收藏 分销(赏)

2025年七年级英语上册阅读理解专项练习综合.doc

上传人:精**** 文档编号:13014424 上传时间:2026-01-05 格式:DOC 页数:12 大小:105.50KB 下载积分:8 金币
下载 相关 举报
2025年七年级英语上册阅读理解专项练习综合.doc_第1页
第1页 / 共12页
2025年七年级英语上册阅读理解专项练习综合.doc_第2页
第2页 / 共12页


点击查看更多>>
资源描述
七年级英语上册阅读理解专题练习综合经典 一、七年级英语上册阅读理解专题目练习(含答案解析) 1.阅读下列短文,从下面每题A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。 Timetable for the Lecture Month Date Day Time Place Subject Speaker 8th Oct Fri 1:20 p.m. Room 2ol, Building 4 How to read a novel famous writer 11th Oct Mon 2:15p.m. Room 503, Building 3 Fire prevention fireman 13th Oct Wed 3p.m. Room 404, Building 4 School life in the USA USA student 19th Oct Tue 8p.m. Room 105, Building 2 Outer space scientist 21th Oct Thur 2:30p.m. Room 306, Building 4 Fighting AIDS doctor 22 Oct Fri 1:20p.m Room 204 Building 3 Famous football players newspaper reporter 27th Oct Wed 10:10p.m Room 4ol, Building 2 Traffic signs policeman 29th Oct Fri 10p.m Room 303, Building 4 Australian pop songs famous singer Things to remember: ⑴Take a pen and a notebook with you when you come to all these lectures so that you can take some notes. ⑵Turn off or mute your mobile phone before the lecture begins so that you won't disturb other listeners. ⑶Please arrive at least 10 minutes before the lecture begins. ⑷No eating or drinking during the lecture. ⑸A small number of books signed by the writer and CDs signed by the singer will be sold at a very low price at the entrance of the building 30 minutes before the lecture begins. ⑹Small gifts from the USA will be given to students who ask questions at the end of the lecture on 13th October. (1)Andy is a big football fan. Where should he go and when should he arrive? A. Room 204; 1: 20 p. m.                                      B. Room 204; 1: 10 p. m. C. Room 201; 1: 20 p. m.                                      D. Room 201; 1: 10 p. m. (2)Lily wants to buy a book signed by the writer. When should she arrive at Building 4? A. At 1: 20 p. m.              B. At 1: 50 p. m.              C. After 1: 20 p. m.              D. At 12: 50 p. m. (3)In order to get a gift from the USA, a student should ________. A. go to Room 4ol, Building 1                             B. ask a question at the end of the lecture C. answer a question after the lecture                D. arrive at Building 1 at 2: 50 p. m. (4)Where are you most likely to see this timetable? A. In a storybook.                                                 B. On an entertainment web page. C. On a notice board at a high school.               D. In a music magazine. 【答案】 (1)B (2)D (3)B (4)C 【解析】【分析】重要讲了“讲座月”时刻表及注意事项。 (1)细节题。根据22 Oct Fri 1:20 p.m Room 204 Building 3 Famous football players newspaper reporter可知足球粉丝应当在1:20 p.m Room 204,故选B。 (2)细节题。根据8th Oct Fri 1:20 p.m. Room 2ol, Building 4 How to read a novel famous writer和⑸A small number of books signed by the writer and CDs signed by the singer will be sold at a very low price at the entrance of the building 30 minutes before the lecture begins.可知想要作家签名应当提前至少在讲座开始前30分钟抵达地点,讲座在1点20开始,故选D。 (3)细节题。根据Things to remember:⑹Small gifts from the USA will be given to students who ask questions at the end of the lecture on 13th October.可知在讲座结束后提问题同学将有礼品,故选B。 (4)推断题。根据Subject内容How to read a novel和School life in the USA可知讲得是学校生活,因此与学校有关,故选C。 【点评】考察阅读理解。本文波及细节题、推断题常考题型,细节题要注意从文中寻找答案;推断题需要联络上下文,推断出需要信息。 2.阅读下列短文,从下面每题A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。E     Saving the Earth shouldn't be so difficult,if we can do the following.     First,we should take our time . There is no need to hurry.We can walk or ride a bike to work.     Second,we should smell the Each.Open the windows.Turn off the air-conditioner, and at the same time,save the energy.     Third,we should enjoy cooking at home and having meals on our dinner table.So we can use our own bowls and chopsticks,not the plastic ones.     Fourth,we should spend our weekends and holidays in the park playing games and just riding a bike around.     Fifth,we should learn how to use old things well in the house,in the garden,or in the kitchen.     Lastly, no one really has a mountain and a sea.Don't throw rubbish here and there. (1)What does the writer think of saving the Earth?     A. It should be safe.                                           B. It should be difficult. C. It should be easy.                                          D. It should be happy. (2)What do the underlined words "take our time" mean? A. Be happy.                        B. Be slow.                        C. Be fast.                        D. Be sad. (3)What can we know from the passage?     A. Eating at home can help save the Earth.          B. Opening the windows can help save energy。 C. Not buying new things can save the Earth.          D. Throwing old things away is good for the Earth. (4)What is the passage mainly about?     A. What does the Earth look like.                      B. How to enjoy living on Earth easily. C. How to protect the Earth in an easy way.          D. How to protect the Earth in an interesting way. 【答案】(1)C (2)B (3)A (4)C 【解析】【分析】短文大意:这篇短文是有关怎样救济地球给出几点提议。 (1)细节理解题。根据Saving the Earth shouldn't be so difficult。救济地球应当不是太难。故选C。 (2)词意猜测题。根据There is no need to hurry. 不必着急。可知这得慢慢来。故选B。 (3)细节理解题。根据we should enjoy cooking at home and having meals on our dinner table.So we can use our own bowls and chopsticks,not the plastic ones.我们应当喜欢在家做饭,在我们餐桌上吃饭。因此我们能用我们自已碗和筷子,不是塑料。可知在家吃饭能节省,也可救济地球。故选A。 (4)主旨大意题。根据文章主题句 Saving the Earth shouldn't be so difficult,if we can do the following.可知 这篇文章是有关怎样保护地球。故选C。 【点评】此题考察阅读理解。审阅标题。这样做有助于对文章理解能提高做题效率。 迅速浏览全文,掌握全貌。假如时间紧,至少要迅速通读全文,尤其是首尾两段。再把标题和文章内容结合起来,这样全文梗概就一目了然了。 细读文后题目。若文章长,为了能迅速抓住要点,可以颠倒过来看,先浏览题目,然后再读文章,这样就可以带着问题去读文章,能加深对要点理解。 细读文章,掌握短文细节。 3.阅读理解     Li Hong is from China. She is thirteen years old. My name is Rose. I'm from England. I'm thirteen, too. We are in the same grade, but we are not in the same class. Li Hong is in Class 3, Grade 1. I'm in Class 5. She and I are good friends. 根据短文内容,判断正误。 (1)Li Hong is from China. (2)Rose is in Grade 1. (3)They're in the same class. (4)They're of the same age(相似年龄). (5)They're not friends. 【答案】(1)1 (2)1 (3)0 (4)1 (5)0 【解析】【分析】这篇短文中Rose简介了自已和她好朋友李红。李红来自中国,Rose来自英国,他们都13岁了。他们在同一种年级,不过不在同一种班里。 ⑴根据短文第一句话Li Hong is from China可知,李红来自中国,故这个句子是对。 ⑵根据短文中We are in the same grade和 Li Hong is in Class 3, Grade 1. I'm in Class 5.可知Rose和李红在同一种年级,不在同一种班,李红在1年级3班,Rose在1年级5班。故这句话是对。 ⑶根据短文中We are in the same grade, but we are not in the same class可知,李红和Rose两个人在同一种年级,不过不在同一种班里。因此这句话是错误。 ⑷根据短文中She is thirteen years old. My name is Rose. I'm from England. I'm thirteen, too.可知,李红和Rose都13岁了,因此他们一般大。故这句话是对。 ⑸根据短文最终一句话She and I are good friends可知,李红和Rose是好朋友。故这句话不符合文意,是错误。 4.根据短文内容,选择对答案。 D     Mr. King works very long hours every day. He usually gets up at 5:30. He brushes his teeth quickly and goes to his workplace (工作地点) at once. Then he runs with some kids. After that he takes a shower. He eats his breakfast at 7:00. His work starts at 8:10. He is good at math and many boys and girls learn math from him. All the kids like him very much. He often talks or plays games with the kids. He usually goes to bed after 22: 00. He is often very tired but he likes his job and loves the kids. He doesn't work on weekends. Mr. King likes reading at home on weekends. Sometimes some kids' parents come to his home to talk about their kids. When Monday comes, Mr. King gets busy again. (1)Mr. King works ______. A. on Monday and Tuesday                                 B. on weekends C. from Sunday to Thursday                                D. from Monday to Friday (2)Mr. King has a shower ______. A. at 5:00                 B. at 7:00                 C. after he brushes his teeth                 D. after he runs (3)Mr. King is good at ______. A. English                               B. math                               C. history                               D. science (4)Which of the following is NOT true? A. Mr. King usually gets up early.                        B. Mr. King is usually goes to bed at 22:00. C. Mr. King likes reading on weekends.              D. Mr. King works at a school. 【答案】 (1)D (2)D (3)B (4)B 【解析】【分析】短文大意:金先生每天工作时间很长,他早上5:30起床,迅速地刷牙,立即就去他工作地点,然后带着孩子们跑步,之后淋浴,7:00吃早饭,8:10开始工作。他一般在22:00后来才上床睡觉。金先生常常很疲倦,不过他喜欢他工作,也喜欢他孩子们。 (1)根据文章内容 Mr. King works very long hours every day. He doesn't work on weekends. 可知金先生周末不上班,故选D。 (2)根据 Then he runs with some kids. After that he takes a shower. 可知金先生跑完步淋浴,故选D。 (3)根据 He is good at math and many boys and girls learn math from him. 可知金先生擅长数学,故选B。 (4)根据文章内容如 He usually goes to bed after 22: 00. 可知金先生22:00后来才上床睡觉,故选项B错误。 【点评】本文浅显易懂,各个小题都能在文中找到合适根据。只要认真阅读短文,注意前后联络,就能顺利完毕阅读。文章所设试题重要考察细节查找,做题关键是找出原文根据,认真核查小题和原文异同。 5.阅读短文,从每题所给A、B、C和D四个选项中,选出最佳选项。     Jenny gets up early in the morning. She has her breakfast at home and goes to school. She walks to the bus stop and takes a bus. She gets to school at about half past seven.     Jenny is never late for school. She likes school and works hard. Classes begin at 8: 00. She has six classes every day. Jenny is good at all her lessons, and she likes English best.     Usually Jenny has lunch at school. Sometimes she helps her classmates with their lessons. Jenny goes home at five in the afternoon. Sometimes, she helps her friends with their lessons. After supper she usually watches TV news. Then she does her homework. She goes to bed at about 9: 30. Jenny is a good girl. (1)Where does Jenny have her breakfast? A. She has her breakfast at home. B. She has her breakfast at school. C. She has her breakfast on her way to school. D. She has her breakfast on the bus. (2)How does Jenny do at her lessons? A. She doesn't like going to school. B. She can't do her lessons. C. She does very well at her lessons. D. She doesn't know her lessons at all. (3)How many hours is Jenny at school? A. She is at school for seven hours. B. She is at school for seven and a half hours. C. She is at school for eight hours. D. She is at school for nine and a half hours. (4)What does Jenny sometimes do after school? A. She has supper with her classmates at school. B. She helps her friends study their lessons. C. She does some shopping with her mother. D. She goes home with her friends. 【答案】 (1)A (2)C (3)D (4)B 【解析】【分析】大意:本文简介Jenny个人某些基本状况,Jenny在家吃早饭然后去上学。她步行去车站然后坐公交车去上学,她学习用功,擅长所有功课,最爱英语。 (1)细节题。根据She has her breakfast at home可知她在家吃早饭,故选A。 (2)细节题。根据Jenny is good at all her lessons,可知,她每门功课都擅长,故选C。 (3)细节题。根据She gets to school at about half past seven.和 Jenny goes home at five in the afternoon.可知她在学校一天呆9个半小时,故选D。 (4)细节题。根据she helps her friends with their lessons.可知,她协助朋友辅导功课,故选B。 【点评】考察阅读理解。细节题是阅读理解题中常考题型,细节题需要直接从文中寻找答案。 6.阅读理解     We live on Earth. It's our home. But how much do you know about it? Let me tell you something about our Earth.     The Earth is like a huge ball. Like the other seven planets, the Earth is running around the sun. It's the third nearest one to the sun. It takes the Earth about 365 days to run around the sun. At the same time, the Earth is going around itself. If you are in space, you can see lots of white clouds over the surface of the Earth. Through the clouds, you can see the blue colour of the oceans, and the brown colour of the land. About 70% of the Earth is covered(覆盖)with water.     Why do we have day and night? When the half of the Earth is facing the sun, it's daytime. As the Earth turns, and this half is away from the sun, night is coming. And it's daytime(白天) for the other half. (1)How many planets are running around the sun? A. Seven.                                  B. Eight.                                  C. Nine.                                  D. Ten. (2)_________ of the Earth is covered with water. A. 70%                             B. 30%                             C. About 70%                             D. About 30% (3)Which of the following sentences is RIGHT? A. All the planets and stars are running around the sun. B. The Earth is the nearest planet to the sun. C. It takes the Earth about 365 days to run around the sun. D. The Earth only runs around the sun. (4)When _________, it's daytime. A. the Earth is running around the sun              B. the Earth is away from the sun C. the half of the Earth is away from the sun     D. the half of the Earth is facing the sun (5)Where can you read this passage? A. Storybooks.            B. Science Magazines.            C. Cartoon books.            D. Picture books. 【答案】 (1)B (2)C (3)C (4)D (5)B 【解析】【分析】重要讲了作者告诉了我们有关地球某些知识。 (1)细节题。根据Like the other seven planets, the Earth is running around the sun.像其他7个行星同样,地球正在围绕太阳转,因此一共是8个行星,故选B。 (2)细节题。根据About 70% of the Earth is covered(覆盖)with water.可知地球大概70%左右覆盖着水,故选C。 (3)细节题。根据It takes the Earth about 365 days to run around the sun.可知围绕太阳转要花费地球365天左右,故选C。 (4)细节题。根据When the half of the Earth is facing the sun, it's daytime.可知当地球二分之一面临太阳,因此是白天,故选D。 (5)细节题。根据全文可知重要讲了作者告诉了我们有关地球某些知识。因此会出目前科学杂志上,故选B。 【点评】考察阅读理解,重要考察细节题,注意从文中仔细寻找答案。 7.阅读下面短文,从下面每题A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。     I heard that Lijiang was a very famous place for its beautiful sightseeing. When I was young. So I travelled there with my parents during the last winter holiday.     We went there by plane. I saw there were many mountains when I got out of the plane. The air was fresh. On the first day, we went to the old of lie bought some interesting things and had a good meal there. On the second day, we went to Yulong Snow Mountain. It was beautiful, and the land was covered by the white snow. It was my first time to see snow. I played with the snow happily. My father told me that it was a famous place in China. Many people came here every year. I seldom go travelling, but this time I was very happy during this trip. I also met some foreigners here, and I even tried to talk with them. Though it was not easy for me to talk in English fluently (流利地), I was still glad to make a try. We took many beautiful photos about the scenery and my family. (1)Where did the writer go during the last winter holiday? A. Guilin                                B. Dali                                C. Lijiang                                D. Kunming (2)How did the writer go for his trip? A. By bus.                              B. By ship.                              C. By air.                              D. By bike. (3)What does the underlined word "scenery" mean in Chinese? A. 人物                                     B. 景物                                     C. 摄影                                     D. 道具 (4)How often did the writer see snow EXCEPT this time? A. Always                                B. Seldom                                C. Once                                D. Never (5)We can learn from the passage? A. they bou
展开阅读全文

开通  VIP会员、SVIP会员  优惠大
下载10份以上建议开通VIP会员
下载20份以上建议开通SVIP会员


开通VIP      成为共赢上传

当前位置:首页 > 教育专区 > 外语文库 > 初中英语

移动网页_全站_页脚广告1

关于我们      便捷服务       自信AI       AI导航        抽奖活动

©2010-2025 宁波自信网络信息技术有限公司  版权所有

客服电话:0574-28810668  投诉电话:18658249818

gongan.png浙公网安备33021202000488号   

icp.png浙ICP备2021020529号-1  |  浙B2-20240490  

关注我们 :微信公众号    抖音    微博    LOFTER 

客服