资源描述
北师大版小学英语六年级上册阅读理解专项模拟模拟试题
一、阅读理解
Hello, I’m Mike. I went to Hainan with my parents in the winter holiday. Everyone asked us to bring some T-shirts to Hainan, because it was very hot in Hainan. So we took many T-shirts and shorts with us. This winter, it was so strange(奇怪的), the weather was not fine. It was always cloudy and rainy, it was very cold. But we only had T-shirts and shorts. We didn’t take one coat or sweater. So we stayed in the restaurant. We went back four days later. We didn’t visit any places in Hainan. It was really a terrible trip.
1、—Where did Mike to in the winter holiday? ( )
—He went to ________.
A.Beijing B.Hainan C.Xinjiang
2、Did they take any sweaters? ( )
A.Yes, they did. B.No, they didn’t. C.They forgot.
3、—What was the weather like in Hainan this holiday? ( )
—It was ________.
A.good B.hot C.bad
4、—What did they do in Hainan? ( )
—They ________.
A.visited many beautiful places B.took a trip C.stayed in the room
5、—What does “terrible” mean(意思)? ( )
—It means “________”
A.very good B.OK C.very bad
二、阅读理解
Dan is the doorman of a club in a big city. Every day, many people passed his door, and a lot of them stopped and asked him, “What's the time, please?”
After a few months, Dan said to himself, “I'm not going to answer this easy question any more. I'm going to go to a shop and buy a big clock. Then I'm going to put it up on the wall here.” He bought a clock and put it up on the wall.
“Now people aren't going to stop and ask me the time any more,” he said happily. But now a lot of people stop every day, look at the clock and then say to Dan, “Is that clock right?”
6、What does Dan do? ( )
A.He is a worker. B.he is a businessman. C.He is a doorman.
7、What did people ask at first? ( )
A.Where is the club? B.What's the time? C.What day is it?
8、Dan bought a clock because _______. ( )
A.he always know the time B.he lost his watch C.he didn't like to answer the time
9、What do people ask Dan now? ( )
A.What's the time? B.Where is the clock? C.Is your clock right?
10、“doorman” means ______. ( )
A.门卫 B.司钟 C.守门员
三、阅读理解
Long long ago, there was a king. He loved horses. One day, he asked an artist (画家) to draw him a beautiful horse. The artist said, “All right, but you must wait.” So the king waited and waited. After a year, he went to see the artist.
In five minutes the artist finished drawing a very beautiful horse. The king was very angry. You can draw a good horse in five minutes, yet you kept me waiting for a year. Why?
“Come with me,” said the artist. They went to the artist’s workroom. There they saw a lot of paper. “On every piece of paper. There was a horse. It took me more than a year to learn to draw a beautiful horse in five minutes.” the artist said.
11、The king loved _______. ( )
A.horses B.paper C.picture
12、The artist drew a beautiful horse in _______ minutes. ( )
A.six B.five C.four
13、The king and the artist went to the artist’s _______. ( )
A.bedroom B.workroom C.classroom
14、They saw a lot of _______ there. ( )
A.paper B.artist C.A and B
15、Why did the artist keep the king waiting for a year? ( )
A.Because the artist had no paper.
B.Because the artist was ill.
C.Because the artist needed one year to learn to draw a nice horse in five minutes.
四、阅读理解
One afternoon John plays football in front of a house with his friends. A young woman comes up and asks him, “John, is your father at home?” “Yes, he is,” answers John. Then the young woman goes over to press the bell(摁门铃). The bell rings(响) and rings, but no one comes to open the door. The young woman gets angry and calls to him, “You tell(告诉) me your father is at home, don't you?” “Yes, my father is at home. But my home isn't here.”
16、One ______ John and his friends ______ in front of a house. ( )
A.evening; play basketball B.afternoon; play football C.morning; do homework
17、John and his friends are ______ a house. ( )
A.in B.at C.in front of
18、A young woman comes up and asks ______ a question. ( )
A.John B.John's friends C.John's father
19、Is John's father at home? ( )
A.Yes. B.No. C.I don't know.
20、No one comes to open the door because ______.( )
A.John's father doesn't want to meet her
B.there is no one in that house.
C.John tells her a lie(说谎).
五、阅读理解
One day, Mike and Jack were walking in the forest "we are good friends. If we meet bear, I will help you." Mike said, "I will help you too" said Jack.
Later there was a big bear in front of them. Mike and Jack ran quickly. Jack climbed up a tree and forgot all about his friend. Mike was too fat. He lay(躺)on the floor and closed his eyes. " The bear will think that I'm dead(死亡). "The bear came up to Mike and looked at Mike. The bear even(甚至)put its nose to Mike's ears. The bear thought Mike was dead, so it went away Jack came down from the tree He said to Jack: "The bear put its nose to your ears. What did it say to you?" Mike answered, "The bear said 'A friend in need is a friend indeed!' "
21、Mike and Jack were walking _________. ( )
A.in the mountain B.on a farm C.in a forest
22、They met a _________ in the forest. ( )
A.tiger B.bear C.dear
23、_________ climbed up the tree quickly. ( )
A.Mike B.Jack C.The bear
24、"A friend in need is a friend indeed!" means _________. ( )
A.患难见真情 B.志同道合 C.情同手足
25、Which is wrong(错误的)? ( )
A.Jack climbed up a tree and Mike lay on the ground.
B.The bear didn't climb the tree.
C.The bear said to Mike, "A friend in need is a friend indeed."
六、阅读理解
It is Saturday. The Browns are at home. Mrs Brown is in the kitchen. She’s cooking meals. She makes the meal very delicious. Do you want to have a taste? Mr Brown isn’t in the living room. He is outside. He is washing his car. The car is new and very beautiful. So he likes it very much. Jim is in the garden. He is playing football with some other boys. Where is his sister, Linda? She’s in her bedroom. She is watching the Animal World.
26、What day is today? ( )
A.Monday. B.Tuesday. C.Saturday.
27、Mr Brown likes ______ very much. ( )
A.Mrs Brown B.his family C.his car
28、Who is playing football? ( )
A.Mrs Brown. B.Jim. C.Linda.
29、Where is Linda? ( )
A.In the living room. B.In the bedroom. C.In the garden.
30、There are _______ people in Mr Brown’s family. ( )
A.six B.five C.four
【参考答案】
一、阅读理解
1、B
2、B
3、C
4、C
5、C
【分析】短文大意:介绍迈克一家去海南旅行的故事。
1、句意:—迈克寒假去哪里了?—他去了______。A北京,B
解析:1、B
2、B
3、C
4、C
5、C
【分析】短文大意:介绍迈克一家去海南旅行的故事。
1、句意:—迈克寒假去哪里了?—他去了______。A北京,B海南,C新疆,根据 I went to Hainan with my parents in the winter holiday.可知是海南。故选B。
2、句意:他们带着毛衣了吗?根据We didn’t take one coat or sweater. 可知没有带毛衣,故做否定回答,故选B。
3、句意:—这个假期海南的天气怎么样?—天气______。A好的,B热的,C坏的,根据This winter, it was so strange(奇怪的), the weather was not fine. 可知天气不好。故选C。
4、句意:—他们在海南做什么?—他们______。A参观了很多美丽的地方,B旅行,C呆在房间里,根据We didn’t take one coat or sweater. So we stayed in the restaurant. 可知他们呆在餐馆里。故选C。
5、句意:—“terrible”的意思是什么?—它的意思是______。A非常好,B可以,C非常坏,根据It was really a terrible trip.可知是很不好的一次旅行。故选C。
【点睛】
二、阅读理解
6、C
7、B
8、C
9、C
10、A
【导语】本文讲述了门卫丹试图解决别人总问他时间的烦恼而发生的故事。
6、句意:丹是做什么的?A他是工人,B他是
解析:6、C
7、B
8、C
9、C
10、A
【导语】本文讲述了门卫丹试图解决别人总问他时间的烦恼而发生的故事。
6、句意:丹是做什么的?A他是工人,B他是商人,C他是个门卫。根据Dan is the doorman of a club in a big city.可知他是个门卫,故选C。
7、句意:人们一开始会问什么?A俱乐部在那里?B现在几点?C今天周几?根据Every day, many people passed his door, and a lot of them stopped and asked him, “What's the time, please?”可知人们会问他现在几点,故选B。
8、句意:丹买钟表是因为_______。A他总是知道时间,B他的表丢了,C他不喜欢回答时间问题。根据I'm not going to answer this easy question any more.可知他不喜欢回答时间问题,故选C。
9、句意:现在人们会问丹什么?A现在几点?B钟表在那里?C你的表正确吗?根据But now a lot of people stop every day, look at the clock and then say to Dan, “Is that clock right?”可知现在人们会问丹你的表准吗,故选C。
10、句意:“doorman”意思是_______。根据语境可知丹在一家俱乐部工作,人们每次过门的时候都会问他时间,可知该职业是门卫,故选A。
三、阅读理解
11、A
12、B
13、B
14、A
15、C
【导语】本文讲了国王与马的寓言故事。
11、句意:国王喜欢______。A马,B纸,C图画,根据Lon
解析:11、A
12、B
13、B
14、A
15、C
【导语】本文讲了国王与马的寓言故事。
11、句意:国王喜欢______。A马,B纸,C图画,根据Long long ago, there was a king. He loved horses.,可知国王喜欢马,故选A。
12、句意:画家在_____分钟内画了一匹漂亮的马。A六,B五,C四,根据In five minutes the artist finished drawing a very beautiful horse.,可知画家在五分钟内画了一匹漂亮的马,故选B。
13、句意:国王和画家去了画家的______。A卧室,B工作室,C教室,根据They went to the artist’s workroom.,可知国王和画家去了画家的工作室,故选B。
14、句意:他们在那里看到了很多_______。A纸,B画家,根据There they saw a lot of paper.,可知他们在那里看到了很多纸,故选A。
15、句意:画家为什么让国王等了一年?A因为画家没有纸。B因为画家生病了。C因为画家需要一年的时间学会在五分钟内画一匹漂亮的马。根据It took me more than a year to learn to draw a beautiful horse in five minutes.,可知画家花了一年多的时间才学会用五分钟画一匹漂亮的马,故选C。
四、阅读理解
16、B
17、C
18、A
19、A
20、B
【分析】本文讲了一位年轻女子问了约翰一个问题。
16、句意:一天______,约翰和他的朋友在一所房子
解析:16、B
17、C
18、A
19、A
20、B
【分析】本文讲了一位年轻女子问了约翰一个问题。
16、句意:一天______,约翰和他的朋友在一所房子前______。A晚上;打篮球,B下午;踢足球,C早上;做作业。根据One afternoon John plays football in front of a house with his friends. ,可知一天下午,约翰他的朋友在一所房子前踢足球,故选B。
17、句意:约翰和他的朋友在一所房子前。A在……里面,B在,C在……前面,根据One afternoon John plays football in front of a house with his friends.,可知约翰和他的朋友在一所房子前面,故选C。
18、句意:一位年轻女子走过来问______一个问题。A约翰,B约翰的朋友,C约翰的爸爸,根据A young woman comes up and asks him, “John, is your father at home?”,可知一位年轻女子走过来问约翰一个问题,故选A。
19、句意:约翰的爸爸在家吗?根据Yes, my father is at home.,可知约翰的爸爸在家,答语为肯定回答,故选A。
20、句意:没有人来开门,因为________。A约翰的爸爸不想见她,B那所房子里没有人,C约翰对她说谎了,根据全文可知没有人开门是因为那所房子里没人,故选B。
【点睛】
五、阅读理解
21、C
22、B
23、B
24、A
25、C
【分析】
21、句意:迈克和杰克在________散步。A.在大山里,B.在农场里,C.在森林里,根据
解析:21、C
22、B
23、B
24、A
25、C
【分析】
21、句意:迈克和杰克在________散步。A.在大山里,B.在农场里,C.在森林里,根据文中句子One day, Mike and Jack were walking in the forest.可知迈克和杰克在森林里散步。故选C。
22、句意:他们在森林里遇到了_______。A.老虎,B.熊,C.亲爱的,根据文中句子Later there was a big bear in front of them.可知他们在森林里遇到了熊。故选B。
23、句意:_______很快爬上了树。A.迈克,B.杰克,C.这只熊,根据文中句子Jack climbed up a tree and forgot all about his friend.可知杰克很快爬上了树。故选B。
24、句意:A friend in need is a friend indeed!意思是______。根据语境可知,句意应为患难见真情,故选A。
25、句意:哪一个是错误的?A意为杰克爬上一棵树,迈克躺在地上。B意为熊没有爬上树。C意为熊说,患难见真情。结合语境可知,这句话是迈克想的,而不是熊说的。故选C。
六、阅读理解
26、C
27、C
28、B
29、B
30、C
【解析】
26、题干句意:今天星期几?It is Saturday.根据可知是星期六,A星期一。B星期
解析:26、C
27、C
28、B
29、B
30、C
【解析】
26、题干句意:今天星期几?It is Saturday.根据可知是星期六,A星期一。B星期二。C星期六。故选C。
27、题干句意:布朗先生非常喜欢_____。根据The car is new and very beautiful. So he likes it very much.可知是他的车,A布朗太太,B他的家人,C他的车,故选C。
28、题干句意:谁在踢足球?根据Jim is in the garden. He is playing football with some other boys.可知是吉姆,A布朗夫人。B吉姆。C琳达。故选B。
29、题干句意:琳达在哪里?根据Where is his sister, Linda? She’s in her bedroom.可知在卧室,A在客厅里。B在卧室里。C在花园里。故选B。
30、题干句意:布朗先生家里有_____人。根据全文,可知有The Browns ,Jim和Linda共4人,A六,B五,C四,故选C。
展开阅读全文