,故选D
14. 考查文章推理判断,根据文中第二段所描述的The study led Prof Ho. to test whether there was a relationship between the color1 of a taxi and the number of accidents the taxi had.可知候教授要进一步测试是否出租车的颜色和出租车发生的交通事故有关,故选C.
15. 考查文章最佳标题,根据通篇文章的内容.可知本文主要讲述了侯教授通过调查研究发现黄色出租车比其他颜色的出租车所发生的交通事故少的多,并希望能够应用于其他公共交通中。故选A.
22. NASA postpones Discovery landing
After orbiting the earth for nearly two weeks, astronauts aboard space shuttle Discovery were told to circle the planet for another day as bad weather in Florida forced NASA to delay Monday’s scheduled landing.
The astronauts had powered up their space-craft and were awaiting word from Mission Control to fire their breaking rockets and head for home when controllers announced early Monday that low clouds over Cape Canaveral would postpone the landing.
When cloud cover still threatened after the second of two landing opportunities, NASA officials rescheduled the landing for Tuesday, when they would consider two alternative landing sites in addition to Florida’s Kennedy Space Center.
Before the weather deteriorated, Discovery had been set to land before dawn. Its return to the earth would have concluded the first shuttle flight since Columbia disintegrated while re-entering the earth’s atmosphere 21/2 years ago.
Discovery’s 13-day flight to the international space station may be the last one for a long while. NASA grounded the shuttle fleet after a slab(板层)of insulating foam(绝缘泡沫) broke off Discovery’s external fuel tank during liftoff---the very thing that doomed(使…遭厄运) Columbia and was supposed to have been corrected. Discovery was the first shuttle to visit the station since 2002.
As a result of Columbia, Discovery’s crew inspected their ship for damage on five different days and also tested repair techniques developed since the tragedy.
56.According to the report we know Discovery planned to land on ______.
A. another day B. Tuesday
C. 13th D. Monday
57.The astronauts received word from Mission Control _______.
A. once B. twice
C. three times D. we don’t know
58.The underlined word deteriorated in the fourth paragraph means:
A. 好转 B. 正常 C. 恶化 D. 晴朗
59.The reason Columbia disintegrated(碎裂)is that________.
a) Fuel tank was broken off
b) Fuel used up
c) It landed the wrong site
d) It received no signal from Mission Control
60.How many shuttle flights returned to the earth before Columbia?
A. One B. Two C. Three D. We have no idea
参考答案:
DDCAD
展开阅读全文