资源描述
【英语】完形填空和阅读理解中考试题分类汇编1
一、完形填空
1.完形填空
Mulin is a boy from Hubei. He is a(n) 1 boy. His parents divorced(离婚)when he was two years old. He lived with his 2 and grandmother. 3 the age of 5, his father died of heart disease. He had to live with his grandmother. Unfortunately, there was 4 wrong with his grandmother's head. He 5 his grandmother well. At the same time, he got 6 grades at school. When he was ten, he took his grandmother to see a 7 in Wuhan with some people's help. They lived in Wuhan for a month. He had 8 time to go out because he had to look after his grandmother.
He called 9 a "Sunshine Boy". He 10 happy every day. But when the reporter asked him 11 he was really so happy,he said he wasn't. He didn't want to show his unhappiness to his grandmother. He told the 12 that when he was unhappy,he wrote the unhappy things on the paper with which he folded a model 13 .When the plane flew away, he felt relaxed.
When the reporter asked him if he felt sorry to 14 so many lessons because of going to Wuhan, he said the lessons he missed could be learned later, but if his grandmother missed the best time to cure, there would be nothing to get the chance 15 .
What a good boy! We should learn from him.
1. A. lucky
B. unlucky
C. polite
D. impolite
2. A. mother
B. father
C. sister
D. brother
3. A. At
B. In
C. For
D. To
4. A. something
B. anything
C. nothing
D. everything
5. A. looked at
B. looked up
C. looked for
D. looked after
6. A. good
B. bad
C. big
D. small
7. A. film
B. program
C. doctor
D. friend
8. A. few
B. much
C. many
D. little
9. A. he
B. himself
C. she
D. herself
10. A. smelt
B. tasted
C. looked
D. felt
11. A. that
B. if
C. where
D. why
12. A. writer
B. reader
C. teacher
D. reporter
13. A. bike
B. train
C. plane
D. ship
14. A. get
B. catch
C. miss
D. forget
15. A. back
B. up
C. off
D. down
【答案】 (1)B;(2)B;(3)A;(4)A;(5)D;(6)A;(7)C;(8)D;(9)B;(10)C;(11)B;(12)D;(13)C;(14)C;(15)A;
【解析】【分析】文章大意:木林是一种湖北男孩。他是个不幸孩子,父母离婚,父亲去世,奶奶生病,不过他很阳光,既照顾了父母又能把学习搞好宁可耽误学习也要先把奶奶病看好。多好孩子啊!我们应当向他学习。
(1)句意:他是个不幸孩子。A.幸运;B.不幸;C.有礼貌;D.没有礼貌,根据背面论述可知,父母离婚,父亲去世,奶奶生病,因此说他是个不幸孩子,故答案是B。
(2)句意:他跟父亲和奶奶生活。A.妈妈;B.父亲;C.妹妹;D.弟弟,根据 His parents divorced(离婚)when he was two years old. 可知,他要跟父亲和奶奶一起生活,故答案是B。
(3)句意:在五岁时候,她父亲食欲心脏病。at the age of在……岁时,固定搭配,故答案是A。
(4)句意:不幸是,他奶奶头有毛病了。There is something wrong with sth.某物出了毛病,固定句式,故答案是A。
(5)句意:他把奶奶照顾地很好。A.看……;B.向上看;C.寻找;D.照看,根据前文论述可知,奶奶生病了,因此她要需要照顾奶奶,故答案是D。
(6)句意:同步,他获得了好成绩。A.好;B.坏;C.大;D.小,根据文章内容可知,作者想要体现是,他不仅把奶奶照顾得好,并且学习也好,因此使用good,故答案是A。
(7)句意:当他十岁时候,在人们协助下他带奶奶去武汉医生。A.电影;B.节目;C.医生;D.朋友,see a doctor看医生,固定搭配,故答案是C。
(8)句意:他几乎没有时间出去,应为他必须照顾奶奶:few很少,修饰可数名词much许多,修饰不可数名词,many许多,修饰可数名词,little,几乎没有,修饰不可数名词根据 he had to look after his grandmother. 可知他没有时间出去,time是不可数名词,因此使用little修饰,故答案是D。
(9)句意:他称他自已“阳光男孩”。A.他;B.他自已;C.她;D.他自已,当主语和宾语是同一人时,宾语使用反身代词,主语是he,反身代词用himself,故答案是B。
(10)句意:他看起来每天都很快乐。A.闻起来;B.尝起来;C.看起来;D.感觉,根据下文论述可知他并不是时时刻刻都快乐,他快乐是装出来,因此只能是表面上看着快乐,故答案是C。
(11)句意:当记者问题与否真这样快乐时,他说不快乐。A.那,那个;B.假如,与否;C.在哪里;D.为何,根据ask可知从句具有疑问意思,句子构造完整,因此使用if连接,故答案是B。
(12)句意:他告诉记者,当他不快乐时候,他会把不快乐是写在纸上,然后把这张纸折叠乘飞机。A.作家;B.读者;C.老师;D.记者,根据 hen the reporter asked him 可知这里是告诉记者,故答案是D。
(13)句意:他告诉记者,当他不快乐时候,他会把不快乐是写在纸上,然后把这张纸折叠乘飞机。A.自行车;B.火车;C.飞机;D.轮船, 根据When the plane flew away, he felt relaxed. 可知把纸折叠成了飞机模型。故答案是C。
(14)句意:当记者问他与否由于去武汉而错过这样多课而遗憾,A.得到;B.抓住,赶上;C.想念,错过;D.忘记,根据前面论述可知,他陪奶奶看病了,因此会缺好多课,故答案是C。
(15)句意:他缺课后来还可以学,不过假如奶奶错过了最佳治疗时机,这样机会就没有了。A.向后;B.向上;C.离开;D.向下,get sth.back,拿回,取回,固定搭配,故答案是A。
【点评】考察词汇在篇章中运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等原因。最终通读一遍检查验证。
2.阅读下面短文,从短文后所给A、B、C、D四个选项中选出能填入对应空白处最佳选项。
When I was ten, my mother worked all day, so I had to take care of my younger brother. At that time, my little brother was about four years old and he 1 his mum all the time.
One day, after I had given him his dinner, he started crying for mum. He was so young and really needed mum. So I dressed him, and then put on his 2 , carried him on my back and walked out. Soon he fell asleep. About half an hour later, I found that he lost a shoe while he was 3 . I took him off my 4 and put him down. I knew we needed to find that shoe, for our mother couldn't afford new shoes. I had to 5 to find it, so I told my brother to wait right there. A man heard it and stopped me just 6 I walked off. He asked me, "You are leaving your brother here to find the shoe?What will you do if he is not here when you return?"I didn't know 7 to answer that question. He continued, "It's OK if you can't find the shoe, but it is not OK to lose your 8 ."Then he sent us to mum's workplace by taxi.
During my whole life I have received the 9 from many strangers. I feel sorry that I can't find them and say " 10 " I do not even remember what their faces looked like, but they taught me a lesson﹣people are more important than things.
1. A. loved
B. missed
C. called
2. A. clothes
B. coat
C. shoes
3. A. sleeping
B. running
C. walking
4. A. back
B. head
C. shoulder
5. A. get up
B. go out
C. go back
6. A. after
B. before
C. until
7. A. how
B. what
C. when
8. A. dad
B. mum
C. brother
9. A. happiness
B. kindness
C. sadness
10. A. Thank you
B. Never mind
C. You're welcome
【答案】 (1)B;(2)C;(3)A;(4)A;(5)C;(6)B;(7)A;(8)C;(9)B;(10)A;
【解析】【分析】 本文重要讲述了作者年幼时候照看弟弟故事。有次他带着弟弟去找妈妈,把弟弟一只鞋丢了,准备放下弟弟去找鞋子时候,一种陌生人协助了他,告诉他人比鞋更重要。
(1)句意:那时我小弟弟大概四岁,他一直想念妈妈。A爱,B想念,C打电话,根据 started crying for mum 可知哭着找妈妈是想念妈妈,故选B。
(2)句意:于是我给他穿上衣服,穿上鞋子,背着他走了出去。A衣服,B大衣,C鞋,根据 he lost a shoe可知是鞋 , 故选C。
(3)句意:大概半小时后,我发现他睡觉时丢了一只鞋。A睡觉,B跑,C走路,根据Soon he fell asleep,可知是睡着了 , 故选A。
(4)句意:我把他从背上拿下来放了下来。A后背,B头,C肩膀,根据 carried him on my back可知是后背 , 故选A。
(5)句意:我得回去找,因此我让我弟弟在那儿等。A起床,B外出,C回去,根据睡觉时丢了一只鞋可知要回到当时地方,故选C。
(6)句意:一种男人听到了,在我走之前拦住了我。A在......之后,B在......之前,C直到,根据 He asked me可知还能和他人说话就是没有行动,故是在行动之前 , 故选B。
(7)句意:我不懂得怎样回答那个问题。A怎么,B什么,C什么时候,根据 answer that question可知回答问题是方式 ,故选A。
(8)句意:假如你找不到鞋子没关系,不过失去你弟弟不行。A父亲,B妈妈,C哥哥,根据 You are leaving your brother ,可知是哥哥,故选C。
(9)句意:在我毕生中,我接受了许多陌生人好意。A快乐,B善举,C悲伤,根据 he sent us to mum's workplace by taxi,可知他让我们坐出租车去妈妈工作场所是善举 , 故选B。
(10)句意:我很抱歉找不到他们,说声谢谢。A谢谢你,B从不介意,C不用谢,根据 they taught me a lesson-people are more important than things,他们给我上了一课——人比事更重要,可知要对人家道谢 ,故选A。
【点评】考察词汇在篇章中运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等原因。最终通读一遍检查验证。
3.完形填空
A man was walking along the street when he saw a woman struggling(奋力前进) with a large box. It was half in and half 1 of her car. He was a helpful and kind man, so he went up to the woman and said, “Let me give you a hand with that box. It looks very 2 .”
“That's very kind of you,” the woman said. “I'm having a lot of 3 with it. I think it's stuck(卡住).”“Together we'll soon move it,” the man said. He 4 into the back seat of the car and took hold of the other end of the box. He said, “I'm ready.” And he began to 5 hard.
For several minutes the man and the woman struggled with the box. Soon they were 6 in the face.“Let's rest for a minute,” the man said. “I'm sorry, but it 7 stuck.” A few minutes later, the man said,“Let's try again. Are you ready?” 8 of them took hold of the box again. “One,two,three!” the man said,and they went on with their struggle.
At last, when they were very tired, the man said,“You are 9 . It is really stuck. I don't think there's 10 we can get it out of the car.” “Get it out of the car?” the woman cried, “I'm trying to get it in!”
1. A. in
B. out
C. on
D. off
2. A. heavy
B. strong
C. dear
D. new
3. A. trouble
B. questions
C. matter
D. accidents
4. A. got
B. stepped
C. came
D. walked
5. A. pull
B. carry
C. push
D. lift
6. A. white
B. tired
C. red
D. hurt
7. A. goes
B. falls
C. grows
D. seems
8. A. Every
B. All
C. Either
D. Both
9. A. ready
B. right
C. clever
D. sure
10. A. anything
B. anywhere
C. any one
D. any way
【答案】(1)B;(2)A;(3)A;(4)A;(5)C;(6)C;(7)D;(8)D;(9)B;(10)D;
【解析】【分析】这是一种风趣故事。一男子看见一位女士大箱子卡在车里,于是积极上前帮忙。不过两个人一起无论怎样他也不能把箱子拿出来。男子不得不承认没措施拿出箱子,听到此处女子哭了,由于她正努力把箱子放进车里。
(1)句意:箱子二分之一在车外二分之一在车内,前面是half in,所后来面应是half out,故答案为B。
(2)句意:“让我帮你一把吧,它看起来很重。”heavy重;strong强健;dear贵;new新。由文章第一句那位女士正在使劲地推箱子,并且箱子卡在那儿不动了,可以懂得箱子应当很重。故答案为A。
(3)句意:“你真好”,女人说,“我对它烦死了。”trouble麻烦;question问题;matter问题;麻烦事;accident事故。从文章第二段I think it's stuck.可知女士认为箱子被卡住了,因此应当是有些麻烦,固定短语have trouble with...。故答案为A。
(4)句意:他进了车后座,握住箱子另一端。get into the car上车。故答案为A。
(5)句意:他开始使劲往外推箱子。pull“拉”, carry“搬”, push“推”, lift“抬/举”。根据下文可知他在往外推,故答案为C。
(6)white白;tired累;red红;hurt受伤。由语境可知男士往外推,而女士往里推,他们用力方向是相反,因此他们应当是很累,累了之后脸应当是变红。故答案为C。
(7)句意:抱歉,箱子仿佛卡住了。seem仿佛,是系动词,后跟过去分词表达被动含义,故答案为D。
(8)句意:两个人又握住箱子。体现“两个人”是both。故答案为D。
(9)男士说It is really stuck,可知他认为前面女士说“箱子被卡住了”是对,因此他说女士是对。故答案为B。
(10)句意:我认为无法把箱子从轿车里面推出来。way,措施。故答案为D。
【点评】考察词汇在篇章中运用能力,答题时首先要跳过空格通读文章掌握其大意,然后细读文章字斟句酌逐一作答,注意考虑句型、语法、搭配、语境等原因。最终通读一遍检查验证。
4.完形填空
Many Chinese students think American students enjoy more freedom than them at school. 1 American schools also have their rules. If the students 2 the rules, they will be punished, too.
On the first day of a new term, 128 students of Morton High School were 3 home for wearing the wrong clothes. The number of the students in the school is 1,200. Usually only around 20 students break the school 4 rule. So the headmaster, Theresa Mayerik, said it was the 5 new term she had ever seen.
At Morton High School, students' 6 clothing such as baggy(宽敞) trousers, low necked shirts and tank tops (紧身背心) are not allowed in classrooms. Some students think they have the right to choose what to 7 , but the headmaster doesn't think so."I still agree even half the students in our school were sent home, because 99% will get the 8 that our school is for education," the headmaster said.
"Freedom" does not 9 "being free without restrictions(约束)". That is to say, there is no complete freedom in the world, 10 in the US and in China. Everyone should obey the rules, or he will be punished.
1. A. When
B. But
C. Or
D. So
2. A. plan
B. obey
C. break
D. remember
3. A. went
B. showed
C. sent
D. brought
4. A. dress
B. traffic
C. exam
D. room
5. A. most exciting
B. more boring
C. best
D. worst
6. A. nice
B. comfortable
C. favorite
D. new
7. A. put on
B. wear
C. dress
D. be in
8. A. punishment
B. prize
C. advice
D. message
9. A. mean
B. need
C. want
D. like
10. A. both
B. whether
C. if
D. either
【答案】(1)B;(2)C;(3)C;(4)A;(5)D;(6)C;(7)B;(8)D;(9)A;(10)A;
【解析】【分析】文章大意:美国学生由于不穿校服而被遣送回家事。
(1)考察连词。句意:许多中国学生认为美国学生在学校比他们有更大自由。不过美国学校也有它规定。根据两句关系可知是转折关系,故选B。
(2)考察动词。句意:假如学生们违反了规定,他们也会受到惩罚。A. 计划,B. 遵守,C. 违反,打破,D. 记住,根据语境受惩罚一定是break the rules, 违反了规定,可知答案,故选C。
(3)考察动词。句意:在新学期第一天,128名学生由于穿了错误服装被送回家。send sb. home:把某人送回家,故选C。
(4)考察名词。句意:学校学生数量是1200人,一般只有大概20名学生违反学校校服规定。A. 衣服,裙子,B. 交通,C. 考试,D. 房间,根据上下文可知说是校服问题,故选A。
(5)考察形容词最高级。句意:因此校长,Theresa Mayerik, 说这是她见过最糟糕新学期。根据上下文可知是最糟糕,worst,故选D。
(6)考察形容词词义。句意:在Morton高中,学生们最爱慕衣服像宽敞裤子,低领衬衣,紧身背心在教室里是不容许穿。根据事实,可知这些是学生们最爱慕衣服,故选C。
(7)考察动词。句意:某些学生认为他们有权利选择穿什么,不过校长不这样认为。疑问词+to do sth. 是固定构造,做choose宾语,put on: 穿上,强调穿动作,wear:穿着,强调穿状态,dress也不适合语境,常用be dressed in, 后跟颜色或衣服,be in在······里,不符合构造,故选B。
(8)考察名词。句意:由于99%学生会得到信息我们学校是为了教育。A.惩罚, B. 奖励,C. 提议,D. 信息,根据语境可知答案,故选D。
(9)考察动词。句意:“自由”不是意味着“没有约束自由”。mean:意味着,故选A。
(10)考察固定短语。句意:那就是说,在世界上没有绝对自由,在美国和在中国同样。both···and···两个都,故选A。
【点评】考察词汇短语句式等在语境中运用,首先通读全文,掌握大意,然后根据语境、语法、上下文、逻辑推理斟酌字句选出对答案,最终通读全文,保证通顺、完整。
5.完形填空
Two men, Mr Smith and Mr Martin were both badly ill. They were in the same 1 room. Mr Smith was able to sit up in his bed for an hour each afternoon. His bed was 2 the only window of the room.
Mr Martin had to spend all his time lying on his back. The men 3 for hours without stopping. They spoke of their families, their times, their jobs...
And every afternoon when Mr Smith could 4 in his bed, he would pass the time by talking to his 5 about all the things that he could see outside the 6 Mr Martin believed that his world was made "larger"" by the" colorful " 7 world.
Out of the window was a 8 with a lovely lake. Mr Smith told Mr Martin about the beautiful ducks swimming freely on the water, happy children playing around, colorful flowers and big old tress around the lake.
As Mr Smith told him all this, Mr Martin would close his eyes and tried to make the richest pictures for 9 in his mind...
Days and 10 passed, and finally, Mr Smith went back home. Then Mr Martin 11 the nurse if he could move to the other bed 12 for him, the nurse said he could. When everything was done, he tried hard to raise himself a bit to see what was outside. To his 13 as he looked out of the window, he saw nothing but a wall.'
Mr Martin asked the nurse what made Mr Smith able to see so many wonderful things outside. The 14 answered that the man was 15 and could not even see the wall.
1. A. training
B. meeting
C. hotel
D. hospital
2. A. out of
B. next to
C. away from
D. well above
3. A. danced
B. sang
C. walked
D. talked
4. A. sit up
B. walk around
C. stand up
D. jump about
5. A. schoolmate
B. desk-mate
C. roommate
D. workmate
6. A. box
B. door
C. window
D. bed
7. A. foreign
B. outside
C. lonely
D. green
8. A. library
B. market
C. park
D. church
9. A. itself
B. yourself
C. herself
D. himself
10. A. weeks
B. hours
C. minutes
D. seconds
11. A. asked
B. thanked
C. told
D. invited
12. A. Unluckily
B. Happily
C. Worriedly
D. Seriously
13. A. happiness
B. joy
C. hope
D. surprise
14. A. patient
B. doctor
C. nurse
D. friend
15. A. blind
B. old
C. poor
D. ill
【答案】 (1)D;(2)B;(3)D;(4)A;(5)C;(6)C;(7)C;(8)B;(9)C;(10)D;(11)A;(12)B;(13)D;(14)C;(15)A;
【解析】【分析】本文重要简介了史密斯先生和马丁先生住在一间病房,每天史密斯先生会给马丁先生描述外面风景,最终马丁先生发现史密斯先生是个盲人故事。
(1)句意:他们在同一间医院房间。根据上文Two men, Mr Smith and Mr Martin were both badly ill,两个男人,史密斯先生和马丁先生都是严重生病,可知下文是在同一医院房间,即病房,hospital医院,故选D。
(2)句意:他床在房间唯一一种窗户旁边。根据第四段Mr Smith told Mr Martin about the beautiful ducks swimming freely on the water, happy children playing around, colorful flowers and big old tress around the lake,史密斯先生告诉马丁先生有关在水上自由自在游泳鸭子、快乐玩耍孩子、河边五颜六色花和老树,可知他床在窗户旁边,next to
展开阅读全文