资源描述
小学五年级下学期期中英语质量模拟试卷测试卷(答案)
一、阅读理解
Tom, Mary, Nancy, John and Yangyang are good friends. But their hobbies are different (不同的). Tom, a lovely boy, likes playing football, and he plays well. Mary likes making clothes, and she can make pretty dresses for her doll. Nancy likes growing flowers, and she looks after them carefully. John likes cooking. He cooks nice food. Yangyang likes collecting stamps, and his animal stamps are very beautiful.
犇1、Is Nancy really fond of making clothes, too? ( )
A.No. B.Yes. C.I don't know.
犇2、Who is excited about playing football? ( )
A.Tom. B.John. C.Tom and John.
犇3、How many hobbies does Yangyang have? ( )
A.Three. B.Two. C.One.
犇4、Who looks after her flowers carefully? ( )
A.Mary. B.Nancy. C.I don't know.
犇5、Does John cook bad food? ( )
A.Yes, he does. B.No, he doesn't. C.I don't know.
二、阅读理解
On Christmas morning, children like to get up early to find the presents in the stockings or under the Christmas trees. Last Christmas Day, Mike got up at six twenty. He quickly put on the clothes and looked for his present in the stocking. “Wow, what a lovely toy dog! I like it very much,” he said happily. Then he ran down to the ground floor to see what’s in the box. He shook the box and listened. His sister Nancy came to him, “Oh, Mike, you are taking my present.” “What? Open it and have a look!” Then they opened the box. A pretty dress was in it. Mike looked around, and he saw another box for him under the tree.
犇1、What time did Mike get up last Christmas Day? ( )
A.At twenty to six. B.At twenty past six. C.At six.
犇2、The lovely dog was for _______. ( )
A.Nancy B.Nancy’s sister C.Nancy’s brother
犇3、The pretty dress was for _______. ( )
A.Mike B.Mike’s sister C.Mike’s brother
犇4、Mike got _______ present(s) from his family. ( )
A.one B.two C.three
犇5、What’s in the box for Mike? ( )
A.A toy dog. B.A dress. C.Sorry, I don’t know.
三、阅读理解
Every year there is a Spring Festival in China. Usually it is in January or February. It is the most important festival in China. So before it comes, everyone has to prepare some things. They buy pork, beef, chicken, fruits and many other things. And they often make a special kind of food—dumpling. It means “getting together”. On the days before the festival, parents buy new clothes for their children. Children also buy presents for their parents. On the Spring Festival Eve, all the family members come back to their hometown. This is a happy moment. Some sing and dance, some play cards and others get the dinner ready. When they enjoy the meal, they give each other the best wishes for the coming year. They all have a good time.
犇11、Which is the most important festival in China? ( )
A.The Mid-Autumn Festival. B.The Spring Festival. C.Children’s Day.
犇12、When is the Chinese Spring Festival usually celebrated? ( )
A.In March or April. B.In May or June. C.In January of February.
犇13、________ is the special kind of food for the Spring Festival in China. ( )
A.Chicken B.Dumpling C.Fish
犇14、What’s the meaning of the food “dumpling” for Chinese people at the Spring Festival? ( )
A.Looking up. B.Helping yourself. C.Getting together.
犇15、The family ________ when they are having dinner together on the Spring Festival Eve. ( )
A.give each other the best wishes B.buy each other presents C.sing, dance and play cards
四、阅读理解
It's Saturday afternoon. Andy doesn't go to school, but he is busy. He's doing his homework, because he is going to the park with his friends tomorrow. They will have a picnic in the park. After that they will go to the cinema and see a film.
But his brother Tony is sad. He feels tired and ill. Now, Tony stays in the bed and his parents are worried. Father says, “You should do more exercise.” “Let's go to see a doctor, Tony.” Mother says.
Andy is worried about Tony. And he is worried about his picnic, too.” Can I go to the park tomorrow, Mum? “Andy asks. “Yes, you can. But you should wear warm clothes.” Mother says. Andy is happy.
犇16、Andy and his friends are going to the park on ________. ( )
A.Saturday B.Sunday C.Friday
犇17、Andy is busy, because he is ________. ( )
A.doing his homework B.having a picnic C.seeing a film
犇18、Tony should ________. ( )
A.see a doctor B.wear warm clothes C.count to ten
犇19、Andy's parents feel ________ today. ( )
A.sad B.happy C.worried
犇20、Can Andy go to the park tomorrow? ( )
A.Yes, he can. B.No, he can't. C.I don't know.
五、阅读理解
阅读短文,选出最佳答案。
A man was walking through(穿过) a forest. He had a few caps in his hands. In the forest there were a lot of monkeys. The day was hot, so he decided to have a rest under a tree. He put one cap on his head and lay down to sleep.
When he woke up, he couldn’t find his caps. “Where are my caps?” he cried and looked up. He saw some monkeys in the trees. Each had a cap on its head.
“Give me back my caps!” shouted the man to the monkeys. But the monkeys didn’t understand him. They only jumped, laughed and danced.
“How can I get back my caps?” he thought hard. In the end he had an idea. He took off his cap and threw(扔) it on the ground. The little animals did the same thing. Happily the man picked up all the caps and went on his way.
犇21、One day a man was going __________.( )
A.to the forest B.through the forest C.to a village
犇22、The man decided to have a rest because _________.( )
A.he was hungry B.he was tired C.the day was hot
犇23、When the man woke up____________.( )
A.he found his caps were gone
B.he had a fever
C.he found many monkeys
犇24、The man wanted to get his caps back, and he shouted to the monkeys, but it didn’t work. Why? ( )
A.Because the monkeys wanted to laugh at him.
B.Because the monkeys wanted to wear the caps.
C.Because the monkeys didn’t understand him.
犇25、The man was ______when he got all his caps back. ( )
A.angry B.surprised C.pleased
六、阅读理解
Aunt Liu is ill. She is in the People’s Hospital. Xiao Ming's mother tells him to take a basket of eggs to Aunt Liu. But Xiao Ming doesn't know the way.
Xiao Ming sees an old man on the way. The old man walks in front of him. He goes up and says, "Hi, old fellow" But the old man doesn't answer him and walks on. Xiao Ming gets puzzled (迷惑的). Suddenly he knows why. It is not polite (有礼貌的) to say "old fellow" to an old man. Now he goes up to the old man again and asks, "Excuse me. grandpa, would you please tell me the way to the People's Hospital? "This time the old man answers, "Well, go along this street, then turn left. It's just behind the park."
Xiao Ming thanks the old man and walks on. Soon he finds the hospital.
犇26、Aunt Liu _____ in a hospital. ( )
A.is ill B.works C.sees Xiao Ming
犇27、Xiao Ming's mother wants him to _____. ( )
A.see an old grandpa B.go to Aunt Liu's home C.take some eggs to Aunt Liu
犇28、Xiao Ming asks the old man _____. ( )
A.to tell him the way B.to go to a hospital C.to walk in front of him
犇29、The park is _____ the hospital. ( )
A.behind B.far from C.in front of
犇30、It is polite (有礼貌的) to say "_____" to an old man. ( )
A.old fellow B.Hi, old fellow C.grandpa
【参考答案】
一、阅读理解
解析:犇1、A
犇2、A
犇3、C
犇4、B
犇5、B
【导语】本文介绍了汤姆、玛丽、南希、约翰和洋洋是好朋友,他们有不同的爱好。
犇1、句意:南希真的也喜欢做衣服吗?A不。B是的。C我不知道。根据 Nancy likes growing flowers, and she looks after them carefully.可知南希喜欢种花,该句答语是否定回答,故选A。
犇2、句意:谁对踢足球感到兴奋?A汤姆。B约翰。C汤姆和约翰。根据Tom, a lovely boy, likes playing football, and he plays well. 可知汤姆对踢足球感到兴奋,故选A。
犇3、句意:洋洋有多少种爱好?三种。B两种。C一种。根据Yangyang likes collecting stamps, and his animal stamps are very beautiful.可知洋洋有一种爱好,故选C。
犇4、句意:谁细心地照顾她的花?A玛丽。B南希。C我不知道。根据Nancy likes growing flowers, and she looks after them carefully.可知南希细心地照顾她的花,故选B。
犇5、句意:约翰做的食物难吃吗?A是的,他做的难吃。B不,他做的不难吃。C我不知道。根据John likes cooking. He cooks nice food. 可知约翰做的食物很好吃,该句答语为否定回答,故选B。
二、阅读理解
解析:犇1、B
犇2、C
犇3、B
犇4、B
犇5、C
【分析】本文主要讲了去年圣诞节迈克找礼物的事情。
犇1、句意:去年圣诞节迈克几点起床的?A五点四十。B六点二十。C六点。根据Last Christmas Day, Mike got up at six twenty.,可知去年圣诞节迈克六点二十起床的,故选B。
犇2、句意:可爱的狗是给______的。A南茜,B南茜的妹妹,C南茜的哥哥,根据He quickly put on the clothes and looked for his present in the stocking. “Wow, what a lovely toy dog! I like it very much,” he said happily.,可知可爱的狗是给迈克的,迈克是南茜的哥哥,故选C。
犇3、句意:漂亮的连衣裙是给_____的。A迈克,B迈克的妹妹,C迈克的哥哥,根据文章最后几句可知漂亮的连衣裙是给南茜的,南茜是迈克的妹妹,故选B。
犇4、句意:迈克从他的家人那里得到了________份礼物。A一,B二,C三,根据“Wow, what a lovely toy dog! I like it very much,” he said happily. ike looked around, and he saw another box for him under the tree.,可知迈克从他的家人那里得到了一个玩具狗以及圣诞树下有个礼物盒子,共两份礼物,故选B。
犇5、句意:盒子里有什么给迈克的?A一个玩具狗。B一条连衣裙。C对不起,我不知道。根据Mike looked around, and he saw another box for him under the tree.,可知不知道盒子里有什么给迈克,故选C。
三、阅读理解
解析:犇11、B
犇12、C
犇13、B
犇14、C
犇15、A
【解析】
犇11、句意:中国最重要的节日是哪个?根据“It is the most important festival in China.”it指代春节,故选B。
犇12、句意:中国的春节在什么时候?根据“Usually it is in January or February.”可知在一月或二月,故选C。
犇13、句意:____是中国春节的特殊食物。根据“And they often make a special kind of food—dumpling.”可知是饺子,故选B。
犇14、句意:春节吃饺子的寓意是什么?根据It means “getting together”.可知表示团聚,故选C。
犇15、句意:家人在除夕夜吃晚餐的时候_____。根据“When they enjoy the meal, they give each other the best wishes for the coming year.”可知家人相互祝福,故选A。
四、阅读理解
解析:犇16、B
犇17、A
犇18、A
犇19、C
犇20、A
【分析】短文大意:主要写周六时安迪忙于作业,托尼生病卧床,以及安迪能否在周日和朋友们一起去公园的事情。
犇16、句意:安迪和他的朋友们打算在________去公园。A选项周六,B选项周日,C选项周五,根据原文he is going to the park with his friends tomorrow.可知 他打算明天和朋友们一起去公园。又因为文章开头第一句的时间It's Saturday afternoon.周六下午。可知句中的明天是周日,故B选项符合,故选B。
犇17、句意:安迪很忙,因为他正在________。A选项做家庭作业,B选项野餐,C选项看电影,根据原文he is busy.他很忙。He's doing his homework他正在做家庭作业。可知A选项符合,故选A。
犇18、句意:托尼应该________。A选项看医生,B选项穿暖和的衣服,C选项数到十,根据原文Let's go to see a doctor, Tony.可知妈妈的话是正确的,应该去看医生,故A选项符合,故选A。
犇19、句意:今天,安迪的父母感觉________。A选项难过的,B选项高兴的,C选项担心的,根据原文his parents are worried.可知他的父母是担心的,故C选项符合,故选C。
犇20、句意:安迪明天能去公园吗?A选项是的,他能(去),B选项不,他不能(去),C选项我不知道,根据原文Yes, you can. 可知他能去,故A选项符合,故选A。
【点睛】
五、阅读理解
21、B
犇22、C
犇23、A
犇24、C
犇25、C
【解析】
解析:犇21、B
犇22、C
犇23、A
犇24、C
犇25、C
【解析】
六、阅读理解
26、A
犇27、C
犇28、A
犇29、C
犇30、C
【导语】本文介绍了刘阿姨生病住院了,小明的妈妈让小明去医院给刘阿姨带一些鸡蛋,小明不知道去医院的路,向一
解析:犇26、A
犇27、C
犇28、A
犇29、C
犇30、C
【导语】本文介绍了刘阿姨生病住院了,小明的妈妈让小明去医院给刘阿姨带一些鸡蛋,小明不知道去医院的路,向一位老人问路的事情。
犇26、句意:刘阿姨_____住院了。A生病,B工作,C看小明,根据Aunt Liu is ill. She is in the People’s Hospital.可知刘阿姨生病住院了,故选A。
犇27、句意:小明的妈妈想让他____。A看一位老爷爷,B去刘阿姨家,C给刘阿姨带一些鸡蛋,根据Xiao Ming's mother tells him to take a basket of eggs to Aunt Liu.可知小明的妈妈想让他给刘阿姨带一些鸡蛋,故选C。
犇28、句意:小明让老人_____。A告诉他怎么走,B去医院,C走在他前面,根据Excuse me. grandpa, would you please tell me the way to the People's Hospital?可知小明让老人告诉他怎么走,故选A。
犇29、句意:公园在医院_____。A在……后面,B离……远,C在……前面,根据Well, go along this street, then turn left. It's just behind the park.可知医院在公园的后面,即公园在医院的前面,故选C。
犇30、句意:对老人说_____是有礼貌的。A老头,B嗨,老头,C爷爷,根据It is not polite (有礼貌的) to say "old fellow" to an old man. 可知对老人说“老头”是不礼貌的,应该说爷爷,故选C。
展开阅读全文