资源描述
【英语】 阅读理解(人生百味)培优卷(word)
一、九年级中考英语阅读理解(人生百味)(含答案详细解析)
1.阅读理解
That cold January night, I was growing sick of my life in San Francisco. There I was, walking home at one in the morning after a tiring practice at the theatre. With opening night only a week away, I was still learning my lines. I was having trouble dealing with my part-time job at the bank and my acting at night at the same time. As I walked, I thought seriously about giving up both acting and San Francisco. City life had become too much for me.
As I walked down empty streets under tall buildings, I felt very small and cold. I began running, both to keep warm and to keep away from any possible robbers (抢劫犯). Very few people were still out except a few sad-looking homeless people under blankets.
About a block from my apartment (公寓房间), I heard a sound behind me. I turned quickly, half expecting to see someone with a knife or a gun. The street was empty. All I saw was a shining street-light. Still, the noise had made me nervous, so I started to run faster. Not until I reached my apartment building and unlocked the door did I realize what the noise had been. It had been my wallet falling to the street.
Suddenly I wasn't cold or tired any more, and I ran out of the door and back to where I'd heard the noise. Although I searched the street anxiously for fifteen minutes, my wallet was nowhere to be found.
Just as I was about to give up the search, I heard the garbage truck (垃圾车) pull up to the street next to me. When a voice called from the inside, "Alisa Camacho?" I thought I was dreaming. How could this man know my name? The door opened, and out jumped a small red-haired man with an amused look in his eyes.
"Is this what you're looking for?" he asked, holding up a small square shape.
It was nearly 3 a.m. by the time I got into bed. I wouldn't get much sleep that night, but I had got my wallet back. I also had got back some enjoyment of city life. I realized that the city couldn't be a bad place as long as people were willing to help each other.
(1)How did the writer feel when she was walking home after work?
A. Cold and sick. B. Fortunate and helpful.
C. Disappointed and helpless. D. Satisfied and cheerful.
(2)From the first paragraph, we learn that the writer was busy _________.
A. solving her problem at the bank B. preparing for the first night show
C. learning acting in an evening school D. taking part in various city activities
(3)On her way home the writer __________.
A. lost her wallet unknowingly B. was stopped by a garbage truck driver
C. was robbed of her wallet by an armed man D. found some homeless people following her
(4)In the fifth paragraph, why did the writer say she was dreaming?
A. Someone offered to take her back home. B. A red-haired man came to see her.
C. Her wallet was found in a garbage truck. D. She heard someone call her name.
(5)From the text, we can infer that the writer _________.
A. would stop working at night B. would give up her job at the bank
C. would stay on in San Francisco D. would make friends with cleaners
【答案】(1)C
(2)B
(3)A
(4)D
(5)C
【解析】【分析】文章大意:本文属于阐明文阅读,作者通过这篇文章重要向我们描述了作者在忙碌工作之后感觉十分失望无奈,只是在她回家路上她钱包在不知不觉中丢了,她在回去找钱包路上遇到了归还钱包清洁工,这份善良唤回了她对都市信心。
(1)推理判断题。根据文章第一段"I thought seriously about giving up both acting and San Francisco.City life had become too much for me"我想过放弃演出和旧金山,都市生活对我来说真是变化太大了,可推测此时作者是失望和无奈;故选C。
(2)细节理解题。根据文章第一段"I was having trouble dealing with my part-time job at the bank and my acting at night at the same time"可知我忙于准备晚上演出;故选B。
(3)细节理解题。根据文章第三段"Not until I reached my apartment building and unlocked the door did I realize what the noise had been.It had been my wallet falling to the sidewalk."可知在她回家路上她钱包在不知不觉中丢了;故选A。
38.细节理解题。根据文章第五段"Alisa Camacho?"I thought I was dreaming.How could this man know my name"可知作者觉得在做梦由于她听到了有人在喊她名字;故选D。
(4)推理判断题。根据文章最终一段"I realized that the city couldn't be a bad place as long as people were willing to help each other"可知作者变化了对都市态度,不再那么失望了,因此她很也许会留在旧金山;故选C。
【点评】做题时不必拘泥于书中所展现语篇次序,应遵照先易后难原则。如可先做细节题再做推断题,由于细节题大多能直接从文中找到答案,而推断题则需对短文进行深层理解,再作判断。
2.阅读下列短文,从下面每题A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
E
My dear grandchildren Charlie and Mary,
Your mother Rachel has expected me to write down some advice for you. Here are some important things that I've learnt about life. Wish they could help you more or less.
Hold on to your dreams no matter how difficult they are or how “different” they may seem to others. Just do it! The worst thing in life is to look back and say, “I would have ...; I could have ...; I should have...”
Make a “Life List” of all those things you want to do such as travelling to places, learning a skill, mastering a language or meeting someone special. Don't say “I'll do it tomorrow”. There is no tomorrow, and there is no “right” time to begin something except now.
Be kind and spare no effort to help people — especially the weak and the poor. Everyone has a special pain, and they need our care and help.
Read books, as many as you can. They bring pleasure, knowledge and inspiration (灵感) to you.
Always travel, especially when you are young. Don't wait until you have “enough” money or everything is “just right”. That never happens. Get your passport today.
Remember not to argue. It never works, and it only hurts both yourselves and others. You should hug people you love. Tell them how much they mean to you now. Don't wait until it's too late.
Be grateful. There is an Irish saying, “This is a day in our lives, and it will not come again.” Live every day with this in mind.
Yours,
Granny
(1)What does the underlined phrase “spare no effort” mean?
A. Do your best B. Find your time C. Use your own way D. Take your time
(2)What did the writer wish her grandchildren to be?
A. Rich and famous B. Healthy and strong C. Funny and active D. Friendly and polite
(3)The writer suggested that her grandchildren should ________.
A. never look back to their lives B. leave everything for tomorrow
C. be thankful for the day they have D. always try to hug anyone they meet
(4)What can we infer from the letter?
A. The writer has only two grandchildren.
B. The writer has experienced a lot in life.
C. The grandchildren were short of education.
D. The children used to argue with their mother.
【答案】 (1)A
(2)D
(3)C
(4)B
【解析】【分析】短文是作者结合自已人生经历给两个孙子女某些宝贵提议。
(1)词义推测题。结合句意可知是“竭力”意思,故选A。
(2)细节理解题。A.富有并有名; B.健康并强健; C.有趣并活跃; D.友好并礼貌。通读全文后,可知奶奶但愿她孙女成为一种友好而礼貌人,故选D。
(3)细节判断题。从 Be grateful. There is an Irish saying, “This is a day in our lives, and it will not come again.” Live every day with this in mind.可知要感谢我们拥有每一天,故选C。
(4)细节判断题。从文章作者给出某些感想和提议中可知作者在生活中经历了诸多,故选B。
【点评】考察对篇章把握和对细节识别能力,答题时注意紧紧围绕问题中关键词,在文章中寻找答案。
3.根据短文理解,选择对答案。
I grew up in a house where the TV was seldom turned on and with one wall in my bedroom entirely lined with bookshelves, most of my childhood was spent on books I could get hold of. In fact, I grew up thinking of reading as natural as breathing and books unbelievably powerful in shaping perspectives( 观点 ) by creating worlds we could step into, take part in and live in.
With this belief, I, at fourteen, decided to become a writer. Here too, reading became useful. Every writer starts off knowing that he has something to say, but being unable to find the right ways to say it. He has to find his own voice by reading widely and discovering which parts of the writers he agrees or disagrees with. He cannot write without loving to read, because only through reading other people's writing can one discover what works, what doesn't and, in the end, together with lots of practice, what voice he has.
Now I am in college, and have come to realize how important it is to read books. Reading reminds me that there is life beyond my own. It allows me to travel across the high seas and along the Silk Road, all from the comfort of my own armchair, to experience, though secondhand, exciting experiences that I wouldn't necessarily be able to have in my lifetime.
(1)What can be inferred about the author as a child?
A. He never watched TV. B. He found reading unbelievable.
C. He considered reading part of his life. D. He read what he had to.
(2)The underlined word “voice” in the second paragraph most probably means “________”.
A. a belief B. a way of writing C. a sound quality D. a world to write about
(3)What effect does reading have on the author?
A. It opens up a wider world for him. B. It helps him to realize his dream.
C. It makes his college life more interesting. D. It increases his interest in worldwide travel.
(4)Which of the following can be the best title of this text?
A. How do I read? B. What do I read? C. Why do I read? D. When do I read?
【答案】 (1)C
(2)B
(3)A
(4)C
【解析】【分析】作者从小时候就非常喜欢阅读,这个习惯也让他有了成为一名作家想法。而这一梦想反过来又愈加督促他去更多阅读,由于这样他才能体现自已思想。作者觉得阅读对于他来说是很重要。
(1)推理判断题。根据短文第一段中I grew up in a house where the TV was seldom turned on and with one wall in my bedroom entirely lined with bookshelves, most of my childhood was spent on books I could get hold of. In fact, I grew up thinking of reading as natural as breathing可知,作者从小生活在一种很少开电视,却有诸多书家庭里,他童年大多数时候都是在读书中度过,他觉得读书就像呼吸同样自然。由此可知,作者觉得读书是他生活一部分。故应选C。
(2)细节理解题。根据短文中Every writer starts off knowing that he has something to say, but being unable to find the right ways to say it. He has to find his own voice by reading widely and discovering which parts of the writers he agrees or disagrees with.可知,作者想要成为一名作家,他觉得每个作家都是以阅读开始,这样他才能找到对方式去体现自已想法。因此这里voice指就是一种作家写作方式。故应选B。
(3)推理判断题。根据短文最终一段Reading reminds me that there is life beyond my own. It allows me to travel across the high seas and along the Silk Road, all from the comfort of my own armchair, to experience, though secondhand, exciting experiences that I wouldn't necessarily be able to have in my lifetime可知,阅读对于作者来说是非常重要,它可带着作者穿过海洋,沿着丝绸之路,去体验令人激动经历,这些经历也许在作者毕生中不会拥有。因此选项中A选项最符合文意,阅读给作者打开了更广阔世界。故选A
(4)主旨大意题。这篇短文简介是作者从小时候开始就非常喜欢阅读,这个爱好还让作者想要成为一名作家,而这个梦想反过来又让作者读得更多,到大学时候,作者意识到了阅读是多么重要。因此文章主题是作者为何阅读,不是怎样读、读什么或什么时候读。故应选C。
【点评】这篇短文简介了作者为何喜欢阅读,整篇短文内容不是很难理解,不过背面题目需要学生对文章主题有深层次理解才能做出来因此理解文章主题、理解作者写作意图是做题关键。例如第2小题,划线这个单词voice本意是声音,不过在文章里,它肯定不是这个意思。根据这一段意思可知,作者由于喜欢阅读而有了一种梦想,就是成为作家。而想要成为作家,要去体现自已思想,就需要更多去阅读,这样他才能找到自已写作方式。因此这里voice不是说出来声音,而是作家笔下写出来、能体现自已思想声音,也就是作家写作方式,因此应选B。
4.根据短文内容,选择最佳答案。
That night, Sue quarreled with her mother, and she ran out of the house. Since she left in a hurry, she didn't take any money with her.
When she passed a noodle shop, she suddenly felt very hungry. She wished for a bowl of noodles, but she had no money. The owner saw her standing outside and asked her if she would like a bowl of noodle. She nodded but then she said that she didn't have any money.
“Okay, I'll treat you.” the owner said. A few minutes later, the owner brought her a steaming bowl of noodles. After eating some bites, Sue cried.
“What is it?” the owner asked.
“Nothing. I am just touched by your kindness! Even a stranger on the street gives me a bowl of noodles, but my mother chased me out of the house after a quarrel. She is so cruel!”
“Girl, why did you think so? Think again. I only gave you a bowl of noodles and you were touched. Your mother had raised you since you were very born, why weren't you grateful and argued with your mom instead?”
Sue was really surprised after hearing that.
On the way home, Sue thought it over about what to say to her mother. She stopped in front of the door and saw her mother worried and tried after looking for her everywhere. When she saw Sue come back home, she was overjoyed and said eagerly(激动), “Sue, come inside, honey. Are you hungry? I cooked rice and prepared the meal. Come in and eat while it is still hot.” Sue couldn't control herself any longer. She cried and hugged her mother.
In our life, it's easy for us to appreciate the small actions of strangers, but for the relatives, especially our parents, we see their sacrifices(牺牲)as a matter of course. Parental love is the most precious gift we have been given since birth.
(1)When Sue ran out of her house, ____________.
A. She took some food with her B. She wanted to go out to have some noodles
C. She didn't take any money D. She thanked her mother very much
(2)While Sue was eating noodles, ____________.
A. she was moved by the shop owner B. she felt hungry with the shop owner
C. she never thought of her mum D. she thought her mother was wise
(3)What can we learn about the owner from the story?
A. He loved money very much. B. He was a cruel man.
C. He didn't agree with Sue. D. He thought Sue's mum was cruel.
(4)The underlined word “overjoyed” probably means ________.
A. 惊奇 B. 生气 C. 欣喜 D. 意外
(5)What does the passage mainly want to tell us?
A. We should be grateful to parents. B. Don't be afraid when you are lost.
C. We should help parents with housework. D. Strangers are more helpful.
【答案】(1)C
(2)A
(3)C
(4)D
(5)A
【解析】【分析】本文讲述Sue与母亲吵架后负气出走,在街上由于饥饿她想要一碗面条,但她没有钱。这时她得到面馆老板一碗热气腾腾面条协助,并且老板话深深打动了她,使她认识到父母是最关怀她人。
(1)细节理解。根据文中Since she left in a hurry, she didn't take any money with her可知。故选C。
(2)细节理解。根据Nothing. I am just touched by your kindness! Even a stranger on the street gives me a bowl of noodles, 可知Sue被店主善良感动了,故选A。
(3)细节理解。根据第5段店主话Girl, why did you think so? Think again. I only gave you a bowl of noodles and you were touched. Your mother had raised you since you were very born, why weren't you grateful and argued with your mom instead?可知,她不一样意Sue说得话。故选C。
(4)细节理解。根据 She stopped in front of the door and saw her mother worried and tried after looking for her everywhere和...said eagerly“Sue, come inside, honey. Are you hungry?... 可知,母亲看到Sue回家后感到很意外。故选D。
(5)主旨大意。从最终一段it's easy for us to appreciate the small actions of strangers, but for the relatives, 可知我们应对父母心怀感恩。故选A。
【点评】阅读理解题重要考察学生生对书面语篇整体领悟能力和接受及处理详细信息能力。本文浅显易懂,层次分明,学生很容易把握文章中心内容。答题中注意带着问题阅读短文,一般就能顺利找出答题根据。
5.阅读下列短文,从每题所给(A、B、C和D)四个选项中选出最佳选项。
When a man was walking by some elephants, he suddenly stopped He wondered why these huge animals were being held only by a small rope tied to their front legs. No
展开阅读全文